Kárpát-medence
A mindennapi sportolásra biztatta a nagyenyedi diákokat Potápi Árpád János államtitkár
Betűméret:             

A mindennapi sportolásra biztatta a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium felújított tornakertjének avatóünnepségén pénteken a diákokat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A kollégium diákjai által a tornakertben bemutatott hagyományos "tornavizsga" egyben az erdélyi és partiumi református kollégiumok közös tanévnyitójának a nyitórendezvénye volt.

Potápi Árpád János elmondta: a sport kitartásra tanít, ha sanyargatjuk önmagunkat, akkor a saját képességeinket próbáljuk fejleszteni, és ezek a képességek nemcsak a sportban hoznak a későbbiekben gyümölcsöket, hanem a tanulásban, a hivatásban, a munkában is.

Felidézte: amikor Magyarországon 2010-ben bevezették az iskolások számára a mindennapos testnevelés órát, akkor sokan támadták a kormányt, hogy nincsenek meg ennek a feltételei, nincsenek pályák, sportcsarnokok. Azt gondolták azonban, hogy először elő kell írni a tornaórákat, azután pedig szükséges lesz a feltételeket is megteremteni. Úgy vélte: ma már látszanak a tíz év eredményei: a rossz folyamatokat sikerült mérsékelni, és az egészséges életmód felé tudták terelni a fiatalokat.

"Milyen jó lenne, ha az egész Kárpát-medencében előírás lenne a mindennapos testnevelés az iskolákban. (.) Hirdessük ki innen Enyedről, hogy a magyar pedagógusok itt Erdélyben is követelik a mindennapos testnevelést. (.) Még inkább úgy van itt Enyeden, ahol a tárgyi feltételeket az elmúlt évek felújításaival megpróbáltuk megteremteni. Legyünk büszkék erre" - jelentette ki az államtitkár.

Kolumbán Vilmos József, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspökhelyettese beszédében elmondta: a református kollégiumokban a gyermekek lelki és szellemi fejlődése mellett a testi nevelésre is igyekeznek odafigyelni.

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere beszédében úgy vélte: Erdélyben talán Nagyenyeden, a Bethlen Gábor kollégiumban lehet a legjobb körülmények között magyarul tanulni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Javítani kell a magyar nyelv és a magyar nyelven történő oktatást Szlovéniában, egyebek mellett a tanárképzési programok és az oktatási módszertan korszerűsítése által - közölte az Európa Tanács (ET) kisebbségvédelmi szaktestülete a Szlovéniában élő nemzeti kisebbségek helyzetével foglalkozó, csütörtökön...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 14:38 ]
A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium áldatlan helyzete miatt lemondott tisztségéről Illés Ildikó, Maros megye magyar főtanfelügyelő-helyettese. A főtanfelügyelő-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatójáról, amelyen elhatározását bejelentette, a Székelyhon.ro portál számolt be. Illés...
2022. SZEPTEMBER 22.
[ 14:33 ]
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nem szeretné, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság (EB) egy-két hónap alatt lesöpörje az asztalról a nemzeti régiókért indított és 1,2 millió polgár által támogatott európai polgári kezdeményezését, ezért kivár a dokumentum benyújtásával - jelentette ki Izsák Balázs...
2022. SZEPTEMBER 20.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban