Kárpát-medence
Pandy Péter: Az összefogásnak nincs alternatívája a felvidéki magyarok számára
Betűméret:             

A 2020-as szlovákiai választás tragikus eredménye rámutatott arra, hogy a felvidéki magyarság számára nincs más alternatíva, csak az összefogás - mondta a felvidéki magyar párt, a Szövetség országos tanácsának elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

Pandy Péter a Pozsonyban adott interjúban hozzátette: a magyarság érdekképviseletét csak egységben lehet elérni.

A politikus beszélt arról, hogy főleg azok a pozsonyi és Pozsony-környéki magyar politikusok nem vesznek részt az összefogásban, akik nem látják a magyarokat sújtó problémákat, azokat az embereket, akik a megélhetésért küzdenek, és külföldön kell munkát vállalniuk.

Kijelentette: a szlovák pártoknak nem érdeke a magyarság érdekképviselete. "A problémákat mi látjuk, hiszen mi élünk a régióban, mi tudjuk a megoldásokat" - fogalmazott.

Azt mondta, a felvidéki magyarok a szlovák pártoknak nem jelentenek mást, mint szavazatokat. "A választások előtt mindenki meg akarja szólítani a magyar választókat, utána viszont el vagyunk felejtve" - jegyezte meg.

Nem megoldás az sem - folytatta -, hogy a szlovák pártok listáján indulnak magyar jelöltek. Volt igény a magyarság részéről, hogy legyen nyugalom, ami azt jelentette, hogy nem mondtuk ki jogos igényeinket. Amikor megpróbáltuk megfogalmazni azokat, nem volt szándék a másik oldalról, hogy oldják ezeket a problémákat - mondta.

"Ha 2023-ban megnyitjuk a Benes-dekrétumok kérdését, nem azért tesszük, hogy konfliktust okozzunk, hanem mert egy demokratikus jogállamban nem normális helyzet az, hogy még mindig háborús bűnösök vagyunk" - közölte.

Erre azt mondták az elmúlt évtizedben, hogy nem kell vele foglalkozni, hiszen egy elavult törvény, holott a múlt évben született olyan bírósági döntés, amely éppen a Benes-dekrétumok alapján fosztotta meg földtulajdontól az embereket - hívta fel a figyelmet.

Kiemelte, a nemzetek közti bizalmatlanság közvetve azt eredményezi, hogy "nincs infrastruktúránk, elmaradott régiókban élünk, van egy bizalmatlanság a régiók irányába, ami mára kézzelfogható problémákat eredményez".

Ezen változtatni kell, "ha mi nem tesszük meg, mások nem fogják megtenni helyettünk" - mondta Pandy Péter. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A legfontosabb identitásképző elemünk a magyar nyelv - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontja IV. Magyar nyelvjárások napja - Nyelvjárásváltozások és közösségi identitásformák című konferenciájának pénteki megnyitóján. Szili...
2023. DECEMBER 1.
[ 16:49 ]
A globális kitettség ellenszerét egy, a közös érdekeknek megfelelő, regionális együttműködés biztosíthatja - fogalmazott Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) megalapításának 4. évfordulója alkalmából rendezett elnökségi ülésen. ...
2023. NOVEMBER 30.
[ 17:34 ]
Az Európa Tanács javaslatai alapján Ukrajna módosíthatja a nemzeti kisebbségeket érintő, jogszűkítő törvényeit. Ez az jelenti, hogy a 2017-es oktatási, a 2019-es nyelvtörvény és a 2022-ben megszavazott nemzeti közösségek jogait szabályozó rendelet is átíródna, és pozitív változásokat tartalmazna a magyarok számára...
2023. NOVEMBER 29.
[ 20:42 ]
Beolvasás folyamatban