Vajdaság
A tartományi kormány és a VMSZ elítéli a nagybecskereki gyülöletkeltő falfirkákat
Betűméret:             

A tartományi kormány a legerélyesebben elítéli a nagybecskereki Delić család házának kapujára és kerítésére felfestett soviniszta falfirkát. A gyűlöletkeltő falfirkák kedden jelentek meg Nagybecskereken.

A tartományi kormány azt kéri a bánáti város rendőrségétől, hogy a hatáskörüknek megfelelően találják meg az elkövetőket. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere telefonbeszélgetésük során egyetértettek abban, hogy a sértő feliratot minél gyorsabban el kell tüntetni.

A vajdasági kormány közleménye szerint a tartomány legnagyobb értéke és legjellemzőbb vonása a tolerancia és az együttélés. Kiemelik, nem szabad megengedni, hogy ezt bárki lerombolja.

A gyűlöletkeltő falfirkák kedden jelentek meg Nagybecskereken, adta hírül a Pannon RTV. Miodrag Delić otthonára ismeretlen személyek fekete színű autólakkal magyarellenes üzeneteket írtak. Miodrag Delić felesége magyar, de mint mondta, a nemzetisége miatt eddig soha semmilyen problémájuk nem származott. Miután a házban élők észrevették a sértő üzeneteket az épület kapuján és kerítésén, jelentették azt a rendőrségnek, amely elvégezte a helyszínelést.

A tartományi házelnök is elítélte a nagybecskereki gyűlöletkeltő falfirkákat

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is elítélte a Nagybecskereken, egy családi ház falára rajzolt firkákat, és elvárásai szerint mielőbb azonosítják az elkövetőt és eljárást indítanak ellen.

Pásztor hangsúlyozta, hogy Vajdaságban senkinek sem áll jogában megzavarni az itt élők nyugalmát, az ilyen vandál cselekedetet pedig mindenkinek el kell ítélnie.

A tartományi parlament elnökének mély meggyőződése, hogy a gyűlöletkeltő falfirka felfestése egyedi esetet képvisel, és a többség nem így gondolkodik, hiszen Vajdaságban jók a nemzetek közötti kapcsolatok.

A Vajdasági Magyar Szövetség élesen elítéli a nagybecskereki családi házon megjelent magyarellenes, gyűlöletkeltő és a házban élőkre nézve becsmérlő tartalmú falfirkákat.

A VMSZ szerint az effajta primitív és sértő hangnem mögött személyes frusztrációk bújnak meg, amelyek nem elsősorban a közhangulatot jellemzik, azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az ilyen megnyilvánulások az együttélés szégyenfoltját jelentik, amire úgy a megfelelő állami szerveknek, mint a társadalomnak reagálnia kell – ezért a VMSZ elvárja az elkövetők kézre kerítését és felelősségre vonását, olvasható a Vajdasági Magyar Szövetség ma kiadott közleményében.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban