Világ
Lengyelországban és Romániában állomásoztathatják az ukrán légierő F-16-osait
Betűméret:             

Ukrajna hamarosan hadrendbe lépő F-16-os vadászrepülőgép-flottáját úgy fogja megvédeni az orosz támadásoktól, hogy a harci repülőgépet harmadik országokban állomásoztatják, ahol Oroszország valószínűleg nem fog csapást mérni rájuk – mondta Szerhij Holubcov dandártábornok, az ukrán légierő egyik vezetője a Kyiv Post beszámolója szerint.

A katonai vezető kijelentette, bizonyos számú vadászgép Ukrajnán kívül, biztonságos légibázisokon lesz, a háborús országban lévő repülők ezekre a bázisokra mehetnek karbantartásra, és ebből az állományból tudnak bevetésre is küldeni F-16-osokat. Holubcov tábornok arra is kitért, hogy mindig annyi F-16-ost lesz Ukrajna területén, amennyi pilótája van az ukrán légierőnek.

Holubcov nem árult el részleteket arról, az ukrán F-16-osok milyen NATO-létesítményektől kaphatnak támogatást.

Katonai elemzők szerint Kijev kezdetben legfeljebb négy-hat F-16-ost működtethet, azokat is inkább alacsony kockázatú küldetésekben.

Holubcov szerint a kezdeti F-16-os harci műveletek korlátozottak és kísérleti jellegűek lesznek, a fő cél pedig annak kidolgozása, hogyan lehet a repülőgépet úgy üzemeltetni, hogy veszélybe sodornák az eszközöket, valamint a tapasztalatlan légi- és földi személyzetet. – A repülési műveletek kezdetben valószínűleg olyan légtérben lesznek, ahol a gépeket nem éri el az orosz légierő vagy légvédelem – mondta, majd hozzátette, amint rutint szereznek a gépek használatában, megpróbálnak katonai előnyt szerezni az F-16-osokból.

A NATO legvalószínűbb létesítményei az ukrán repülőgépek támogatására Lengyelországban és Romániában lehetnek a lap szerint. (24.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Csillag Gábor
2024. JÚNIUS 11. [ 15:47 ]

Hajrá Ukrajna


Megsértette pár percre a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép péntek délután – jelentette be szombaton a svéd védelmi minisztérium. Az incidens Gotland sziget fölött történt. A SZU-24 típusú orosz gép néhány percet töltött a svéd légtérben. Miután nem reagált a svéd katonai légi irányítók rádión...
2024. JÚNIUS 15.
[ 15:53 ]
Komolytalannak nevezte az orosz elnök békejavaslatát az orosz-ukrán háború lezárásól a német kancellár a ZDF televíziónak adott interjúban. Mindenki tudja, hogy Vlagyimir Putyin ezt a javaslatot nem gondolta komolyan, hanem a svájci békekonferenciához van köze. A G7-vezetők nem is vitatták meg – mondta Olaf Scholz. A...
2024. JÚNIUS 15.
[ 12:19 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Olaszországban, az olasz SkyTG24 hírcsatornának nyilatkozva, amelyet az...
2024. JÚNIUS 15.
[ 8:03 ]
Beolvasás folyamatban