Kárpát-medence
Kelemen Hunor: Az RMDSZ számára az erdélyi magyar érdek érvényesítése a tét
Betűméret:             

Kelemen Hunor szerint a romániai választások összevonása nem változtat semmin, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség számára 2024-ben is az erdélyi magyar érdek érvényesítése a tét.

Az RMDSZ elnöke közösségi oldalán szerda este reagált arra, hogy Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök és Nicolae Ciuca liberális szenátusi elnök bejelentette, hogy a két kormánypárt választási szövetségre lép, illetve összevonják és június 9-én szervezik meg az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat.

"Nem félünk tőle, a munkát elvégeztük, sőt, jól végeztük az elmúlt években, bátran állunk közösségünk elé. A választások összevonása nem változtat a téten: nekünk az erdélyi magyarok érdekét kell érvényesíteni 2024-ben is. A magyaroknak győzniük kell az önkormányzatokban, és meg kell őriznünk európai képviseletünket. Csak így tudjuk megvédeni közösségünket a román szélsőségesektől: ha mi irányítjuk a magyarlakta településeket, erős képviseletünk van Bukarestben és Brüsszelben" - hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Hozzátette: a román közéletben túl sok szó esett az elmúlt időszakban a hatalomtechnikai játszmákról, "akikre viszont egyáltalán nem jutott idő, azok az állampolgárok".

"Pedig ennek az évnek településeink további fejlesztéséről és az Európai Unió jövőjéről kell szólnia, nem a politikai játszmákról. A nagy zajban azt gondolom, szükség van a józan és hiteles hangokra, és ezek vagyunk, leszünk mi" - zárta bejegyzését az RMDSZ elnöke.

A stabilitás és a szélsőséges pártok visszaszorítása érdekében választási szövetségre lépett, valamint az európai parlamenti és önkormányzati választások összevonásáról döntött a jelenlegi román kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) - jelentette be szerdán Marcel Ciolacu (PSD) miniszterelnök és Nicolae Ciuca (PNL) szenátusi házelnök.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nincs hivatalos előterjesztés Szlovákiában a nyelvtörvény módosítására, de zajlanak előkészítő munkálatok. „Kutya kötelességünk, hogy ezt figyelemmel kövessük, s világossá tegyük: elvárjuk el, hogy visszalépés a kisebbségi jogok tekintetében ne történjen” – jelentette ki Szijjártó Péter. „A magyar...
2024. OKTÓBER 18.
[ 11:44 ]
Átadták szerdán a gépkocsiforgalomnak Sepsiszentgyörgy új terelőútját, amely mentesíti a székelyföldi várost az áthaladó tranzit- és teherforgalomtól. A Kovászna megye székhelyét elkerülő, 11,5 kilométeres terelőút kora délutáni megnyitásáról Antal Árpád polgármester közölt videót...
2024. OKTÓBER 16.
[ 14:56 ]
A magyar jövőt a magyar gyermekek jelentik - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy külhoni gyermekpszichológusoknak szervezett képzés megnyitóján. Potápi Árpád János a nemzetpolitikai államtitkárság és a Bethesda Gyermekkórház háromnapos konferenciájának...
2024. OKTÓBER 16.
[ 12:37 ]
Beolvasás folyamatban