Gazdaság
Jönnek a lejárati idő nélküli élelmiszerek az áruházban
Betűméret:             

Ezzel is a pazarlás ellen akar tenni egy brit áruházlánc, a Waitrose. Mint a cégnél mondják: a vásárlóik maguk is el tudják dönteni, hogy a zöldségek és gyümölcsök még fogyaszthatók-e.

Mintegy 500 friss ételről távolították el a címkét, amely azt mutatja meg, meddig őrzi meg minőségét az adott élelmiszer. Ilyet hiába is keresnek ezentúl a saláta, az uborka vagy a paprika csomagolásán. Az áruházlánc a változtatástól azt reméli, hogy így majd kevesebb étel kerül a szemétbe, írja a The Guardian.

Az országban leginkább krumplit, kenyeret és tejet dobnak ki a vásárlók azért, mert lejárt a szavatossága. Pedig a minőségmegőrzési idővel kapcsolatosa címke nem a fogyaszthatóságot, hanem a minőségbeli változást jelzi - hívja fel a figyelmet.

Nagy-Britanniában nem a Waitrose az első olyan üzletlánc, amely ehhez a lépéshez folyamodik.

A Marks & Spencer júliusban 300 élelmiszer esetében törölte el ennek a címketípusnak a használatát, a Tesco pedig már 2018-ban több mint 100 terméknél lépte meg ugyanezt.

A Morrisons januárban tette közzé azt a tervét, hogy nem alkalmaz szavatossági címkét. Egyben arra biztatta vásárlóit, hogy a tej és egyéb termékek esetében inkább szaglással döntsenek arról, hogy megfelelő-e nekik a termék.

Marija Rompani, a Waitrose-t tulajdonló John Lewis Partnership fenntarthatósági és etikai igazgatója szerint a britek évente 4,5 millió tonna ehető ételt dobnak ki, ami azt jelenti, hogy az ezen élelmiszerek előállítása során felhasznált összes energia és erőforrás is kárba vész.

"Azzal, hogy eltávolítjuk termékeinkről a minőségmegőrzési időt, a vásárlóinkra bízzuk: döntsék el ők, fogyasztható-e még egy termék. Így pedig nemcsak a hulladék mennyiségét lehet csökkenteni, hanem a heti élelmiszervásárláson is spórolhatnak. Ez ugyanis egyre több ember számára jelent gondot" - mondta. (infostart.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Még sosem volt olyan magas a betöltetlen álláshelyek száma Ausztriában, mint 2022 második negyedévében – jelentette pénteken az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria. Az osztrák statisztikai hivatal nyilvántartása szerint Ausztriában az üres álláshelyek száma 2022 második negyedévében újabb csúcsra, 206,3...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 17:01 ]
A Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium közölte az új üzemanyagárakat, amelyek augusztus 12-éig, az újabb árlista megjelenéséig lesznek érvényben. A dízel maximális ára a következő hét napban 209 dinár, a 95-ös oktánszámú benziné pedig 184 dinár lesz. Az eddigi árakhoz képest a gázolaj ára...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 15:55 ]
A Szerb Nemzeti Bank (NBS) megerősítette, hogy intenzíven dolgozik egy olyan megoldáson, amelyet várhatóan a lehető legrövidebb időn belül elfogadnak és végrehajtanak annak érdekében, hogy minél jobban védjék a szerbiai polgárok életszínvonalát. Korábban számos panasz és felhívás érkezett az NBS-hez, hogy...
2022. AUGUSZTUS 5.
[ 13:43 ]
Beolvasás folyamatban