Kultúra
Elhunyt N. Czirok Ferenc
Betűméret:             

Hosszú, súlyos betegség után, 64 éves korában elhunyt N. Czirok Ferenc író, költő, a Sziveri János Művészeti Színpad megalapítója és oszlopos tagja.

N. Czirok Ferenc 1956-ban született Zentán. Az általános iskolát szülőfalujában, Moholon fejezte be, a középiskolát Zentán, majd az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének hallgatója volt.

1977-ben Moholon megalapította a fiatal színjátszók egyesületét, az IKSZ-et (Ifjúsági kísérleti színpad), amelynek két éven keresztül a vezetője és a rendezője volt.

1980 és 1995 között az Újvidéki Színházban dolgozott díszletezőként, majd szervezőként.

1988-ban családjával Muzslyára költözött, ahol négy évvel később megalapította a Sziveri János Művészeti Színpadot, két megbízatási időszakban is vállalva a Színpad elnöki posztját. A Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat alapító és szerkesztőségi tagja, valamint a muzslyai Zeppelin Rádió Mi szél hozott? című művelődési műsorának szerkesztője volt, a Rádió megszűnéséig.

Megjelent kötetei:

Elodázott versek avagy csendélet kalodával (SZJMSZ, Muzsla, 2001, versek),

Sorspecsét (SZJMSZ, Muzsla, 2003, novellák),

Körhinta avagy elmeszelt történetek, illetve Elmeszelt (f)esték (SZJMSZ, Muzsla – Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, Pilisvörösvár, 2007, versek, novellák).

Nemrégen jelent meg N. Czirok Ferenc akár szabad szolga című verseskötete, amelynek a bemutatóját már nem érhette meg.

k-ko
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Varga Tibor
2020. OKTÓBER 7. [ 19:32 ]

Az óvodai évektől, így, 10 éven keresztül, egy intézménybe, osztályba jártunk. Később, bár találkoztunk ekkor-akkor, nem voltunk baráti kapcsolatban. A halálhíre megdöbbentett. A távolság (fenntartása) haszontan, és felettébb felesleges volt. Több közünk volt egymáshoz, mit amennyit érvényesítettünk belőle. Sajnálom, hogy csak most értesültem a nehézségekről, tragédiáról! Béke legyen veled, kedves moholyi barátom - Cirok Feri!


Több jelentős beruházás is történt az elmúlt időszakban a József Attila Könyvtár magyarkanizsai épületében. Nemrégiben készült el például az épület teljes külső festése, amelyet egészében a magyarkanizsai önkormányzat finanszírozott. Keddi látogatása alkalmával a felújításokat és a további beruházásokat...
2024. MÁJUS 21.
[ 12:46 ]
Az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban ma kezdődtek meg Végel László Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja című regényéből készült darab próbái, amelyet Urbán András rendez. Ez Urbán András második rendezése a Szerb Nemzeti Színházban, és dr. Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház megbízott igazgatója...
2024. MÁJUS 20.
[ 20:04 ]
Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint a társadalmi párbeszédért felelős miniszter szombaton este, a Múzeumok éjszakája keretében megrendezett eseményen kijelentette, támogatja azt az elképzelést, hogy megteremtsék a feltételeket a horvát nyelvű társulat elindításához a Szabadkai Nemzeti Színházon...
2024. MÁJUS 19.
[ 8:04 ]
Beolvasás folyamatban