Gazdaság
Mali: 2021-ben a GDP növekedése 6 százalékos lesz, emelkednek a bérek és a nyugdíjak is

Szerbia költségvetésében megvan a lehetőség a bérek és a nyugdíjak emeléséhez, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter, majd hozzátette: jövőre a szerbiai GDP 6 százalékos növekedésére számít.

„A gazdaságunk magas arányban történő növekedéséért harcolunk‟, nyilatkozta Mali a Kurir TV-nek.

Hozzátette, hogy a költségvetés szerint növekedni fognak a közalkalmazottak bérei és a nyugdíjak, valamint a minimálbér is, mégpedig 6,6 százalékkal.

„A 2021-es egyike a kulcsfontosságú költségvetéseinknek, mert a legnagyobb világválságot éljük meg, amelyet a 2020-as pandémia okozott. Erre úgy reagáltunk, hogy 5,8 milliárd eurót fordítottunk támogatásokra, az állam a válság legnagyobb terhét magára vállalta‟, jelentette ki a pénzügyminiszter.

Szerinte április 1-jétől mindenkinek 5 százalékkal emelkedik a bére, mint mondta, a jelenlegi helyzetben egyetlen egy országban sincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy ezt megtegyék.

„A jövő évi előrejelzés szerint a GDP 6 százalékkal emelkedik, a deficiti pedig ellenőrzésünk alatt tartjuk, vagyis a költségvetés 3 százalékos szintjén, vagyis teljesen ellenőrzésünk alatt tartjuk a makrogazdaságot, mégpedig a maastrichti kritériumok szerint‟, emelte ki Mali.

Szerinte az előrejelzések azt mutatják, hogy Szerbiában lesz a legkisebb mértékű csökkenés, vagyis a GDP legnagyobb növekedése 2020-ban.

Kiemelte továbbá, hogy az Európai Bizottság és az IMF szerint is Szerbiának vannak a legjobb eredményei.

„14 milliárd eurót fogunk befektetni csak az infrastruktúrába 2025-ig‟, közölte Mali.

Elvárásai szerint 2021-ben 1,9 milliárd euró külföldi beruházás érkezik majd az országba.

Arra is emlékeztetett, hogy a munkanélküliség 7,3 százalékos, vagyis az eddigi legalacsonyabb szinten van.

Az egészségügyi dolgozóknak nyújtott 10 ezer dináros egyszeri segélyt péntekig kifizetik, tette hozzá Mali.

„Vannak olyan számadatok, amelyekkel büszkélkedhetünk, de a legfontosabb, hogy az egyszerű emberek is megérezzék ezt‟, hangoztatta Mali. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A várt csökkenés helyett emelkedett az amerikai feldolgozóipar és szolgáltatóipar teljesítménye novemberben, a kompozit teljesítményindex pedig öt és fél éves csúcsot ért el a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes adatai alapján. Novemberben a feldolgozóipari...
2020. NOVEMBER 23.
[ 16:39 ]
Az a cél, hogy Szerbia elegendő jó minőségű energiával és energiaforrással rendelkezzen, de regionális energetikai csomópont is legyen, valamint megkerülhetetlen útvonal az energia és az energiaforrások átvitele terén. Ezért van szükségünk a transzbalkán folyosóra, a Balkán Áramlat gázvezetékre, de...
2020. NOVEMBER 23.
[ 8:30 ]
Miközben a közelmúltig szinte minden technológiai újítás, amit használunk, a Szilícium-völgyből származott, most új kihívó jelent meg. A TikTok sikere jelzi, hogy a kínai technológia is felnőtt a feladathoz. A közelmúltban hirtelen a TikTok lett az egyik legnépszerűbb közösségi médium, különösen az ifjúság...
2020. NOVEMBER 23.
[ 7:37 ]
Beolvasás folyamatban