Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Globális túllövés napja: A megoldás a kezünkben van!
Betűméret:             

2022-ben a globális túllövés napja július 28-ra esik a Global Footprint Network nevű nemzetközi szervezet számítása szerint, amelyet a nemzeti ökológiai lábnyom és biokapacitás adatok alapján végeznek.

Ez a nap arra figyelmeztet mindannyiunkat, hogy a túllövés, vagyis az emberiség erőforrás túlhasználata, a biodiverzitás csökkenéséhez, rendkívül magas üvegházhatású gázkibocsátáshoz valamint fokozott élelmiszer- és energiaversenyhez vezet. Ez a tendencia már több, mint 50 éve tart. A problémákat olyan tünetekként érzékelhetjük, mint a szokatlan hőhullámok, erdőtüzek, aszályok és áradások.

A Global Footprint Network szervezet kutatása szerint már több, mint 3 milliárd ember él olyan országban, ahol kevesebb élelmiszert termelnek, mint amennyit elfogyasztanak és a globális átlag alatt van a jövedelmük. Ez azt jelenti, hogy nem megfelelő az élelmiszer kapacitás és nehezen férnek hozzá az élelmiszerekhez a globális piacokon. Ha minden erőforrást figyelembe veszünk, nem csak az élelmiszert, akkor ennek a kettős kihívásnak világszinten mintegy 5.8 milliárdan vannak kitéve. Ezeket a trendeket erősítik fel a pandémia és az Ukrajnában zajló fegyveres harcok, ezáltal pedig még tovább csökken az élelmiszer-ellátás biztonsága.

“Az erőforrás biztonság a gazdasági erő egyik fontos paraméterévé vált. Ne várjunk nemzetközi egyezményekre. Ehelyett minden város, vállalat, és ország saját érdeke, hogy védje működési képességét a jövőben egyre gyakoribbá váló, klímaváltozással és erőforrással kapcsolatos korlátokkal szemben.” mondta Mathis Wackernagel, a Global Footprint Network alapítója.

A trendek megfordítása nemcsak, hogy lehetséges, hanem gazdasági előnnyel is jár az élenjárók számára. Számos olyan megoldás van, melyek gazdaságilag is előnyös, és segít kitolni a túllövés napját, például:

 • Az élelmiszer pazarlás felére csökkentése globálisan, ami több közösségi kezdeményezés része, 13 nappal,
 • A városi kerékpár infrastruktúra fejlesztése holland mintára világszerte 9 nappal,
 • Versenyképes, tengerparti szélenergia termelés, Dániához és Németországhoz hasonlóan, legalább 10 nappal tudná kitolni a túllövés napját.

“A KÖVET Egyesület azt üzeni a vállalatoknak, hogy merjenek bátran szembenézni működésük környezeti hatásaival, számolják ki saját lábnyomukat és találják meg az innovatív megoldásokat működésük környezeti terheinek csökkentésére, akár kis lépésekben is.” – emelte ki Herner Katalin, ügyvezető igazgató.

A KÖVET Egyesület honlapján mindenki saját maga is kiszámolhatja az általa hagyott lábnyomot. A kalkulátor itt érhető el: okolabnyom.kovet.hu

Tények a túllövés napjával kapcsolatban

 • Az emberiség szükségleteinek kielégítéséhez elegendő erőforrást jelenleg 1.75 Föld biokapacitása tudná megújítani.
 • A bolygó ökológiai lábnyomának 60%-át a karbon kibocsátás adja. Ahhoz, hogy fékezzük a klímaváltozást, 2050-re ennek le kell mennie nullára, anélkül, hogy a lábnyom többi összetevőjét növelnénk.
 • 3 milliárd ember él olyan országban, ahol kevesebb élelmiszert termelnek, mint amennyit elfogyasztanak és a világ átlag alatt van a jövedelmük.
 • Az élelmiszer a Föld biokapacitásának 55%-át foglalja el.
 • 5.8 milliárd ember, vagyis a Föld népességének 72 %-a él olyan országban, ahol biokapacitás deficit van és a bevétel a világ átlag alatt marad.
 • 2022-ben a globális túllövés napját és az év utolsó napját 156 nap választja el egymástól.
 • Az 50 éve tartó túlfogyasztás következtében éveként összegyűjtött deficit jelenleg 19 évre rúg. Ennek eredménye az ökoszisztéma széleskörű hanyatlása és üvegházhatású gázok feldúsulása a légkörben.
 • Ha az emberiség minden évben 6 nappal kitolja a túllövést, 2050-re 1 bolygó elegendő lesz a szükségletek kielégítésére. Hogy kövessük az IPCC 1.5 fokos forgatókönyvét, évente 10 nappal kellene kitolnunk a túllövést.
 • Rengeteg megoldás adott és gazdaságilag elérhető, amivel késleltethetjük a túllövést. Az ilyen megoldásokat kínáló és alkalmazó vállalkozásoknak várhatóan nő majd az értéke, míg azoké a vállalkozásoké, amelyek hozzájárulnak a túllövéshez, csökken.

Az ökológiai lábnyomról

Az ökológiai lábnyom a legátfogóbb biológiai kapacitás mérő rendszer. Összeadja az emberi igényeket a termőterületekre – étel, építőanyag, szerves anyagok, karbon elnyelés és infrastruktúra. Jelenleg az égetéssel okozott karbon kibocsátás 61%-át teszi ki az emberiség ökológiai lábnyomának.

A túllövés napja

Ez az a nap, amikor az emberiség igénye az elérhető természeti erőforrásokra meghaladja a Földünk által újratermelni képes készletet. Ez a dátum 2019-ben július 29. volt, 2020-ban augusztus 22., tehát a COVID-19 világjárvány több mint 3 héttel „segített” kitolni a napot. 2021-ben viszont újra hamarabb, július 29-én következett be. A túllövés napját a Global Footprint Network (GFN) nevű nemzetközi kutató szervezet számolja ki évről évre, összehasonlítva a Föld adott évre vonatkozó biokapacitását az emberiség ökológiai lábnyomával.

A Global Footprint Networkről

A GFN egy nemzetközi fenntarthatósági szervezet, ami segít, hogy Földünk kapacitásain belül maradjunk, valamint választ ad a klímaváltozásra. 2003 óta több, mint 50 országban, 30 városban, és világszerte 70 partnerrel adunk bepillantási lehetőséget a tudományos életbe. Hatással vagyunk a jogszabályi és befektetési döntésekre és együtt egy olyan jövő létrehozásán fáradozunk, ahol mindannyiunknak jut álettér az egyetlen bolygónkon. A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért 2007 óta a GFN szervezet tagja. www.gfn.org

KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért közhasznú, nem nyereségorientált szervezet. 1995-ben alakította 25 alapító kis- és nagyvállalat, a környezettudatos vállalatirányítás elterjesztése érdekében. A KÖVET vállalatokat tömörítő egyesület, tagjainak száma több mint 50. Tagvállalatai között elősegíti a tapasztalatcserét és a jó gyakorlatok átadását, valamint olyan módszereket dolgoz ki, népszerűsít és alkalmaz, amelyek egyaránt szolgálják a környezeti, a társadalmi és a gazdasági érdekeket.

Az Egyesület az International Network for Environmental Management (INEM) magyarországi tagszervezete, a Global Footprint Network (GFN) és a European Resource Efficiency Knowledge Centre(EREK) magyarországi tagja; továbbá a Global Reporting Initiative (GRI) szervezeti együttműködő partnere. Alapítótagja a Civil Kerekasztal a Fenntartható Fejlődési Célokért szervezetnek. Hosszú távú célja a szervezetek segítése a fenntarthatóság útján, így a környezetvédelem mellett nagy hangsúlyt helyez a cégek társadalmi és helyi gazdasági felelősségére is.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Topolyai-tó vízszintje drasztikusan csökkent, de az illetékesek szerint egyelőre a víz minősége jónak mondható, halpusztulást, vagy más rendellenességet nem észleltek. Több helyen is kisebb szigetek alakultak ki, ott is szárazon állnak a vadkacsák, ahol korábban víz volt. Az illetékesek becslése szerint mintegy 2,5...
2022. AUGUSZTUS 3.
[ 18:41 ]
Egy új kutatás szerint az esővízben lévő "örök vegyszerek" mennyisége jóval meghaladja a biztonságos szintet a világ legtöbb helyén - olvasható kedden a BBC hírportálján. A szén-fluor kötést tartalmazó, ezért nehezen lebomló poli- és perfluor-alkil vegyületeket (angol rövidítéssel PFAS) egyebek mellett...
2022. AUGUSZTUS 2.
[ 20:17 ]
A Polgári Fordulat (Građanski preokret) civil szervezet ma egy vieofelvételt tett közzé, amely arról tanúskodik, hogy az épülő Linglong gumiabroncsgyárból a Bega folyóba juttatják el a szennyvizet. A szervezet már tavaly is közleményben figyelmeztetett erre a helyzetre, már akkor is jelezve, hogy nagy átmérőjű csövekkel van...
2022. AUGUSZTUS 2.
[ 18:06 ]
Beolvasás folyamatban