Gazdaság
Szerbia támogatja az elektromos és hibrid járművek vásárlását
Betűméret:             

Jogi személyek, vállalkozók és természetes személyek is jogosultak a kedvezményes járművásárlásra.

Szerbia kormánya nemrég fogadta el az új elektromos és hibrid járművek támogatott beszerzésének feltételeiről és módjáról szóló rendeletet. Támogatott járművásárlásra a jogi személyek, a vállalkozók és a természetes személyek jogosultak, kivéve azokat a taxisokat, akik már részesültek járművásárlási támogatásban.

A segédmotoros kerékpárok és a könnyű triciklik vásárlásának támogatására fejenként 250 eurót fordítanak, míg a motorkerékpárok, a nehéz triciklik, valamint a könnyű és nehéz négykerekű motorok vásárlásának támogatására 500 eurót biztosítanak. Erre a célra a költségvetésből mintegy egymillió eurót szántak.

A legfeljebb kilenc férőhelyes, személyszállításra szolgáló jármű, valamint a 3,7 tonnát meg nem haladó, kizárólag elektromos meghajtású teherautók esetében az állami támogatás összege 5 ezer euró dinár ellenértéke.

Az új gépjármű vásárlására vonatkozó támogatás igénylését 2022. október 31-ig lehet benyújtani a környezetvédelmi minisztériumnál.

Mi az elektromos és mi a hibrid autó?

Az elektromos autó azt jelenti, hogy a járművet villanymotor hajtja, pontosabban csak elektromosságot használ. Nem fogyaszt üzemanyagot, hanem a töltőn keresztül töltődik, a mobiltelefon töltéséhez hasonlóan.

A hibrideknek viszont két energiaforrásuk van. Általában benzin- vagy dízelmotor és villanymotor kombinációja. Nagyon népszerűek, mert alacsonyabb a károsanyag-kibocsátásuk. (Mondo)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dubravka Đedović energetikai és bányászati miniszter szerint novemberben 40 millió euróért importált áramot Szerbia, decemberben már 50 millióra lesz szükség, januárban pedig várhatóan még ennél is több kell az időjárási körülmények miatt. Hozzátette: ezek óriási kiadások. Az energetikai miniszter Várhelyi Olivér...
2022. DECEMBER 2.
[ 9:33 ]
Szingapúrban és New Yorkban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) éves globális felmérésében (Worldwide Cost of Living, WCOL). A cég hangsúlyozta, hogy a globális inflációs hullám alaposan...
2022. DECEMBER 2.
[ 8:45 ]
A szerb kormánya mai ülésén elfogadta az alapvető élelmiszerek árának korlátozásáról szóló rendeletet, amely szerint az étkezési napraforgóolaj literenkénti ára nem haladhatja meg a 219,99 dinárt, a fehér kristálycukoré a 114,99 dinárt, a T-400 típusú liszté pedig a 84,7 dinárt kilogrammonként. A nagyobb zavarok...
2022. DECEMBER 1.
[ 20:02 ]
Beolvasás folyamatban