Gazdaság
Tovább növelték Szerbia aranytartalékát
Másfél éven belül a jelenlegi 21-ről 50 tonnára növelnék a tartalékot

Megkezdte az aranytartalék növelését a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS), miután Aleksandar Vučić államfő két hónappal ezelőtt arra utasított, hogy tegyék intenzívebbé az aranyfelvásárlást – írja a Blic Biznis.

Értesülésük szerint a központi pénzintézet széfjei jelenleg 21 tonna aranyat rejtenek, ez májushoz képest több száz kilós növekedés jelent, hiszen pontosan két hónappal ezelőtt 20,8 tonna volt.

„A rendelkezésre álló legutóbbi adatok szerint a devizatartalékok részét képező arany mennyisége meghaladta 21 tonnát, amelynek értéke mintegy 850 millió euró, ez pedig a tartalékok bruttó értékének nagyjából 6,7 százaléka” – erősítette meg a Blic Biznis számára az NBS.

Az aranyfelvásárlás témája akkor került előtérbe, amikor május második felében Vučić elnök javasolta Jorgovanka Tabaković bankkormányzónak, hogy még az idén további 10 tonna aranyat vásároljanak, a következő másfél évben pedig növeljék 50 tonnára a tartalékokat.

„Ez az ország fokozottabb stabilitását biztosítja, a legnagyobb biztonságot pedig az jelenti, ha a tartalékok egy része arany. A tartaléknöveléssel kapcsolatos ötletemet a világ legnagyobb szakértőivel véleményeztettük” – fogalmazott akkor az államfő.

Az országnak egyébként tavaly év végén annyi aranya volt, mint a környező hat országnak, Észak-Macedóniának, Szlovéniának, Magyarországnak, Boszniának, Albániának és Horvátországnak együttvéve, nekik ugyanis összesen 17,9 tonnányi volt akkor.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az ingatlanok átlagos négyzetméter árai folyamatosan változnak, így mindig vannak megyeszékhelyek, melyek veszítenek pozíciójukból, vagy épp ellenkezőleg, előre törnek a ranglétrán. Bár a koronavírus nem alakította át látványosan az árakat, mégis hozott meglepetéseket a nyár vége. Persze a megyeszékhelyek között mind...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 16:27 ]
Rekordmértékben csökkent a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hazai összterméke (GDP) a második negyedévben az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések következtében. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapjára hétfőn...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 14:11 ]
Megvárjuk a szeptember végét és az októbert, hogy meglássuk a költségvetés állapotát, s hogy emelünk-e és milyen mértékben a béreken a közszférában, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter, s hozzátette, még korai erről beszélni. A Szociális-gazdasági Tanács mai ülését követő sajtótájékoztatón ezzel...
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 14:03 ]
Beolvasás folyamatban