Gazdaság
Szerbia támogatja az elektromos és hibrid járművek vásárlását

Jogi személyek, vállalkozók és természetes személyek is jogosultak a kedvezményes járművásárlásra.

Szerbia kormánya nemrég fogadta el az új elektromos és hibrid járművek támogatott beszerzésének feltételeiről és módjáról szóló rendeletet. Támogatott járművásárlásra a jogi személyek, a vállalkozók és a természetes személyek jogosultak, kivéve azokat a taxisokat, akik már részesültek járművásárlási támogatásban.

A segédmotoros kerékpárok és a könnyű triciklik vásárlásának támogatására fejenként 250 eurót fordítanak, míg a motorkerékpárok, a nehéz triciklik, valamint a könnyű és nehéz négykerekű motorok vásárlásának támogatására 500 eurót biztosítanak. Erre a célra a költségvetésből mintegy egymillió eurót szántak.

A legfeljebb kilenc férőhelyes, személyszállításra szolgáló jármű, valamint a 3,7 tonnát meg nem haladó, kizárólag elektromos meghajtású teherautók esetében az állami támogatás összege 5 ezer euró dinár ellenértéke.

Az új gépjármű vásárlására vonatkozó támogatás igénylését 2022. október 31-ig lehet benyújtani a környezetvédelmi minisztériumnál.

Mi az elektromos és mi a hibrid autó?

Az elektromos autó azt jelenti, hogy a járművet villanymotor hajtja, pontosabban csak elektromosságot használ. Nem fogyaszt üzemanyagot, hanem a töltőn keresztül töltődik, a mobiltelefon töltéséhez hasonlóan.

A hibrideknek viszont két energiaforrásuk van. Általában benzin- vagy dízelmotor és villanymotor kombinációja. Nagyon népszerűek, mert alacsonyabb a károsanyag-kibocsátásuk. (Mondo)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mától május 31-ig igényelhetik a fiatalok a száz eurós állami támogatást Szerbiában. A 16 és 29 év között fiatalok, akik eddig még nem jelentkeztek, megtehetik a kincstár (idp.trezor.gov.rs) honlapján. Az összeget június 1-jén, 2-án és 3-án utalják át. Azoknak, akik az előző alkalommal már regisztráltak, ezt...
2022. MÁJUS 16.
[ 10:08 ]
Alig két héttel azután, hogy a szerb kormány és a Stellantis multinacionális cég képviselői megállapodást írtak alá elektromos autók gyártásáról a kragujevaci Fiat gyárban, a dolgozók elkeseredetten tiltakoznak, mert az átállás idejére – ami legalább két évig eltart – az ott dolgozók eldönthetik, vagy a vállalat...
2022. MÁJUS 14.
[ 16:30 ]
Elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt a horvát parlament pénteken, írja az MTI. Nem volt különösebb ellenkezés, a jogszabályt 117 igen, 13 nem szavazattal és egy tartózkodással szavazták meg. Hivatalosan 2023. januárt 1-jétől vezetik be az eurót, az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell...
2022. MÁJUS 14.
[ 7:42 ]
Beolvasás folyamatban