Kultúra
Nézőművészeti főiskola – szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új előadása
Betűméret:             

Tasnádi István: Nézőművészeti Főiskola című szatírájának bemutatójára készül a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. Kucsov Borisz, Mess Attila és Mészáros Gábor játszik a darabban, amit Urbán András rendezésében szombaton este fél 8-kor láthat először a közönség.

Az előadás magáról a színházról szól fergeteges, de megrázó módon – mondta a bemutató kapcsán szervezett pénteki sajtótájékoztatón Urbán András.

- A darab a jövőben játszódik, amikor már a szerb és a magyar kormány is bezáratta a színházakat, mivel a közönség egyre vadabbul kezdett viselkedni. Megalázta, sőt meg is lincselte a színészeket. Pár évvel később három színész mégis úgy dönt, hogy egy úgynevezett nézőművészeti főiskolát, egy egyetemet nyit, ahol megfelelő viselkedésre tanítják a nézőket, hogy újra nyílhassanak a színházak.

Urbán András hangsúlyozta, hogy az előadás története fantasztikum.

- Ugyanakkor megvizsgálhatjuk a darab kapcsán a mi helyzetünket is az országban, a régióban, a városunkban. Szabadkán például a Kosztolányi Dezső Színház komoly emberhiánnyal küzd, alig tudjuk ellátni a feladatainkat. Ha a Népszínházra gondolunk, akkor jól tudjuk, hogy az a két társulat is milyen embertelen körülmények között dolgozik a csipkegyárban, de a Jadran színpad sincs megfelelő állapotban. Emiatt azonban senki sem idegeskedik, ez bekerült a köztudatba, elfogadták a helyzetet. Nem hiszem, hogy van olyan színházi alkotó, aki még ne félt volna attól, hogy esetleg azt a színházat, amiben dolgozik, egyszer be fogják zárni!

A darab egyik szereplője Mess Attila, akit nyolc év után láthat ismét a szabadkai közönség.

- Az ősszel egy kávézó teraszán beszélgettünk Urbán Andrássa a politikáról, a színházról. Elmondta mindazokat a gondokat, amik őt a színház területén nyomasztották. Nagyon örülök, hogy mindazok a problémák, amiket akkor fölvetett, most megjelennek itt az előadásban, pedig akkor még nem tudtuk, hogy milyen produkciót fogunk csinálni. Az, hogy olyan problémával foglalkoznunk, ami égető, és amit magam is észrevettem, ez nagyon izgalmas dolog. Amikor Szlovéniában dolgoztam, ott is hasonló módon igyekeztünk a színházzal közösséget építeni, ami egy nagyon nehéz folyamat volt. Amikor azonban kiépül egy közösség, akkor azt meg kell óvni, vigyázni kell rá nagyon!

Mészáros Gábor ugyancsak az előadás egyik szereplője. Elmondta, hogy sok munkát fektettek az előadásba.

- Ez a szöveg, amit mi ki is bővítettünk, arra hivatott, hogy nagy siker legyen. Most már valóban csak a közönség hiányzik, hogy fölszárnyaljon a színdarab.

Kucsov Borisz is izgatottan készül a szombati bemutatóra.

- Izgalmas próbafolyamat van mögöttünk. A munkabemutatókon megfigyelhettük, hogyan reagál a közönség, s tovább fejleszthettük a darabot. Egy segédtanárt alakítok, akit csecsemőkorában a színházi nézőtéren találtak meg. Nagyon izgalmas szerep. Nagyon várjuk a közönséggel való találkozást.

A sajtótájékoztató végén Urbán András még elmondta, hogy habár a darabban a problémákról beszéltek, valójában egy bohózatról van szó. Furcsa dolog, hogy az emberek elfogadják azt, hogy a színészek sokszor embertelen körülmények között dolgoznak. Erre is fel akarták hívni a figyelmet, de az előadás nem erről szólt. Nagyon várják a közönséget, hogy az igazi élete elkezdődjön ennek a darabnak.

A z előadás zenéjét Mezei Szilárd szerezte, díszlet és kosztümtervező Marina Sremac. A Nézőművészeti főiskola bemutatója szombaton 19.30-kor lesz a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. Az első repríz ugyanott január 25-én.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megérkezett a Petőfi-busz Kishegyesre - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 17:15 ]
Rade Šerbedžija színész nyerte el az Arany Antenna-díjat a régió tévés produkcióihoz való általános hozzájárulásáért – jelentette be szerdán a Drámák és Sorozatok Fesztiválja (Festival drama i serija - FEDIS). Hozzátették, Šerbedžija "ünnepelt drámai művész és valószínűleg a legsikeresebb színész...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 19:13 ]
A 2023. szeptember 22–én ismét több száz kulturális központ, művelődési ház, közösségi színtér várhatta az érdeklődőket országszerte és határon túl is változatos és értékes programokkal a 17. Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozaton, melyhez a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ is...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 14:01 ]
A Petőfi bicentenárium alkalmából, a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként péntektől vasárnapig hat vajdasági helyszínre érkezik a Petőfi-busz, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeum Átröpülök hosszában hazámon című vándorkiállítása a VM4K koordinálásával. A múzeum-busz célja minél több emberhez...
2023. SZEPTEMBER 25.
[ 16:46 ]
Beolvasás folyamatban