Közlemények
Pásztor István: 30 évvel ezelőtt alakult meg a történelmi VMDK
Hálával és elismeréssel tartozunk az alapítóknak!
Betűméret:             

A koronavírus okozta gondok kötik le mindennapjainkat. Nem is csoda, hiszen a közösségi viselkedésünk folyamatosan alakuló szabályainak betartása gyökeresen megváltoztatta az életünket. Sajnos, hosszú ideig tartó védekezésre kell berendezkednünk, megbarátkozva az ősrégi életmentő szabállyal: ha nem lehet ahogy akarom, úgy akarom, ahogy lehet!

Azonban, akármennyire is lefoglalja a gondolatainkat az aggódás és a vírus elleni küzdelem, nem feledkezhetünk meg arról, hogy kereken 30 éve annak, hogy 149 küldött részvételével Doroszlón sor került a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének, a történelmi VMDK-nak az alakuló közgyűlésére.

Hálával és elismeréssel tartozunk az alapítóknak!

Sokan közülük sajnos már nincsenek közöttünk, sokukat más-más oldalra sodort az élet, politikai ellenfelekké, aztán újból harcostársakká válva, vagy éppen ideológiai vagy más okok miatt örökké eltávolodva egymástól. Pontosan úgy, ahogyan az lenni szokott az életben.

Mindez semmit nem von le az alapítók iránti tiszteletből, amit merészségükkel, bátorságukkal, nemzeti elkötelezettségükkel, népükhöz és szülőföldjükhöz való ragaszkodásukkal, emberségükkel, demokratikus felfogásukkal érdemeltek ki, beírva magukat a térségről és rólunk írandó mindenkori történelemkönyvekbe.

Nem voltam soha a VMDK tagja, de vitán felüli tény: ha nem lett volna a történelmi VMDK, ma nem létezhetne a Vajdasági Magyar Szövetség, mint egységes, vajdasági magyar érdekvédelmi szervezet, aminek fontosságáról épp a napokban, a mindennapi ügyes-bajos dolgok intézése kapcsán bizonyosodhat meg mindenki.

De, ha nem jött volna létre az Ágoston András elnök úr által vezetett történelmi VMDK, biztosan nem létezne számos vívmány, amit ma érdekvédelmi és érdekérvényesítési eredményként mutatunk fel és élvezünk.

Olyan intézményalapítási és jogkörteremtési eredmények, amelyek a szülőföldünkön magyarként való megmaradásunk és boldogulásunk zálogát jelentik.

Remélem, a mostani terhes idők elmúltával alkalmunk lesz illő módon megemlékezni erről a jeles dátumról és nagy cselekedetről, erőt merítve belőle.

Dicsőség az alapítóknak! (facebook)

2020. március 31.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Író
2020. ÁPRILIS 3. [ 1:46 ]

Írják ide, hogy miért került börtönbe. Mi van Nyilas barátunkkal. Embert ölni szabad, ha VMSZ-es vagy?


27. Kőketánc -énekes népi játék- és néptáncvetélkedő- A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének népzenei szakosztálya huszonhetedik alkalommal hirdeti meg az általános iskolások énekes népi játék- és néptáncvetélkedőjét. A jelentkezők a következő kategóriákban és korcsoportokban...
2024. MÁRCIUS 7.
[ 11:05 ]
Értesítjük, hogy a Határtalanul Középiskolai Vetélkedő új alapszakaszára március 31.-ig jelentkezhetnek a középiskolai osztályok, hogy a nagyszabású néprajzi, történelmi, kulturális, földrajzi vetélkedő végén megnyerjék osztályuknak az egymillió forintos fődíjat, vagy a több ezer egyéb nyeremény egyikét. A...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 17:09 ]
A diaszpórában található magyar szervezetek, magyar nyelvű oktatást és cserkésztevékenységet végző szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása című pályázati kiírás Jelen pályázati kiírás célja a Magyarország határain kívül, a világon...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 17:04 ]
Beolvasás folyamatban