Gazdaság
130 millió eurós veszteséget jelent évente Szerbia számára a kamionok hosszas veszteglése a határokon
Betűméret:             

Amennyiben három órával lerövidülne a kamionok várakozási ideje a Szerbia és az Európai Unió határátkelőin, akkor a Nyugat-Balkánon középtávon három százalékkal nőhetne a GDP.

A Szerb Kereskedelmi és Iparkamara információi szerint

jelenleg összesen 26 millió órát várakoznak a határokon a kamionok, ami hozzávetőlegesen évi 130 millió eurós veszteséget jelent a fuvarozó cégek számára

– értesült a Nova.

Szerbia számára nagyon fontosak az adriai- és jón-tengeri régió tagországainak piacai. Szerbia teljes kereskedelme elérte a 14,8 milliárd eurót, 22 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A legfrissebb adatok szerint a kamionok a határátlépéskor átlagosan tíz órát várnak, de jegyeztek már 36 órás várakozást is. Az így kialakult hosszú sorok pedig a forgalmat is lassítják az autópályákon.

Az adriai- és jón-tengeri régió Kereskedelmi Kamarái Fórumának Igazgatósága elfogadta az EU és a Nyugat-Balkán közötti határátkelőhelyeken az áruforgalom felgyorsítását és javítását célzó sürgős intézkedésekről szóló kezdeményezést, melyet a szerbiai gazdasági kamara (PKS) és a horvát gazdasági kamara (HGK) szorgalmott.

A határátkelőkön való hosszas veszteglés jelentős pénzügyi veszteséget okoz a vállalatok számára, lelassul és nehézkessé válik az áruforgalom is. Mivel a határátkelőkön eltöltött idő nem tervezhető meg előre, ezért a szállítási határidőkre vonatkozó szerződéses kötelezettségek betartása is nehézkes – magyarázta Aleksandar Radovanović, a PKS regionális együttműködési központjának vezetője.

Hozzátette, a vasúti infrastruktúra fejlesztése lehetővé tenné, hogy nagyobb mennyiségű árut tereljenek vissza a vasútra, ami egyrészt tehermentesítené a határátkelőhelyeket, másrészt pedig csökkentené a szennyezőanyag-kibocsátást is.

A túl hosszú várakozás a közúti és vasúti határátkelőhelyeken rontja az adriai- és jón-tengeri régió közlekedési ágazatának versenyképességét, és negatívan érinti az EU-tagországok és a nyugat-balkáni vállalatokat is.

Mint ismeretes, a közelmúltban erre a problémára hívták fel a figyelmet a kamionosok, amikor is bejelentették, hogy ha nem javul a helyzet, figyelmeztető sztrájkba lépnek.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában mától alkalmazzák a jövedéki adó megváltozott összegét, ezzel igazodva a 2023-as fogyasztói árakhoz, így az ólommentes benzin új jövedéki adója 4,75 dinárral magasabb, vagyis az általános forgalmi adóval együtt 5,70 dinárral. A gázolaj jövedéki adója 5,86 dinárral, az autógáz jövedéki adója pedig...
2024. MÁJUS 1.
[ 11:02 ]
A Eurowag üzemanyagtöltő-állomás hálózatot épít ki Európa legfontosabb tranzitútvonalain, amelynek szolgáltatásai kizárólag tehergépjárművek számára érhetőek el - közölte a társaság kedden az MTI-vel. A Eurowag Prime Network elnevezésű hálózatot már 70 töltőállomás alkotja, a Cseh Köztársaságban,...
2024. ÁPRILIS 30.
[ 22:04 ]
Jelentős felzárkózási lendületet adott az EU-tagság eddigi húsz éve a közép-európai uniós gazdaságoknak - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kedden Londonban ismertetett tanulmányában. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására...
2024. ÁPRILIS 30.
[ 20:08 ]
Beolvasás folyamatban