Gazdaság
Holnaptól drágul az útdíj: 310 dinár lesz az Újvidék--Belgrád-szakasz
Az Újvidék--Szabadka-szakaszon 440 dinár helyett 490 dinár lesz a díj
Betűméret:             

Holnaptól, július 10-étől drágulnak az úthasználati díjak Szerbiában, mert a szerb kormány zöld utat adott a Szerbia Utai (Putevi Srbije) útkezelő vállalat által beterjesztett új árlistának.

Ezek szerint az eddigi 290 helyett 310 dinárba kerül az útdíj Újvidék és Belgrád között.

Az Újvidék-Szabadka szakaszon 440 dinár helyett 490 dinár lesz a díj.

Azok, akik az elektronikus megfizettetést választják, továbbra is hat százalékos kedvezményben részesülnek, valamint 10 százalékos kedvezményt kapnak az Euro 6-os motorral rendelkező teherautók, közölte Goran Vesić építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

Vesić bejelentette továbbá, hogy a szerb kormány az év végéig létrehozza azt a vállalatot, amelynek feladata az úthasználati díj megfizettetése lesz, mert ezentúl a nagysebességű utakon is díjat kell fizetni.

„Jelenleg nincs elegendő kilométernyi gyorsforgalmi utunk, de az év végére elkészül a Szabács-Loznica út, ez 54 kilométer, 2026-ban elkészül a Tarcal-hegyi közlekedési folyosó 47 kilométere, a jövő év közepére pedig a Duna közlekedési folyosó is, ami közel 69 kilométer, ezek mind gyorsforgalmi utak, amelyeken úthasználati díjat kell fizetni”, magyarázta Vesić.

Mint mondta, ezeken az utakon nem lesz akkor a díj összege, mint az autópályákon, de azt is elmondta, hogy egyes autópályákon díjat vezetnek be a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók esetében azért, hogy megvédjék az utakat a túlzott terheléstől.

Elmondta: nagyon fontos a fedélzeti egységek, vagyis a TAG-készülékek révén történő megfizettetés népszerűsítése, mert így felgyorsulhat az áthaladás a fizetőkapuknál, illetve maga a fizetés is könnyebbé válik.

„Amikor a fizetőkapukhoz érnek, és van TAG-készülékük, akkor sosem várnak, de ha nincs fedélzeti egységük, akkor már sorok alakulnak ki. Fedélzeti egységeket kell vásárolni”, szorgalmazta Vesić.

Az új vállalatnak szerinte azt is be kellene vezetnie, hogy aki TAG-készüléket vásárol, annak legyen joga ingyenes úthasználatra akkora értékben, amennyibe a TAG-készülék került.

Bejelentette tovább, hogy kedvezményeket vezetnek be az elektromos autók esetében is az úthasználati díj megfizettetésekor.

A miniszter arra számít, hogy idén 48-50 milliárd, a következő két évben 75-80 milliárd közötti összeg folyik be az úthasználat megfizettetéséből.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Siniša Mali pénzügyminiszter azt mondta, hogy ha lemondunk a lítiumbányászatról, az olyan lenne, mintha lemondanánk a kőolajról. Mint hozzátette, Európában nemzeti jelentőségűnek nyilvánítják a lítiumprojekteket. Mali szerint a lítium azért is fontos téma, mert nélküle nincsenek mobiltelefonok vagy elektromos...
2024. JÚLIUS 10.
[ 11:31 ]
Az év végére elkészül a Belgrád–Szabadka gyorsvasút, és megdrágulnak a vonatjegyek, így a Belgrád–Szabadka szakaszon mintegy 1.100 dinár lesz a jegy ára. Ezt Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter jelentette be. Elmondta azt is, hogy 2025 májusáig 80 új elektromos autó töltőállomást...
2024. JÚLIUS 9.
[ 13:49 ]
A szerb állam 42 milliárd dinár (mintegy 358,8 millió euró) hitelt vesz fel a Postatakarék Banktól a nemzeti labdarúgó stadion, illetve a hozzá tartozó utak megépítésére. A surčini stadion építésének kivitelezője a kínai Power China cég, írja a Nova ekonomijára hivatkozva a 021.rs hírportál. Az adatok abban a...
2024. JÚLIUS 8.
[ 20:12 ]
Beolvasás folyamatban