Világ
Terrortámadás Új-Zélandon: Negyvenkilencre nőtt az áldozatok száma

Két mecsetnél legfrissebb hírek szerint 49 ember vesztette életét, sokan pedig megsérültek egy fegyveres merényletben az új-zélandi Christchurchben helyi idő szerint péntek délután, a rendőrök három embert vettek őrizetbe – írja az MTI.

A NZ Herald tudósítása szerint a támadók két mecsetnél nyitottak tüzet kora délután, egyikük 17 percen át élőben is közvetítette a támadást. A videón az látható, hogy a férfi besétál a Deans Ave-en található Masjid Al Noor mecsetbe, ahol már az ajtóból elkezd lövöldözni, aztán pár perc múlva kimegy lőszerért, és úgy folytatja tovább az ámokfutást.

A mecsetben tartózkodó szemtanúk elmondása szerint a támadó szobáról szobára járva kereste az embereket. Egy szemtanú egy helyi lapnak arról beszélt, hogy a támadó válogatás nélkül kezdett el lövöldözni az imádkozó emberekre, többen a szeme láttára haltak meg. Neki végül sikerült kimásznia egy ablakon, így elmenekült, de még a következő háztömbnél is hallotta a lövések hangját.

Egy másik szemtanú arról beszélt, hogy éppen otthon aludt, mikor meghallotta a lövéseket, nem sokkal később pedig egy sérült férfi rontott be a házukba, aki arról beszélt, hogy majdnem gyomron lőtték a mecsetben. A férfit ellátták, aztán mentőket hívtak hozzá, de végül nekik kellett bevinni az egyik kórházba.

A másik támadás szinte ezzel egy időben, a nem messze található Linwood Masjid mecsetben történt, ott azonban egy muszlim férfi viszonozta a tüzet, és sikerült elüldöznie a támadókat. A városban több autóra szerelt bombát is találtak a rendőrök, de ezeket hatástalanították.

A rendőrség információi szerint az egyik támadó egy 28 éves ausztrál férfi, Brenton Tarrant, aki egy több oldalas kiáltványban azt írta, hogy terrortámadásról van szó. A férfi letartóztatásáról videó is készült:

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, aki megerősítette, hogy a férfi ausztrál állampolgár, aki Új-Zélandon él, azt írta, mélységesen elítéli a szélsőjobboldali terrortámadást, ami ártatlanok életét oltotta ki.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök elképesztően erőszakos cselekedetként írta le a történteket, és arról beszélt, hogy sem ennek, sem az ezt elkövetőknek nincs helye az országban.

Ardern azt is hozzátette, hogy a támadást csak terrorcselekményként lehet leírni, és azt mondta, azért Új-Zélandot választották egy ilyen támadás célpontjául, mert az ország a multikulturalizmus, a sokszínűség és az elfogadás mintapéldája. A miniszterelnök a lehető leghatározottabban elítélte azt az ideológiát, ami a támadás mögött áll, és kiemelte, hogy ez Új-Zéland történetének egyik legsötétebb napja. (index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Lazio
2019. MÁRCIUS 15. [ 10:26 ]

Visszanyal a fagyi ?


Meghalt Rafi Eitan volt izraeli miniszter. Ő irányította azt a Moszad-akciót, aminek keretében elfogták Adolf Eichmann náci háborús bűnöst. 92 évesen egy Tel Aviv-i kórházban meghalt Rafi Eitan. Eitan fontos szerepet játszott az izraeli titkosszolgálatok korai éveiben. 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amivel...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 23:14 ]
Megerősített biztonsági intézkedések mellett vonultak 19. alkalommal utcára szombaton a francia nagyvárosokban a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen ötödik hónapja tiltakozó sárgamellényes tüntetők. Az előző hétvégi párizsi zavargások miatt a korábbi összetűzések helyszínén, egyebek mellett a...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 20:47 ]
Az utóbbi másfél évtized legnagyobb tömegtüntetése volt szombaton Londonban. A résztvevők a brit EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírását követelték. A menet a Hyde Park mellett húzódó elegáns Park Lane sugárútról indult kora délután, de még hat órával később, kora este is folyamatosan haladt a tömeg...
2019. MÁRCIUS 23.
[ 16:12 ]
Beolvasás folyamatban