Kárpát-medence
Menyhárt: Eljött a hiteles magyar képviselet ideje a Felvidéken
Betűméret:             

Eljött a hiteles magyar képviselet ideje a Felvidéken, mert nincs már hová hátrálni - mondta Menyhárt József, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) nevű közös felvidéki magyar lista legerősebb résztvevője, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke szerdán az MTI-nek a szombati szlovákiai parlamenti választásokról nyilatkozva.

Menyhárt elmondta: az elmúlt harminc évben a felvidéki magyar politika a kicsivel való megelégedést és a csendben maradást választotta a nyugalom érdekében, de ezt most bátor előrelépésnek kell felváltania.

A pártelnök rámutatott: mérföldkőhöz érkezett a felvidéki magyar politika, a szombati voksolás tétje pedig az, hogy végre újra legyen valós, hiteles parlamenti képviselete a felvidéki magyarságnak, nem pedig olyan, amely "megpróbálja eredményként előadni a kevesebbet".

Kifejtette: olyan fél-, illetve látszatmegoldásokra gondol, mint a vasúti kétnyelvűség, amit egy új miniszter rendelete bármikor eltörölhet, vagy például az, hogy a régiók szlovák állami felzárkóztatása terén a felvidéki magyarság az elmúlt tíz év vesztese lett, s e tekintetben kizárólag Magyarország segítségének köszönhetően sikerült eredményeket elérnie. Leszögezte: ezen változtatni kell, s bíznak benne, hogy a közös magyar listával, amelyen az etnikai politizálás mellett elkötelezett erőkhöz csatlakozott az új generáció is, ezt sikerül elérni.

Az MTI kérdésére, miszerint kitűztek-e olyan célokat, amelyek feltételei lesznek egy esetleges kormányzati felelősségvállalásnak, Menyhárt azt válaszolta: a jelenlegi megyerendszer nem jó, s ha abban nem történik változtatás a természetes régiók irányába, akkor a felvidéki magyar közösségnek a lassú leépülés lesz a sorsa. Hozzátette: beszélni kell a magyar nyelv hivatali használatáról is.

"Félmegoldások nem kellenek, megalkuvás pedig nincs, mert a megalkuvások az elmúlt harminc évben csak hátráltatták a közösségünket´ - szögezte le Menyhárt József.

Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) listavezetője a szombati voksolás várható eredményeiről azt mondta: a két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság után történtek óriási felháborodást váltottak ki, és meghatározzák majd a mostani választás eredményeit is az országban, ahol minden bizonnyal kormányváltásra kerül sor. Hozzáfűzte: a felvidéki magyarság igényei szerint kialakult egy nem teljes, de "kétharmados összefogás", ami jó alap ahhoz, hogy létrejöjjön az egységes magyar politizálás a Felvidéken.

Bárdos a várt eredményeket tudakoló kérdésre elmondta: az elmúlt hetek visszajelzései alapján nagyon bizakodóak, de azt látni kell, hogy a magyar képviselet szempontjából várhatóan nagyon szoros eredményre lehet számítani, főként ha a választási részvétel a szlovákok részéről igen magas lesz.

Az MKÖ listavezetője egy, az esetleges kormányzati együttműködésről feltett kérdésre válaszolva rámutatott: csak a felvidéki magyar választók tudják leváltani a jelenlegi kormányt, mivel voksaik a mérleg nyelvét jelenthetik egy leendő kormánykoalíció kialakítása során. Hozzátette: a magyar választók voksaira számító pártok közül egyedül az MKÖ-nek van koalíciós potenciálja, mivel a Most-Híd mind a jelenlegi kormányoldal, mind pedig a jelenlegi ellenzék legerősebb pártjával kizárta az együttműködést. Megjegyezte: a választások utáni bármiféle egyezkedésnél a közösségi érdeknek minden mást felül kell írnia. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Soós Zoltán nyerte a marosvásárhelyi polgármester-választást a független jelölt kampánystábja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás szerint. Szatmárnémetiben a részleges eredmények alapján Kereskényi Gábornak nagy fölénnyel sikerült megszereznie harmadik mandátumát. Az erdélyi magyarság egyik...
2024. JÚNIUS 10.
[ 10:55 ]
Veszélybe került az erdélyi magyar EP-képviselet, miután az esti órákban megugrott a többségi részvétel a vasárnapi romániai EP-választásokon - jelentette ki Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szóvivője vasárnap Kolozsváron. A Kolozs megyei parlamenti képviselő elmondta: az RMDSZ...
2024. JÚNIUS 9.
[ 21:16 ]
Magyarellenes telefonos üzenetek miatt tett feljelentést a rendőrségen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vasárnap a partiumi Szatmár megyében a romániai helyhatósági és EP-választások kapcsán. Turós Loránd szenátor az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének Facebook-oldalán közzétett videóban bejelentette:...
2024. JÚNIUS 9.
[ 17:23 ]
Beolvasás folyamatban