Világ
Macron: „Európa halandó, és kimúlhat”
Betűméret:             

„Vége van ennek a korszaknak” – kemény szavakkal vázolta fel Európa jövőjéről alkotott elképzeléseit a francia elnök.

Emmanuel Macron csütörtökön a Sorbonne egyetemen mondott beszédet, amelyben Európa jövője kapta a fő hangsúlyt. Emlékeztetett, hogy hét évvel ezelőtt, hivatalba lépésekor mondott hasonló beszédet, és akkor Európa szuverenitásáról még csak a franciák beszéltek. Azóta számos válság nehezített meg az EU életét (ide értve a Brexitet, a Covidot, és az orosz-ukrán háborút), ám ezeken a kihívásokon az unió túllendült – épp ezért ma már senki nem beszél arról, hogy kilépne.

Azonban felhívta a figyelmet, hogy az olyan geopolitikai változások, mint Trump esetleges visszatérése, Oroszország és Kína mozgolódása, komoly fenyegetést jelentenek „Európa halandó, és kimúlhat. A mi döntésünkön múlik mindent, és most kell döntenünk” – húzta alá.

Ezek után azonban keményebb hangvételt ütött meg, mégpedig Washingtonnal kapcsolatban.

Bármilyen erős is a szövetségünk, de Amerikának nem mi vagyunk a legfontosabbak. Az ő prioritásuk: saját maguk, és Kína. Eddig Oroszországtól, Kínától vásároltunk, és Amerikára bíztuk a biztonságunkat. Nos, ennek vége van”.

Hangsúlyozta: Európának önálló, szuverén entitásként kell viselkednie, nem pedig „Washington ölebeként”. Dicsérte az uniós migrációs paktumot, szoros együttműködést sürgetett: „a migránsokat regisztrálni és monitorozni kell, és ha szükséges, akkor kitoloncolni őket”. A brit megoldással, egész pontosan a Ruanda-törvénnyel ugyanakkor nem értett egyet: „nem hiszek abban, hogy kinézünk egy afrikai országot, és oda küldjük az embereket. Ez az értékeink elárulása, és csak oda vezet, hogy egy harmadik világbeli országtól függjünk”.

Ursula von der Leyen megbuktatásán ügyködik Macron

A francia elnök leváltaná a jelenlegi bizottsági elnököt, és már tárgyal is az Európai Unió egyes vezetőivel Ursula von der Leyen lehetséges utódjáról.

Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Politikai Közösség elsõ, prágai csúcstalálkozóján 2022. október 6-án

Von der Leyen most a kevesebb mint két hónap múlva esedékes választásokra készül, hogy újabb ötéves mandátumot szerezzen. Macron, aki az egyik kulcsfigura volt a német politikus uniós csúcspozícióba emelése mögött, nyíltan bírálta az elnök asszony hozzáállását az EU Bizottság vezetéséhez.

“A bizottsági elnökség azért van, hogy a közérdeket védje, ezért nem szabad túlpolitizálni. Ami, meg kell mondani, egyáltalán nem volt így a leköszönő bizottság esetében”

– mondta Macron a múlt hónapban Brüsszelben.

A francia elnök más uniós vezetőkkel is kapcsolatban állt a hivatalban lévő bizottsági elnök helyére tervezett potenciális jelöltekkel, nevezetesen Mario Draghi volt olasz miniszterelnökkel és az Európai Központi Bank elnökével – jelentette a Bloomberg a megbeszéléseket ismerő személyekre hivatkozva.

Brüsszeli források, köztük von der Leyen hivatalában dolgozók is úgy nyilatkoztak, hogy továbbra sem világos, hogy Macron valóban a leváltására törekszik-e, vagy csupán azért gyakorolt nyomást, hogy a jövőben engedményeket csikarjon ki belőle. (Mandiner, MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

David Cameron brit külügyminiszter bejelentette, hogy Nagy-Britannia engedélyt adott Ukrajnának arra, hogy az általa biztosított új, hárommilliárd dolláros segélycsomagban szereplő fegyverekkel orosz területen lévő célpontokat támadjon – írja az Index.hu a The Washington Post cikkére hivatkozva. Kijev nyugati...
2024. MÁJUS 4.
[ 23:27 ]
Körözést adott ki az orosz belügyminisztérium Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen - jelentette szombaton a RIA Novosztyi orosz hírportál a belügyi tárca adatbázisára hivatkozva. Az orosz hírportál közölte, hogy Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke...
2024. MÁJUS 4.
[ 22:02 ]
Ezen a héten az orosz megszálló erők több mint 380 támadást indítottak ukrán városok és régiók ellen, ezért az ukrajnai emberéletek megóvása érdekében most égető szükség van légvédelmi rendszerekre és fegyverekre - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati Facebook-üzenetében. "A...
2024. MÁJUS 4.
[ 18:21 ]
Beolvasás folyamatban