Gazdaság
Tovább növelték Szerbia aranytartalékát
Másfél éven belül a jelenlegi 21-ről 50 tonnára növelnék a tartalékot

Megkezdte az aranytartalék növelését a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS), miután Aleksandar Vučić államfő két hónappal ezelőtt arra utasított, hogy tegyék intenzívebbé az aranyfelvásárlást – írja a Blic Biznis.

Értesülésük szerint a központi pénzintézet széfjei jelenleg 21 tonna aranyat rejtenek, ez májushoz képest több száz kilós növekedés jelent, hiszen pontosan két hónappal ezelőtt 20,8 tonna volt.

„A rendelkezésre álló legutóbbi adatok szerint a devizatartalékok részét képező arany mennyisége meghaladta 21 tonnát, amelynek értéke mintegy 850 millió euró, ez pedig a tartalékok bruttó értékének nagyjából 6,7 százaléka” – erősítette meg a Blic Biznis számára az NBS.

Az aranyfelvásárlás témája akkor került előtérbe, amikor május második felében Vučić elnök javasolta Jorgovanka Tabaković bankkormányzónak, hogy még az idén további 10 tonna aranyat vásároljanak, a következő másfél évben pedig növeljék 50 tonnára a tartalékokat.

„Ez az ország fokozottabb stabilitását biztosítja, a legnagyobb biztonságot pedig az jelenti, ha a tartalékok egy része arany. A tartaléknöveléssel kapcsolatos ötletemet a világ legnagyobb szakértőivel véleményeztettük” – fogalmazott akkor az államfő.

Az országnak egyébként tavaly év végén annyi aranya volt, mint a környező hat országnak, Észak-Macedóniának, Szlovéniának, Magyarországnak, Boszniának, Albániának és Horvátországnak együttvéve, nekik ugyanis összesen 17,9 tonnányi volt akkor.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Kárpát-medencei térség gazdasági egységének megteremtésére, erősítésére tizennégy magyar magánszemély a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen megalapította a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kamarát - jelentette be Parragh László, az MKIK elnöke szerdán az alapító ülést követő...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 14:00 ]
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal...
2019. AUGUSZTUS 14.
[ 9:51 ]
A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kragujevaci üzemében kezdik majd gyártani az új modellt, közölte az olasz média. Egy sportcélú haszonjárműről, városi terepjáróról (SUV) van szó, amelynek első példányai 2021-ben kerülnek majd ki a kragujevaci gyárból. Az investireoggi.it szakportál szerint a kragujevaci gyárban...
2019. AUGUSZTUS 13.
[ 16:40 ]
Beolvasás folyamatban