Kultúra
Szabadkai Népszínház: Nyilvános próbát tartottak a magyar dráma napján
A társulatvezető az idei évad terveiről sajtótájékoztatón beszélt

Javában zajlanak a szabadkai Népszínházban az idei évad első bemutatójának, Pass Andrea Újvilág című előadásának előkészületei. A magyar dráma napján a közönség is betekintést nyerhetett a társulat próbafolyamatába. Bemutattak néhány jelenetet az előadásból, amelyről azután a közönséggel maga a szerző-rendező, Pass Andrea beszélgetett.

A darab egy kamasz lány szemszögéből tárja elénk szülei házasságának válságát. A főszerepet Greguss Lilla középiskolás diák játssza, édesanyját pedig saját édesanyja, G. Erdélyi Hermina alakítja. Az apa szerepében Pálfi Ervint láthatjuk, a további két szereplő pedig Nyári Ákos és Baráth Attila. A bemutató október 5-én lesz.

A nyilvános próba előtt Körmöci Petronella társulatigazgató beszélt a 2019/2020-as évad terveiről. Elmondta, hogy beavató színházi előadások elindítását tervezik, az elsőt az októberi bemutatót követően.

- Minden egyes alkalommal egy-egy osztály részére tartunk beavató előadást, elsőként az Újvilág bemutatója után. A darab a középiskolásokat szólaltatja meg. A beavató színházat pedig Ricz Dencs Tünde és Raffai Ágnes vezeti majd, s az előadás által felvetett problémákról beszélgetnek majd a diákokkal.

Ezt az előadást délután 5 órakor is játszani fogják majd a diákközönség számára, hogy igazodjanak az utazó tanulók igényeihez. A tervek szerint kérésre más darabokat is műsorra tűznek majd délutáni időpontban.

Az új évadban is játszani fogják korábbi népszerű előadásaikat, ezek pedig a Lila ákác, az Osztrigás Mici, a Tristram Shandy, a Mi történt Baby Jane-nel?, illetve műsoron marad még a Prah és a Csak egy szóval mondd című előadás is.

- A társulat egyébként tavaly 73 előadást játszott. Ebből 59-et Szabadkán adtunk elő, a Jadran színpadon, hatot vidéken, nyolcat külföldön és négy fesztiválon is részt vettünk. A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján Pámer Csilla és Pálfi Ervin díjat kapott - összegezte a társulatigazgató.

Elmondta: a társulat egy tagja, Sziráczki Katalin nyugdíjba vonult, de e közönség ezt nem fogja érzékelni, mivel a művésznőt továbbra is láthatjuk majd a megszokott szerepeiben. Ugyanakkor két ifjú színész is lehetőséget kap majd a Népszínházban az új évadban: Rókus Zoltán és Nyári Ákos.

Október végén megemlékeznek a Délvidéki Magyar Színjátszás Napjáról egy ötnapos rendezvénysorozattal. Erre elhozza az Újvidéki Színház az Angyal szállt le Babilonban című előadását, amelyben Kovács Nemes Andor, a szabadkai társulat tagja is szerepel, láthat a közönség díjnyertes amatőr előadást, illetve lehetőséget adnak a Fabula Rasa és a Színitanoda csapatainak is a szereplésre. Nem marad el a drámaíró verseny sem, a két díjnyertes művet egy felolvasó színházi esten be is fogják mutatni. A gálán fogják átadni a Pataki Gyűrű-díjat, amelynek idei jelöltjei Pámer Csilla, Mészáros Gábor, G. Erdélyi Hermina, Elor Emina és Virág György.

Arról, hogy milyen darabokra számíthat még a közönség az idei évadban, Körmöci Petronella elmondta, hogy a karácsonyi ünnepkörre egy zenés, vidám darabbal készülnek. A Fekete Péter című operettet Mezei Zoltán rendezi, a bemutatót pedig december 20-ára tervezik. Most azon dolgoznak, hogy élőzenés legyen az előadás. A lengyel Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című kortárs komédiáját Kovács Dániel Ambrus rendezi majd február végén vagy márciusban. Az utolsó bemutató Michel Tremblay Sógornők című komédiája lesz, amit Hernyák György rendez jövő májusban.

A színházi jegyek ára az új évadban sem változik: a diák és nyugdíjas jegyek 250 dinárba kerülnek, a felnőtt jegyek 350-be, a bemutatóra szóló jegyek pedig 550 dinárért válthatók. Jegyrendelés magyar nyelven a 024/554-285-ös telefonszámon, ugyanott bővebb információ is kapható az előadásokról, hangzott el a szabadkai Népszínház szombati sajtótájékoztatóján.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Erős és élő közösségeink – egyáltalán a lehetőségek és feltételek – megteremtésében, a közösségek megtartásáért egyének, csoportok, társulások, intézmények vagy egész intézménnyel felérő személyek szolgálnak. Sokszor és legtöbbször erejükön felül, mérhetetlen alázattal, elhivatottsággal, mély és...
2019. OKTÓBER 16.
[ 13:06 ]
Javier Cercas író nyerte idén a legmagasabb, 601 ezer eurós pénzjutalommal járó spanyol irodalmi elismerést, a Planeta-díjat, amelyet 68. alkalommal adtak át Barcelonában. A díj különlegessége, hogy a pályamunkákat álnéven és álcímmel kell beküldeni, így a zsűri is csak a döntés meghozatala után tudja meg,...
2019. OKTÓBER 16.
[ 12:47 ]
A Zentai Városi Múzeum galériatermében nyílt meg kedden este Balla Ákos-Zwara tervező, festőművész és tanár önálló tárlata, amelyhez az elmúlt huszonegy év alkotásaiból válogatott. A megnyitóra nagyon sokan kíváncsiak voltak, hiszen Zwarának az utóbbi években csak kevés alkotását láthatták különböző csoportos...
2019. OKTÓBER 16.
[ 8:18 ]
Beolvasás folyamatban