Közlemények
A Mozgalom a Polgári Szabadkáért közleménye a szabadkai védett épületek bontásával kapcsolatban

A védettség alatt álló, a Radić fivérek utcában található épületek bontásának folytatásával korábban összehangolt és megállapított projektek végrehajtása zajlik, amelyeken jól látható módon tűnnek fel a magánérdekek és párthatározatok ismertetőjegyei.

Szabadka nyilvánosságának tudnia kell, hogy a város képviselő-testületének október 10-i ülésén, amikor dönteni kellett a Makszim Gorkij utca-Belgrádi út-Blasko Bajić utca-Zentai út által határolt városrész részletes építészeti szabályozásának módosításáról, az illetékesek közül sem az előterjesztett anyagban, sem a javasolt döntés bevezető indoklásában senki nem említette azt a tényt, hogy a döntés elfogadásával megteremtődnek a Radić fivérek utca védett részében található épületek bontásának normatív előfeltételei.

A hatalom birtokosai tudatosan hallgatták el a határozat meghozatalának legfontosabb indítékát, miközben javaslatukat kizárólag annak szükségességével indokolták, hogy elengedhetetlen a szabályozás meghatározása az adott területen.

A javaslat előterjesztői, azaz a városi tanács és a polgármester (a tanács elnökeként) tudatosan tártak hamis tényeket a város képviselő-testülete elé, elhallgatva a javasolt határozat elfogadása esetleges következményeit, véleményünk szerint éppen azért, mert már a testületi ülésen kirobbant volna a botrány, ha kitudódik, hogy a város védett övezetében bontanának épületeket.

A Polgári Szabadkáért Mozgalom tanácsnokai a határozat ellen szavaztak, mert a korábbi tapasztalatokból okulva tudják, hogy a javaslatokba nagyon gyakran becsempésznek olyan elemeket is, amelyek a képviselőkhöz eljuttatott előkészített anyagokban nem láthatóak. A képviselő-testületi többség, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői megszavazták a szóban forgó határozatot és így lehetővé tették a város védett területén lévő objektumok bontásának megkezdését.

Noha a város polgárait nagyon felháborították a történtek, az illetékesek az utóbbi tíz nap folyamán egyszer sem nyilatkoztak az ügy kapcsán. Nem nyilatkozott sem a polgármester, sem a képviselő-testület elnöke, sem a hatalmon lévő pártok vezetői. Hallgatnak, mintha elnémultak volna. Tudják, hogy megnyilvánulásukkal polgártársaink többségének haragját és tiltakozását zúdítanák önmagukra. Döntéseik végrehajtóit fogják a nyilvánosság elé lökni, hogy igazolni próbálják tettüket.

Három és fél évvel ezelőtt, amikor megalakult a városi képviselő-testületi többség, a Polgári Szabadkáért Mozgalom képviselőcsoportja nyilvánosan, a testületi ülés szószékén állította, hogy Szabadkán az elkövetkező időszakban semmi jót nem fog eredményezni a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség újsütetű koalíciója. Jóslatunk, sajnos, pontosnak bizonyult. Szabadka nemhogy nem fejlődik, de folyamatosan visszafejlődik: polgártársaink, különösképpen a fiatal házaspárok tömegesen hagyják el a várost, a közhivatalokat arra nem méltó személyek viselik, a városban eluralkodott a munkakerülés, a hozzá nem értés, a sógor-koma-jóbaráti viszonyrendszer, a korrupció, a pártalapú foglalkoztatás, a médiasötétség. A másként gondolkodó polgártársainkra nehezedő nyomás eddig nem látott mértékű.

A szabadságot és fejlődést senki sem nyújtja át számunkra tálcán: a szabadságért és a fejlődésért meg kell küzdenünk. Polgártársaink, gondolkodjanak el ezen, közelednek a választások.

Mozgalom a Polgári Szabadkáért

Szabadka, 2019. november 13.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Hagyományok Háza hetedik alkalommal szervezi meg az Országos Fiatal Népi Ékszerkészítők Tehetséggondozó Táborát a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a találkozó által már közel száz fiatal tehetség juthatott táborozási lehetőséghez. Idén Tápiószentmártonon, augusztus 10-14. között rendezik a programot....
2020. JÚLIUS 2.
[ 16:42 ]
A 2020-as év egy fontos mérföldkövet jelent a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének tanárképzési programjában, ugyanis az egyik legjelentösebb rendezvényünk idén 20. évét ünnepli. Két évtized kitartó munkája á11 mögöttünk, ahol az évek során több száz előadó és megannyi pedagógus próbált választ keresni...
2020. JÚLIUS 2.
[ 9:00 ]
A Palics Magyar Művelődési Egyesület, a Palics Helyi Közösség és a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola NYÁRI NAPKÖZIT szervez a palicsi iskola napközijében 4-től 14 éves korú gyermekek számára. A résztvevőket jó társaság, kézműves foglalkozások, társasjátékok, sok mozgás és kiváló hangulat várja. A...
2020. JÚLIUS 1.
[ 13:40 ]
Beolvasás folyamatban