Gazdaság
Tovább növelték Szerbia aranytartalékát
Másfél éven belül a jelenlegi 21-ről 50 tonnára növelnék a tartalékot

Megkezdte az aranytartalék növelését a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS), miután Aleksandar Vučić államfő két hónappal ezelőtt arra utasított, hogy tegyék intenzívebbé az aranyfelvásárlást – írja a Blic Biznis.

Értesülésük szerint a központi pénzintézet széfjei jelenleg 21 tonna aranyat rejtenek, ez májushoz képest több száz kilós növekedés jelent, hiszen pontosan két hónappal ezelőtt 20,8 tonna volt.

„A rendelkezésre álló legutóbbi adatok szerint a devizatartalékok részét képező arany mennyisége meghaladta 21 tonnát, amelynek értéke mintegy 850 millió euró, ez pedig a tartalékok bruttó értékének nagyjából 6,7 százaléka” – erősítette meg a Blic Biznis számára az NBS.

Az aranyfelvásárlás témája akkor került előtérbe, amikor május második felében Vučić elnök javasolta Jorgovanka Tabaković bankkormányzónak, hogy még az idén további 10 tonna aranyat vásároljanak, a következő másfél évben pedig növeljék 50 tonnára a tartalékokat.

„Ez az ország fokozottabb stabilitását biztosítja, a legnagyobb biztonságot pedig az jelenti, ha a tartalékok egy része arany. A tartaléknöveléssel kapcsolatos ötletemet a világ legnagyobb szakértőivel véleményeztettük” – fogalmazott akkor az államfő.

Az országnak egyébként tavaly év végén annyi aranya volt, mint a környező hat országnak, Észak-Macedóniának, Szlovéniának, Magyarországnak, Boszniának, Albániának és Horvátországnak együttvéve, nekik ugyanis összesen 17,9 tonnányi volt akkor.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az országba áprilisig 30 ezer tonna jó minőségű búzát importálnak, a hazai termés jelentős része ugyanis nem felel meg a magas mércéket megkövetelő feldolgozóiparnak. A Večernje novosti értesülései szerint a kormány a malmok és az édességgyártók kérésére engedélyezte ennek vámmentes behozatalát. A lap szerint...
2020. JANUÁR 23.
[ 10:59 ]
Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója ma bejelentette, hogy csökkentik az illetéket a gázvezetékre történő rákapcsolás esetében, a polgárok pedig ezért az összegért kamat nélkül juthatnak hozzá a Srbijagas eszközeihez, amelyeket a gázszámlán keresztül téríthetnek meg 3-tól 5 évig terjedő időszakban. Bajatović a...
2020. JANUÁR 22.
[ 11:16 ]
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üdvözölte és fontos lépésnek nevezte a Eurowings és anyavállalata, a Lufthansa német légitársaságok azon bejelentését, hogy közvetlen légijáratokat indítanak Belgrád és Pristina között - közölte a NATO hétfőn. A tájékoztatás szerint a légitársaság hétfőn Berlinben írt...
2020. JANUÁR 20.
[ 14:14 ]
Beolvasás folyamatban