Kárpát-medence
EU: Mérföldkő a nemzeti kisebbségek ügyében
Betűméret:             

Brüsszelben bemutatták a Minority Safepack nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezés javaslatait az Európai Bizottságnak.

Előzőleg Európa szerte több mint egymillió aláírást gyűjtöttek össze a szervezők azért, hogy uniós védelmet kérjenek az őshonos kisebbségeknek.

Most lezajlott az első tárgyalás az ügyben a bizottsággal, amelyen Vera Jourova értékekért és átláthatóságért felelős biztos, valamint Mariya Gabriel kultúráért és oktatásért felelős biztos is részt vett.

Vincze Lóránt RMDSZ-es EP-képviselő az Euronewsnak az Európai Parlamentben azt mondta, pillanatnyilag az európai uniós jogban semmi sem védi a kisebbségi nyelveket és kultúrát.

- Amit ezzel a kezdeményezéssel elérünk a következő egy-két évben, az a nullához képest hatalmas előrelépés lesz, amire építeni lehet a jövőben - fogalmazott a politikus.

Az unió alapszerződésében a kisebbségek értékként szerepelnek. Azonban a kezdeményezésben résztvevő szervezetek szerint konkrétumokra van szükség.

- Mi úgy gondoljuk, hogy az értékmegállapítás mögé intézkedéseket kellene helyezni. Ezért az oktatás, az anyanyelv-használat, a kultúra, a kohéziós politikák, az audiovizuális direktívák területén várnánk intézkedéseket az Európai Uniótól - tette hozzá Vincze Lóránt.

Az EP-képviselő azt mondta, az Európai Bizottság részéről nyitottságot tapasztaltak.

- Sok kérdést megfogalmaztak. Végre nyolc év után leültünk velük, lehetőséget kaptunk a találkozóra - hangsúlyozta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa.

A képviselő a brüsszeli sajtótájékoztatóján arról is beszélt, a kisebbségvédelemnek helye lenne a most készülő uniós jogállamisági mechanizmusban is.

- Azt gondolom, amikor a jogállamiságról beszélünk az Európai Unióban, akkor azt is vizsgálnunk kellene, hogy a tagállamok mennyire tartják be a kisebbségek jogait. Hiszen sok országban van pozitív, előremutató törvényi keret, de sok esetben egyszerűen nem alkalmazzák. Meg kell ezt vizsgálni és megállapítani, ha a tagállamok nem teljesítik a törvényi kötelezettségeiket. Ez ugyanúgy az európai értékek ellen való, mint az igazságszolgáltatás, vagy a hatalmi ágak szétválasztása - hangsúlyozta Vincze Lóránt az Euronewsnak.

Zsíros Sándor (Euronews)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A legfontosabb identitásképző elemünk a magyar nyelv - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontja IV. Magyar nyelvjárások napja - Nyelvjárásváltozások és közösségi identitásformák című konferenciájának pénteki megnyitóján. Szili...
2023. DECEMBER 1.
[ 16:49 ]
A globális kitettség ellenszerét egy, a közös érdekeknek megfelelő, regionális együttműködés biztosíthatja - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) megalapításának 4. évfordulója alkalmából rendezett elnökségi ülésen. ...
2023. NOVEMBER 30.
[ 17:34 ]
Az Európa Tanács javaslatai alapján Ukrajna módosíthatja a nemzeti kisebbségeket érintő, jogszűkítő törvényeit. Ez az jelenti, hogy a 2017-es oktatási, a 2019-es nyelvtörvény és a 2022-ben megszavazott nemzeti közösségek jogait szabályozó rendelet is átíródna, és pozitív változásokat tartalmazna a magyarok számára...
2023. NOVEMBER 29.
[ 20:42 ]
Beolvasás folyamatban