Kárpát-medence
Kelemen Hunor: Az RMDSZ számára az erdélyi magyar érdek érvényesítése a tét
Betűméret:             

Kelemen Hunor szerint a romániai választások összevonása nem változtat semmin, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára 2024-ben is az erdélyi magyar érdek érvényesítése a tét.

Az RMDSZ elnöke közösségi oldalán szerda este reagált arra, hogy Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök és Nicolae Ciuca liberális szenátusi elnök bejelentette, hogy a két kormánypárt választási szövetségre lép, illetve összevonják és június 9-én szervezik meg az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat.

"Nem félünk tőle, a munkát elvégeztük, sőt, jól végeztük az elmúlt években, bátran állunk közösségünk elé. A választások összevonása nem változtat a téten: nekünk az erdélyi magyarok érdekét kell érvényesíteni 2024-ben is. A magyaroknak győzniük kell az önkormányzatokban, és meg kell őriznünk európai képviseletünket. Csak így tudjuk megvédeni közösségünket a román szélsőségesektől: ha mi irányítjuk a magyarlakta településeket, erős képviseletünk van Bukarestben és Brüsszelben" - hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Hozzátette: a román közéletben túl sok szó esett az elmúlt időszakban a hatalomtechnikai játszmákról, "akikre viszont egyáltalán nem jutott idő, azok az állampolgárok".

"Pedig ennek az évnek településeink további fejlesztéséről és az Európai Unió jövőjéről kell szólnia, nem a politikai játszmákról. A nagy zajban azt gondolom, szükség van a józan és hiteles hangokra, és ezek vagyunk, leszünk mi" - zárta bejegyzését az RMDSZ elnöke.

A stabilitás és a szélsőséges pártok visszaszorítása érdekében választási szövetségre lépett, valamint az európai parlamenti és önkormányzati választások összevonásáról döntött a jelenlegi román kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) - jelentette be szerdán Marcel Ciolacu (PSD) miniszterelnök és Nicolae Ciuca (PNL) szenátusi házelnök.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Csíksomlyóra vezető úton a zarándokok elődeik nyomdokait követik, belső iránytűjük az a vezérelv, hogy hűek akarnak maradni atyáik, nagyszüleik és dédszüleik emlékéhez, hitéhez, értékrendjéhez - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár csütörtökön a székelyföldi Kézdiszentléleken. A...
2024. MÁJUS 16.
[ 15:23 ]
Elindult a 11. Boldogasszony zarándokvonat Budapestről a csíksomlyói pünkösdi búcsúra csütörtök reggel a Keleti pályaudvarról. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára az indulás előtt azt mondta, a zarándokút 11. alkalommal hirdeti, hogy a magyarság őrzi, megvallja és...
2024. MÁJUS 16.
[ 7:40 ]
Mindenkinek a saját közösségében kell megtenni mindent azért, hogy a magyarságnak ne csak múltja, jelene, hanem jövője is legyen, csak a magyarokon áll, hogy milyen lesz a következő években, évtizedekben a magyar jövő - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szerdán a székelyföldi Nagymedeséren. ...
2024. MÁJUS 16.
[ 0:35 ]
Beolvasás folyamatban