Gazdaság
A vajdasági fizetések alacsonyabbak az országos átlagnál
Betűméret:             

Újvidék az egyetlen város Vajdaságban, ahol az átlagbér – az új statisztikák szerint – 100 ezer dinárnál is magasabb.

A Köztársasági Statisztikai Intézet legfrissebb adatai szerint Szerbiában a márciusi bérek növekedése mutatható ki a februárihoz képest. Így a szerbiai átlagkereset márciusban 85.485 dinár volt adók és járulékok nélkül, vagyis néhány ezerrel több a korábbi átlagnál.

Vajdaságban a bérek az országos szinthez képest csak valamivel alacsonyabbak, nettó 81.131 dinárt tettek ki. A bérek magasságát tekintve Újvidék tartja a rekordot, ahol márciusban átlagosan nettó 102.278 dinárt kerestek a dolgozók.

A belgrádi régióban egyébként 109.050 dinár volt az átlagfizetés, adók és járulékok nélkül.

Vajdaságban a legalacsonyabb fizetéssel a szenttamásiak rendelkeznek, ahol a nettó átlagbér 63.872 dinár volt.

A bérek növekedése részben tükröződik a mediális keresetekben is. Ez az az összeg, amennyit a szerbiai alkalmazottak fele keres, és ezt használják a reálbér informális mutatójaként Szerbiában.

Az országban a mediális bér februárban 62.239 dinár, márciusban pedig nettó 64.363 dinár volt. Ez azt jelenti, hogy a szerbiai munkások reálbére majdnem megegyezik a tartomány legalacsonyabb átlagfizetésével.

Szerbia az elmúlt hónapokban súlyos inflációval küszködött, amely „felemésztett” minden béremelést úgy az állami, mint a magánszférában. A válság kellős közepén Tomislav Momirović szerb bel- és külkereskedelmi miniszter tegnap azt mondta, „legyőztük az inflációt”, mert – mint fogalmazott – a kiskereskedelmi árak csökkenni kezdenek.

Nemrég Milan Đurić, Újvidék polgármestere megismételte optimista előrejelzéseit, miszerint a kormány „kirajzolt” célja, hogy az újvidékiek átlagkeresete idén elérje a 950 eurót. A 2025-ös évre vonatkozó előrejelzése szerint az újvidékiek átlagbére 1.300 euró lesz.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Október 14-én indul a Vedd el a nyugtát és nyerj elnevezésű nyereményjáték második köre és öt héten keresztül tart majd, amelyben a résztvevők között további tíz belgrádi lakást sorsolnak ki - jelentette be Siniša Mali pénzügyminiszter, a kormány alelnöke. Eddig 217 millió nyugta érkezett a rendszerbe, és több...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 13:05 ]
5,4 milliárd forint többletforrást biztosít a magyar állam a MÁV-nak a Szeged–Szabadka-vasútvonal magyarországi szakaszának előteljesítéséhez – derült ki a csütörtök esti Közlönyből. A Telex azt írja, hogy az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése alatt a...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 8:30 ]
Az Energetikai Ügynökség Tanácsa döntésének értelmében november elsejétől tíz százalékkal drágul a gáz Szerbiában. Az új díjszabás szerint a földgáz kilowattóránkénti ára adó és járulékok nélkül 4,54 dinárt tesz ki, azaz az adóval és járulékokkal együtt kilowattóránként 5,02 dinárt kell fizetni...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 21:21 ]
Beolvasás folyamatban