Gazdaság
A második negyedévben a bruttó hazai termék 3,7 százalékos növekedésére számítanak Szerbiában

A világ gazdasági helyzete messze van a jótól, de Szerbiában még mindig egészséges növekedés figyelhető meg – értékelte Siniša Mali pénzügyminiszter az RTS-nek.

A második negyedévben a bruttó hazai termék 3,7 százalékos növekedését tervezik, az idei első három hónap 4,3 százalékos növekedése után.

Mali kitért arra, hogy élelmiszerekből nincs hiányunk, illetve nyersolajat és gázolajat is sikerült beszereznünk, de nehéz tárgyalások következnek Oroszországgal ami a gázellátást illeti.

"Meg akarjuk védeni a polgárok életszínvonalát. Könnyű lesz? Nem, de ezért nagyon fontos, hogy minden dinár a megfelelő helyre kerüljön" - mondta Mali, és emlékeztetett arra, hogy az üzemanyag ára a piacon kontrollált, és az áram ára nem változott a lakosok számára.

Hozzátette: Szerbia államadósága jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) 51,2 százaléka, valamint a költségvetés hiánya jelenleg nem éri el a tervezett 82 milliárd dinárt, jelenleg 72 milliárd dináros szinten van. Áprilisban 9,6 százalékos volt az infláció.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 10 ezer orosz állampolgár költözött Szerbiába. Leginkább az IT szektorban dolgoznak, és általában Belgrádban, Újvidéken, Nišben és Kragujevacon telepednek le. Közel 1.300 cég alakult ezeken a településeken, a becslések szerint viszont még ennél is több lesz. A szerbiai...
2022. JÚNIUS 28.
[ 16:33 ]
Július 1-től 10 dinárral drágulnak a cigaretták, így a legolcsóbb doboz 300, a legdrágább pedig 580 dinárba kerül. Ennek oka a külön jövedéki adó másfél dinárral történő emelése, amelyet a jövedéki naptár szerint évente kétszer, januárban és júliusban korrigálnak. Ezután még 6 alkalommal emelik majd az...
2022. JÚNIUS 28.
[ 12:23 ]
Az Európai Unió energiabiztonságának javítása érdekében az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az európai földgáztartalék biztosítását célzó rendeletet az ukrajnai háborúval összefüggésben. A Luxembourgban hétfőn tartott tanácskozásról kiadott tanácsi közlemény...
2022. JÚNIUS 27.
[ 14:20 ]
Beolvasás folyamatban