Kultúra
Elhunyt N. Czirok Ferenc
Betűméret:             

Hosszú, súlyos betegség után, 64 éves korában elhunyt N. Czirok Ferenc író, költő, a Sziveri János Művészeti Színpad megalapítója és oszlopos tagja.

N. Czirok Ferenc 1956-ban született Zentán. Az általános iskolát szülőfalujában, Moholon fejezte be, a középiskolát Zentán, majd az Újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Tanszékének hallgatója volt.

1977-ben Moholon megalapította a fiatal színjátszók egyesületét, az IKSZ-et (Ifjúsági kísérleti színpad), amelynek két éven keresztül a vezetője és a rendezője volt.

1980 és 1995 között az Újvidéki Színházban dolgozott díszletezőként, majd szervezőként.

1988-ban családjával Muzslyára költözött, ahol négy évvel később megalapította a Sziveri János Művészeti Színpadot, két megbízatási időszakban is vállalva a Színpad elnöki posztját. A Sikoly irodalmi és művészeti folyóirat alapító és szerkesztőségi tagja, valamint a muzslyai Zeppelin Rádió Mi szél hozott? című művelődési műsorának szerkesztője volt, a Rádió megszűnéséig.

Megjelent kötetei:

Elodázott versek avagy csendélet kalodával (SZJMSZ, Muzsla, 2001, versek),

Sorspecsét (SZJMSZ, Muzsla, 2003, novellák),

Körhinta avagy elmeszelt történetek, illetve Elmeszelt (f)esték (SZJMSZ, Muzsla – Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, Pilisvörösvár, 2007, versek, novellák).

Nemrégen jelent meg N. Czirok Ferenc akár szabad szolga című verseskötete, amelynek a bemutatóját már nem érhette meg.

k-ko
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Varga Tibor
2020. OKTÓBER 7. [ 19:32 ]

Az óvodai évektől, így, 10 éven keresztül, egy intézménybe, osztályba jártunk. Később, bár találkoztunk ekkor-akkor, nem voltunk baráti kapcsolatban. A halálhíre megdöbbentett. A távolság (fenntartása) haszontan, és felettébb felesleges volt. Több közünk volt egymáshoz, mit amennyit érvényesítettünk belőle. Sajnálom, hogy csak most értesültem a nehézségekről, tragédiáról! Béke legyen veled, kedves moholyi barátom - Cirok Feri!


A Marilyn Monroe életéről szóló Szöszi című film kapta a legtöbb, nyolc jelölést a legrosszabb produkciókat díjazó Arany Málnára. Tom Hanks három díjra is esélyes. A Szöszit egyebek mellett a legrosszabb film, forgatókönyv és rendező kategóriában is jelölték - számolt be róla a BBC News. A díj honlapja szerint...
2023. JANUÁR 23.
[ 12:29 ]
A Magyar Kultúra napja, valamint a tordai Petőfi Sándor ME 75 éves jubileuma jegyében tegnap este ünnepélyesen megkezdődött a XXI. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozata. Elsőként egy kiállítás nyílt meg, amelyen a 75 éves Petőfi Sándor ME életéből láthattak képkockákat, fotókat az egybegyűltek. A...
2023. JANUÁR 22.
[ 18:56 ]
Idén 14 kategóriában 29 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díját, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából adtak át a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek. A díjazottak között van a Szabadkai Zeneiskola és a csókai...
2023. JANUÁR 22.
[ 16:01 ]
Beolvasás folyamatban