Világ
Donald Tusk átalakította kormányát
Betűméret:             

Négy új minisztert, köztük a belügyi tárca új vezetőjét nevezte meg pénteki sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő az európai parlamenti (EP) választásokon induló eddigi tárcavezetők helyére. Ez alkalomból Tusk közölte: létrehozzák a lengyelországi orosz és fehérorosz befolyást vizsgáló bizottságot.

A varsói kormányfői hivatalban megtartott sajtókonferencián Tusk közölte: elfogadta Borys Budka állami vagyonügyi miniszter, Krzysztof Hetman fejlesztési és technológiai miniszter, Marcin Kierwinski belügy- és közigazgatási miniszter, valamint Bartlomiej Sienkiewicz kulturális és örökségvédelmi miniszter lemondását.

Budka, Kierwinski és Sienkiewicz a lengyel kormánykoalíciót vezető Polgári Platform (PO), Hetman pedig a szintén kormánykoalíciós Lengyel Parasztpárt (PSL) listáján indul az európai parlamenti választásokon.

Kierwinskit a belügyminiszteri poszton Tomasz Siemoniak, a titkosszolgálatokat felügyelő miniszter helyettesíti, megtartva egyúttal az eddigi tisztségét is. Új vagyonügyi miniszternek a kormányfő Jakub Jaworowski közgazdászt jelöli. A kulturális tárca élére Hanna Wróblewska áll, a fejlesztési minisztériumot Krzysztof Paszyk irányítja majd.

A lengyel alkotmány szerint a kormányátalakítást a kormányfő javaslatára az államfő hajtja végre. Andrzej Duda elnök hétfőre tűzte ki az új miniszterek kinevezését.

A négy hónappal ezelőtt kinevezett, most távozó miniszterekről Tusk kijelentette: tőlük hatékony, időnként kemény eljárást várt el, és feladatukat teljesítették. „Falbontás hónapjai voltak az utóbbiak, most a rendezés időszaka jön” – fogalmazott a kormányfő, utalva a tavaly novemberben végbement lengyelországi kormányváltásra.

Az eddigi kulturális miniszternek Tusk megköszönte, hogy orvosolta a közmédia helyzetét.

Bartlomiej Sienkiewicz decemberi hivatalba lépése után mélyreható változtatásokat hajtott végre a lengyel közmédiában, amelyeket az ellenzék, az alkotmánybíróság és a sajtószabadság felett őrködő Országos Rádió- és Televíziótanács (KRRiT) törvénytelennek minősített.

Tomasz Siemoniak új feladatairól beszélve Tusk közölte: a miniszter előkészítette a lengyelországi orosz és fehérorosz befolyást vizsgáló bizottság létrehozásáról szóló törvénytervezetet.

Hasonló testület, a 2007-2022 közötti lengyelországi orosz befolyást vizsgáló közigazgatási bizottság az előző, a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása idején jött létre. November végén azonban a lengyel parlamenti alsóház, a szejm felmentette a még a tavaly októberi parlamenti választások előtt az államfő által kinevezett bizottsági tagokat.

Az új bizottság felállításának témája azt követően merült fel, hogy hétfőn Fehéroroszországban politikai menedéket kért Tomasz Szmydt lengyel bíró. A varsói székhelyű vajdasági közigazgatási bíróság alkalmazottja ügyében a lengyel ügyészség a külföldi hírszerzésről szóló büntetőügyi előírások alapján nyomoz. Szmydtől csütörtökön Lengyelországban megvonták bírói mentelmi jogát. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Javul Robert Fico állapota - illusztráció
2024. MÁJUS 20.
[ 16:07 ]
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen. A hétfőn kihirdetett végzés alapján Assange-nak több hónap áll rendelkezésére a fellebbezési kérelem...
2024. MÁJUS 20.
[ 15:30 ]
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben. Karim Khan az interneten is...
2024. MÁJUS 20.
[ 14:55 ]
A Besztercebányai Járásbíróság szupergyors eljárásban három havi szabadságvesztésre ítélte azt a férfit, Ivan Č.-t, aki május 16-án a besztercebányai Roosevelt kórház előtt olyan dolgokat kiabált, amikkel egyetértését fejezte ki a Robert Fico elleni merénylettel, írja a ma7.sk Az elítélt több tíz ember előtt azt...
2024. MÁJUS 20.
[ 9:59 ]
Beolvasás folyamatban