Gazdaság
Magyarkanizsa: Konferencia a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáról
Betűméret:             

A Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesülettel együtt valósítja meg a Belül a körön – sokszínűség és integráció – INCIRCLE elnevezésű projektumot, amelynek fő célja a megváltozott munkaképességű emberek sikeres és hosszú távú munkaerő-piaci jelenléte és a feltételeinek javítása.

A projektum a megváltozott munkaképességű emberek mellett megcélozza azok családtagjait, tanáraikat, nevelőiket, a szociális vállalkozások és a gazdasági élet egyéb képviselőit, azon cégeket, vállalkozásokat, amelyek hajlandóságot mutatnak arra, hogy megváltozott munkaképességű embereket alkalmazzanak.

Az üzleti konferencián az intézmények és vállalkozások vezetőinek bemutatták a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazásában rejlő lehetőségeket. Egyébként törvényben előírt kötelezettség, hogy a cégek fogyatékkal élő munkavállalókat alkalmazzanak.

Tolnai Csaba, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ igazgatója a tanácskozás előtt, a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy első alkalommal tartanak a téma kapcsán üzleti konferenciát.

- A megváltozott munkaképességű személyek munkaerőpiaci integrálásának módszertanát és technológiáját taglaljuk a tanácskozáson. Mentorok, szakemberek vesznek részt a konferencián. A szegedi partnereinkkel ez már a második közös projektumunk, s nagyon jó az együttműködésünk - mondta Tolnai Csaba.

Harter Árpádné, a szegedi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület ügyvezetője szerint korábbi projektjük révén nyilvánvalóvá vált, hogy sok munkaadó nyitottságot mutat arra, hogy megváltozott munkaképességű egyéneket alkalmazzon, viszont további információkra és segítőszolgáltatásokra lenne szükségük. Ezeket ők megpróbálják biztosítani Szegeden és Magyarkanizsán is.

- Mi is csak most próbáljuk feltérképezni, hogy a munkaadóknak pontosan milyen segítségre van szükségük, hogy tudjanak alkalmazni ilyen típusú munkavállalókat. Magyarországon több mint egy évtizede vannak olyan módszerek, amelyek a munkaerőpiaci szolgáltatás protokollját, illetve az elemeit tartalmazzák. Ezt a tudást átadjuk, amit azután a helyi viszonyokra adaptálhatnak.

Magyarországon egyébként a megváltozott munka képességű emberek 20-25 százaléka rendelkezik munkahellyel, ami még mindig alacsony, az európai 35-40 százalékhoz viszonyítva. Leginkább pénzügyi kedvezmények biztosításával segítheti elő az állam, hogy a cégek több ilyen személyt alkalmazzanak.

A pályázat futamideje 16 hónap, 2022. január végéig tart, s az összköltsége 146.800 euró, ismertette az adatokat Szakács Ibolya, a pályázat szakmai vezetője. A pályázat részeként létrejön négy védett munkakörnyezet. Az egyik új, ez gombatermesztésre vonatkozik, három pedig továbbfejlesztés: ezek az üvegház, a gölöncsérműhely és a varroda.

Fejsztámer Róbert polgármester szerint nagyon fontos, hogy a megváltozott munkaképességű emberek érezzék, hogy nem csak az önkormányzati és szociális szférában lehetnek jelen, hanem a gazdaságiban is.

- Az önkormányzatnak kell közvetítő szerepet betöltenie a munkaadók és munkakeresők között, hisz ez a kategória különállóan nem jelenik meg a munkaközvetítő szolgálat adatbázisában. Az államnak minden évben van pályázata, a gazdasági szubjektumok kaphatnak támogatásokat, ha alkalmaznak ilyen munkatársakat. Másrészt törvényes kötelezettség bizonyos létszám fölött alkalmazni ilyen személyeket. Úgy érzem, hogy a nyitottság és a rugalmasság Magyarkanizsa községben megvan, vannak már olyan vállalkozók, akik alkalmaznak ilyen embereket, az önkormányzat pedig akár ilyen EU-s pályázatok révén is próbálja erősíteni a kapcsolatot a munkaadók és munkavállalók között.

A konferencián a többi közt szó volt a munkába állási modellekről, a foglalkoztatási módszerek fajtáiról a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazásakor, illetve az ösztönzési lehetőségekről, a kihívásokról és sztereotípiákról.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő és Siniša Mali pénzügyminiszter hétfőn megtekintette az EXPO 2027 világkiállítással kapcsolatos projektek munkálatait, és kijelentette, óriási ütemben halad az építkezés. Örülök, hogy több száz szorgalmas dolgozót és több tucat munkagépepet látok - írta Aleksandar Vučić szerb...
2024. MÁJUS 13.
[ 16:04 ]
Szombaton kezdődik a Vedd el a számlát és nyerj! nyereményjáték idei fordulója, melynek során két fővárosi lakás talál majd gazdára. A nyereményjátékban összesen 10 fővárosi lakást sorsolnak ki a Zimonyi kapu városrészben, amelyek összértéke 1,9 millió euró – jelentette be pénteken Siniša Mali...
2024. MÁJUS 10.
[ 16:40 ]
A lakosságnak a bankokkal szembeni tartozása idén áprilisban 6,1 százalékkal nőtt 2023 áprilisához képest. Ugyanebben az időszakban a jogi személyek adóssága 9,6 százalékkal, a vállalkozóké 4,9 százalékkal nőtt – áll a bankok egyesülete hitelirodájának jelentésben. Az összesen 1528,41 milliárd dináros lakossági...
2024. MÁJUS 10.
[ 14:55 ]
Beolvasás folyamatban