Kultúra
Újvidék: A nyelvi kisebbségi színházaké a színpad, ötödször is Synergy fesztivál
Betűméret:             

Kedden sajtótájékoztatót tartottak az Újvidéki Színházban, melynek során beharangozták az ötödik Synergy Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiválját, amelyet idén december 15-e és 19-e között rendeznek meg.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy idén négy ország öt színházának előadását tekintheti meg a közönség: a szerbiai társulatok mellett romániai, magyarországi és horvátországi vendégelőadások kerülnek repertoárra.

A közelgő nemzetközi nyelvi és etnikai kisebbségi fesztiválról Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, Lénárd Róbert, a színház művészeti vezetője és a Synergy szervezőcsapat tagja, valamint Tamara Živković sajtófelelős és dr. Nada Padejski Šekerović, a Sigurna ženska kuća (Nők Biztonságos Háza) vezetője beszélt a sajtótájékoztatón.

A fesztivál hivatalosan december 15-én 19 órakor veszi kezdetét, amikor megnyitják a Vajdasági Színházi Múzeum által szervezett Kisebbségi színházak létrejötte Vajdaságban című kiállítást. A Synergy-t 2015-ben alapította Újvidék Város, és bevonta az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben program projektumának pályázatába (ez a pályázat 2022-ben valósul meg).

A szervezők az idén, a kisebbségi kultúra kapcsán elsősorban a nőkre gondoltak, mert őket tartják a legnagyobb kisebbségnek a társadalomban.

„Társadalmunk egyik leginkább kiszolgáltatottabb eleme a női nem. Idén erre a problémára helyezzük a hangsúlyt. Meggyőződésem, hogy társadalom csak annyira szabad és demokratikus, amennyire szabad benne a nő. Folytatva a korábbi évek hagyományát, belépőjegyet idén sem kell fizetni, ehelyett adományokat várunk, melyekkel az újvidéki Biztonságos Ház jövőbeli működését segíthetjük", mondta a sajtótájékoztatón Venczel Valentin igazgató.

„Nagyon fontos kiemelni az Újvidéki Színház példáját, amely egyértelműen mutatja, hogy a közösség kiszolgáltatott tagjaira, vagyis idén a nőkre és a gyerekekre – a családon belüli erőszak áldozataira – fókuszál. A párkapcsolati erőszak elkövetői a világ összes statisztikai adata szerint, így hazánkban is, túlnyomórészt férfiak, az áldozatok túlnyomórészt nők és gyermekeik. A nők a nemi alapú megkülönböztetés áldozatai, és a nemi alapú erőszak a nemi sztereotípiákon, a diszkrimináción és az erőszakot igazoló attitűdökön alapul. Az attitűdök és hiedelmek azok, amelyek lehetővé teszik a megjelenést és az erőszakot a férfiak viselkedésében. A színház az, amelyik képes lebontani a nők elleni erőszak alapját képező sztereotípiákat, és más módon eljuttatni a polgárokhoz, és elmondani nekik, hogy paradox, hogy valaki erőszakot okozhat, mert az erőszak azért történik, mert az elkövető úgy döntött, erőszakos lesz. Fontos, hogy közösen forduljunk egymás felé, hogy megpróbáljuk megtörni az erőszak alapját képező mítoszt és sztereotípiákat, ezúttal a színházon, mint kommunikációs csatornán és az összes többi csatornán keresztül, amelybe beletartozik", mondta Nada Padejski Šekerović, a Nők Biztonságos Házának vezetője.

A fesztivál első estéjén, december 15-én a színházi darabok mellett a Novi Sad Duo Nomadico népszerű zenés duó orosz cigányrománcokkal kedveskedik a megnyitó vendégeinek 21 órakor a klubban, a záró esten, december 19-én pedig a látogatók a Kal Rock ’N’ Roma koncertjét élvezhetik a kisteremben.

Gazdag program, öt napba sűrítve

„A Synergy Fesztivál gazdag, értékes programját 5 napba sűrítettük. A rendezvény december 15-én a bukaresti Giuvlipen Színház dinamikus, európai feminista roma csapatának szerzői projektumával kezdődik. Ezúttal Michaela Drǎgan szerző Trauma Kink darabját adják elő Gabriel Sandu rendezésében. A személyes traumákon alapuló előadás a mikrotraumák hatását vizsgálja a későbbi életünkre és viselkedésünkre", jelentette ki Lénárd Róbert, a színház művészeti vezetője.

A belgrádi Heartefact Patrik Lazić A mi fiunk című szerzői produkciója egy család belső konfliktusait mutatja be az LGBT-jogok mentén december 16-án. Ezt követő napon Káosz címmel a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió (amely már többször vendégszerepelt az Újvidéki Színházban, az Újvidéki Színház is náluk) produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők Mika Myllyaho finn szerző tollából, a fiatal Deli Szófia rendezésében. Az előadás „sötét” címével ellentétben három nő mindennapjainak problémáival foglalkozik szellemesen.

A Gólem budapesti zsidó színház Joshua Harmon Rossz zsidók című nagyon menő előadását hozzák el magyar nyelven. Borgula András színpadra állításában a közönség december 18-án élvezheti. E zsidó színház ápolja azt a nagyon jó hagyományt, hogy önmagukról szarkasztikusan, önironikusan, gondolkodnak.

A többszörös Synergy-visszatérő Romano Nikolić rendező szerzői projektjében, a Bóra című előadásban a zágrábi ITD, Arterarij társulattal a menekültekkel, a Horvátországban menedéket kérőkkel foglalkozik. Egész Balkánon is aktuális a menekültek témája. Egyfajta élő dokumentumként egy török menekült srác is jelen van a Romano Nikolićtól egy nagyon megszokott lírai finomságú, de élesen politizáló előadásban. A nagyon összesűrűsödött fesztiváli programban, illetve azt bevezetve két előadás fogja képviselni a vajdasági magyarságot.

December 12-én a Tánc című előadás bemutatója lesz, ami Murakami Haruki Tánc, tánc, tánc című regényének adaptációja.

A népszerű japán szerző korai regénye az útkeresésről, magányról és a hazatalálásról szól, krimibe és fantasztikumba burkolva. Az előadást jómagam rendeztem. Mivel a szokványos színházi formákhoz képest több helyütt is eltérést mutat, így Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves növendékei az Újvidéki Színház kistermében és más helyiségeiben fogják játszani.

December 14-én a Koponyánk, körülbelül című előadást Kálló Béla Isteni Színjáték Társulata játssza, az ő rendezésében. Verebes Ernő szövege alapján, amely Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című könyvének az adaptációja.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Marilyn Monroe életéről szóló Szöszi című film kapta a legtöbb, nyolc jelölést a legrosszabb produkciókat díjazó Arany Málnára. Tom Hanks három díjra is esélyes. A Szöszit egyebek mellett a legrosszabb film, forgatókönyv és rendező kategóriában is jelölték - számolt be róla a BBC News. A díj honlapja szerint...
2023. JANUÁR 23.
[ 12:29 ]
A Magyar Kultúra napja, valamint a tordai Petőfi Sándor ME 75 éves jubileuma jegyében tegnap este ünnepélyesen megkezdődött a XXI. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozata. Elsőként egy kiállítás nyílt meg, amelyen a 75 éves Petőfi Sándor ME életéből láthattak képkockákat, fotókat az egybegyűltek. A...
2023. JANUÁR 22.
[ 18:56 ]
Idén 14 kategóriában 29 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díját, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából adtak át a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek. A díjazottak között van a Szabadkai Zeneiskola és a csókai...
2023. JANUÁR 22.
[ 16:01 ]
Beolvasás folyamatban