Világ
Európai körútja első államásaként Párizsba érkezett a kínai elnök
Betűméret:             

Kína és Franciaország kapcsolatai a békés együttélés és együttműködés példája a különböző rendszerekkel rendelkező országok között – mondta ma Hszi Csin-ping kínai elnök, amikor európai körútja első állomásaként megérkezett Párizsba.

"A két ország közötti kapcsolatok fejlődése stabilitást és pozitív energiát hoz a viharos világban" - mondta Hszi, a Hszinhua kínai hírügynökség szerint, amelyet a Reuters idéz.

Hszi a két ország közötti 60 éves diplomáciai kapcsolat alkalmából, Emmanuel Macron francia elnök meghívására érkezett Franciaországba.

A tervek szerint a kínai elnök hétfőn találkozik Macronnal, aki előzetesen egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral, valamint Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Szakértők kiemelték, az, hogy egyszerre három országba is elutazik a kínai elnök, annak a jele, hogy tovább fejlődnek a kínai–európai kapcsolatok. Macron – konkrét országok megnevezése nélkül – hangsúlyozta egy korábbi interjújában, az EU megosztott a kínai kapcsolatok ügyében. Miközben egyes tagállamok lehetőséget látnak a keleti nagyhatalomban, más országok riválist látnak Kínában. Márpedig előzetes jelentések inkább az előbbit támasztják alá: a Reuters hírügynökség tegnap arról cikkezett, hogy Peking ötven darab Airbus típusú repülőgépre adhat le rendelést.

A kínai elnök a francia útját követőenAleksandar Vučić szerb elnök meghívására Szerbiába utazik tovább. A belgrádi látogatás időpontja ugyancsak szimbolikus: 1999. május 7-én csapódtak be a belgrádi kínai nagykövetség épületébe a NATO-művelet keretében az amerikai bombák.

Ezt követően a kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására május 8–10. között hivatalos állami látogatásra érkezik Magyarországra, írja a Magyar Nemzet.

A szintén jelképesnek tekinthető találkozó egybeesik a magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójával. A megbeszéléseken szó esik majd a kétoldalú kapcsolatok mellett a kínai–EU-kapcsolatokról és a közös érdekű regionális kérdésekről is.

Az ázsiai nagyhatalom és az EU kapcsolata szempontjából nem csupán Hszi elnök látogatásának, de a júliusban kezdődő magyar elnökségnek is komoly szerepe lehet. Kína számít arra, hogy Magyarország aktívabb és pragmatikusabb Kína-politikára ösztönzi majd az uniót – mondta el korábbi sajtótájékoztatóján Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Új irányítórendszerrel volt felszerelve az a taktikai ballisztikus rakéta, amelyet pénteken lőtt ki Észak-Korea a tengerbe a keleti partjainál – áll a KCNA észak-koreai állami hírügynökség szombati jelentésében. A hírügynökség beszámolója szerint „egy taktikai ballisztikus rakéta próbaindítását hajtották végre...
2024. MÁJUS 18.
[ 9:46 ]
A horvát parlament beiktatta hivatalába pénteken az Andrej Plenković vezette új, jobbközép kormányt. A több órán át tartó heves vita után a kabinetet a törvényhozás 151 képviselőjéből 79 támogatta. Plenković a parlamenti ülés elején öt prioritást jelölt meg a kormány programjában: a sikeres, a vitális, az...
2024. MÁJUS 17.
[ 22:17 ]
Mindhárom túszt - Shani Loukot, Amit Bouskilát és Itshak Gelerntert - október 7-én mészárolták le, a Nova zenei fesztiválról való menekülésük közben, holttestüket pedig Gázába hurcolták. Izrael szerint Egyiptom is felelős a túszok rejtegetésében, és esetleges kicsempészésükben a gázai övezetből. Az Izraeli...
2024. MÁJUS 17.
[ 19:25 ]
Beolvasás folyamatban