Gazdaság
Tovább növelték Szerbia aranytartalékát
Másfél éven belül a jelenlegi 21-ről 50 tonnára növelnék a tartalékot

Megkezdte az aranytartalék növelését a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS), miután Aleksandar Vučić államfő két hónappal ezelőtt arra utasított, hogy tegyék intenzívebbé az aranyfelvásárlást – írja a Blic Biznis.

Értesülésük szerint a központi pénzintézet széfjei jelenleg 21 tonna aranyat rejtenek, ez májushoz képest több száz kilós növekedés jelent, hiszen pontosan két hónappal ezelőtt 20,8 tonna volt.

„A rendelkezésre álló legutóbbi adatok szerint a devizatartalékok részét képező arany mennyisége meghaladta 21 tonnát, amelynek értéke mintegy 850 millió euró, ez pedig a tartalékok bruttó értékének nagyjából 6,7 százaléka” – erősítette meg a Blic Biznis számára az NBS.

Az aranyfelvásárlás témája akkor került előtérbe, amikor május második felében Vučić elnök javasolta Jorgovanka Tabaković bankkormányzónak, hogy még az idén további 10 tonna aranyat vásároljanak, a következő másfél évben pedig növeljék 50 tonnára a tartalékokat.

„Ez az ország fokozottabb stabilitását biztosítja, a legnagyobb biztonságot pedig az jelenti, ha a tartalékok egy része arany. A tartaléknöveléssel kapcsolatos ötletemet a világ legnagyobb szakértőivel véleményeztettük” – fogalmazott akkor az államfő.

Az országnak egyébként tavaly év végén annyi aranya volt, mint a környező hat országnak, Észak-Macedóniának, Szlovéniának, Magyarországnak, Boszniának, Albániának és Horvátországnak együttvéve, nekik ugyanis összesen 17,9 tonnányi volt akkor.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dráguló ingatlanok Belgrádban - illusztráció
2019. DECEMBER 2.
[ 9:10 ]
Szerbia gazdasága négyszer gyorsabban fejlődik, mint az európai országoké, jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök. „A Nemzetközi Valutaalap becslése szerint az Európai Unió országainak gazdasága 1 százalékos növekedést fog jegyezni, míg a szerbiai gazdaság 4 százalékost” – nyilatkozta Vučić a Pink...
2019. NOVEMBER 29.
[ 13:02 ]
Szeptemberben a bruttó átlagkereset 11,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 360 ezer 700 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 239 900 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 247 300 forint volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A január-szeptemberi...
2019. NOVEMBER 29.
[ 9:14 ]
A júniusban indult Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékesített állománya a szerdai adatok szerint 2845 milliárd volt, a Magyar Postán kapható nyomdai változat 25 napja vásárolható, de abból már több mint 26 milliárd forint értékben vásároltak - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön, Budapesten a...
2019. NOVEMBER 28.
[ 13:02 ]
Beolvasás folyamatban