Világ
Az ügyészség a spanyol kormányfő felesége ellen indult vizsgálat megszüntetését kérte a bíróságtól
Betűméret:             

A madridi megyei ügyészség a spanyol kormányfő felesége elleni, feltételezett korrupciós ügyben indult vizsgálat megszüntetését kérte a bíróságtól csütörtökön, az EFE spanyol hírügynökség közlése szerint bűncselekményre utaló bizonyítékok hiányára hivatkozva.

A bírósági keresetet benyújtó Manios Limpios (Tiszta Kezek) szervezet a nap folyamán közleményt adott ki, amelyben elismerte, hogy sajtóinformációk alapján fordultak a hatóságokhoz, amelynek valóságtartalmáért szerintük azok felelősek, akik publikálták, az ellenőrzés pedig a bíróság feladata. A szervezet állampolgári kötelességét teljesítette a feljelentéssel - érvelt Miguel Bernad főtitkár.

A feljelentést megalapozó újságcikkek szerint Begona Gómez, a miniszterelnök felesége által vezetett Africa Center oktatási központ 2020-ban szponzorációs megállapodást kötött az Air Europa légitársaságot tulajdonló Globalia vállalattal. A légitársaságnak az állam dobott 475 millió euró értékű mentőövet 2020 novemberében a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt.

Emellett a kormányfő neje támogatólevelet írt egy közbeszerzési eljáráson induló - és nyertes - ideiglenes cégszövetségnek, amelynek többségi részvényese részt vett a madridi Complutense egyetem jelenleg Gómez által vezetett mesterképzésnek a létrehozásában.

A bíróság szerdán indított előzetes eljárást feltételezett befolyással üzérkedést és üzleti korrupciót vizsgálva, amelynek nyomán Pedro Sánchez miniszterelnök az állampolgárokhoz intézett nyílt levelében bejelentette: néhány napra visszavonul a nyilvános szereplésektől és átgondolja, hogy a posztján marad-e.

"Tudatában vagyok, hogy nem azért jelentették fel Begonát, mert valami törvénytelent tett, ők is tudják, hogy nincs ügy, hanem azért, mert a feleségem" - fogalmazott a kormányfő.

Levelében kifejtette: az elszenvedett támadások valójában az általa képviselt "gazdasági haladáson, a társadalmi igazságosságon és a demokratikus megújuláson alapuló" progresszív politikai lehetőség ellen irányulnak, amelyet "spanyolok milliói támogattak választásról választásra".

"Így olvasom azt a helyzetet, amelyet szeretett hazánk él át: jobboldali és ultrajobboldali érdekek koalíciója, amely nem tűri Spanyolország valóságát, nem fogadja el a szavazóurnák verdiktjét" - érvelt.

Alberto Núnez Feijóo, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón reagálva úgy vélte, hogy a kormányfő lépése a választók "együttérzésből" mozgósítására irányuló "politikai túlélési" akció, amely "elfogadhatatlan könnyelműség" és egyben a választók megsértése is.

Egyúttal felszólította a miniszterelnököt, hogy adjon magyarázatot a környezetét érintően feltételezett korrupciós esetekre.

A koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) viszont társadalmi mozgósítást szorgalmaz az ügy nyomán a "demokrácia érdekében". Juan Lobato, a párt madridi vezetője szombaton a PSOE fővárosi székházához hívta a szimpatizánsokat, hogy kifejezzék támogatásukat a miniszterelnök felé. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ezen a héten az orosz megszálló erők több mint 380 támadást indítottak ukrán városok és régiók ellen, ezért az ukrajnai emberéletek megóvása érdekében most égető szükség van légvédelmi rendszerekre és fegyverekre - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati Facebook-üzenetében. "A...
2024. MÁJUS 4.
[ 18:21 ]
Ismét Sadiq Khant választották London polgármesterévé. A csütörtökön tartott polgármester-választás szombat délután véglegessé vált, este hivatalosan is kihirdetett adatai szerint Khan a szavazatok 43,8 százalékát szerezte meg, a kormányzó Konzervatív Párt által indított ellenfele, Susan Hall 32,7 százalékos...
2024. MÁJUS 4.
[ 18:13 ]
A Hamász delegációja szombaton érkezett Kairóba, hogy intenzív tárgyalásokat folytasson egy potenciális gázai tűzszünetről, amely magában foglalná néhány túsz Izraelbe való visszatérését is - közölte egy a terrorszervezethez közel álló forrás a Reuterssel. A tárgyalásokon részt vesz a CIA igazgatója is, aki már...
2024. MÁJUS 4.
[ 16:13 ]
Beolvasás folyamatban