Gazdaság
Mali: Emelkednek a bérek, a nyugdíjak, a beruházások

Siniša Mali pénzügyminiszter ma kijelentette, hogy a 2021-es költségvetésben több pénzt fordítanak a közalkalmazottak bérére és a nyugdíjakra, valamint a nagyberuházásokra, de bejelentette azt is, hogy kedvezőbb hiteleket kapnak a kis- és közepes vállalkozások, hogy minél könnyebben tudják átvészelni a koronavírus okozta válságot.

Mali a Pink televízió műsorában arra emlékeztetett, hogy az állam a koronavírus-járvány alatt is támogatta a gazdaságot.

A nyugdíjakat a svájci modell alapján emeljük meg, vagyis január elsejétől 5,9 százalékkal, a minimálbért pedig 6,6 százalékkal, ezért arra számítunk, hogy ezzel az intézkedéssel január elsejétől minden fizetés megnő majd, mondta Mali.

A miniszter szerint a közszférában történő béremelést elbírja majd a költségvetés, a polgárok pedig látni fogják az életszínvonal emelkedését, eközben megtartjuk a makrogazdasági stabilitást, mert felelősségteljes gazdaságpolitikát folytatunk.

Mali kiemelte azt is, hogy Szerbia idén kilenc hónap alatt 1,9 milliárd euró közvetlen külföldi beruházást valósított meg, erre a környező országok közül egy sem volt képes.

Bejelentette továbbá, hogy „nagyon kedvező feltételek mellett nyújtanak hosszú lejáratú hiteleket a kis- és közepes vállalatoknak a likviditás megőrzése érdekében”, hogy be tudjanak fektetni, és át tudják vészelni a koronavírust.

„A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése azt mutatja, hogy a szerbiai gazdaság lesz a legjobb Európában 2020-ban”, jelentette ki Mali, aki szerint ez azt bizonyítja, hogy a hazai gazdaság ellenálló, a reformokat sikeresen hajtották végre, az állam pedig felelősségteljes politikát folytat a járvány ideje alatt. (FoNet, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Idén, január és augusztus között közel félmilliárd euróval kevesebb pénzt küldtek Szerbiába a külföldön dolgozók, közölte a Szerbiai Nemzeti Bank. Az elmúlt nyolc hónapban 1,9 milliárd euró átutalás érkezett az országba. Ennek oka az, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságban leginkább érintett...
2020. OKTÓBER 26.
[ 19:11 ]
Az újvidéki terméktőzsdén mintegy tíz százalékkal nőtt a búza és a kukorica ára, amit az okozott, hogy a világjárvány okozta egészségügyi válságban megnőtt kereslet miatt emelkedett ezeknek a gabonaféléknek a világpiaci ára, mondta Vukosav Saković, a Žita Srbije egyesület elnöke. Elmondta, az élelmiszerbiztonság...
2020. OKTÓBER 26.
[ 18:55 ]
Nagy indexveszteséggel fejezték be a hétfői kereskedést az európai értékpapírpiacok a fertőzöttek növekvő száma és a szigorodó korlátozásokkal párhuzamosan romló gazdasági kilátások miatt. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,63 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,80 százalékkal csökkent hétfőn, az...
2020. OKTÓBER 26.
[ 18:34 ]
Beolvasás folyamatban