Magazin
Égtek a kiszebábok Kispiacon is

Farsangi felvonulással egybekötött kiszebáb égetést tartottak Kispiacon. A rendezvényen az óvodásoktól kezdve az idősekig, mindenki részt vett.

Volt aki felhőnek, katicabogárnak öltözött be, de volt robot és rendőr is a kispiaci farsangon. A gyerekek beöltözve közösen, hangoskodva és mondókákat skandálva kísérték az általuk készített kiszebábokat Kispaic utcáin. Végül a Művelődési Otthon udvarában kaptak helyet a szalmából készült bábuk, ahol hagyományosan elégették azokat, így elűzve a telet, a betegségeket és a rosszat.

Kávai Bózsó Ildikó, helyi pedagógus szerint Kispiacon nagy hagyománya van a kiszebáb égetésnek, ezért szerették volna ezt a hagyományt a gyerekekkel is megismertetni.

- A télűzés, hagyományosan a farsang farkához, húshagyókeddhez fűződött, és a leírásokban megtaláltuk, hogy Kispiacon is volt kiszebáb égetés. A kiszebáb a gonosz, rossz dolgokat a betegséget és a telet szimbolizálja. Idén a telet nem űztük, mert nem volt mit elűzni, de viszont a rossz dolgokat, a gonoszt belőlünk, a betegséget igyekeztünk ezzel a kiszebábbal szimbolizálni, amit el is égetünk. Megmaradtak a leírásokban azok is, hogy ahol folyó volt, ott még a vízen is leengedték a bábukat. A gyerekek ezt az eseményt nagyon szeretik, játékosnak vélik és nagyon örülünk, hogy egyre többen jönnek ki évről-évre – mesélte a pedagógus.

Sárkány Dóra, az esemény egyik szervezője elmondta, Kispiacon hagyományosan minden évben húshagyókedden ejtik ezt meg, vagyis a farsangi szezon utolsó napján. Hozzátette, céljuk az, hogy mind a gyerekeknek, úgy a felnőtteknek is szeretnék bemutatni, hogyan zárták a farsangot régen.

- Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy minden évben megszervezzük, és így tudatosítani tudjuk azt a gyerekeknél, amit nagyon sokszor nem tudnak még a felnőttek sem, hogy a farsang nem egy naphoz köthető, hanem egy időszakhoz. Január hatodikán kezdődik és húshagyókedden ér véget és ha ezt minden évben elmondjuk nekik, akkor talán egyszer úgyis megjegyzik. Itt valójában egy időszakról van szó, ami egy vidám időszak. A bálokról, a mulatságokról, a nagy evés-ivásról szól, mert holnap már hamvazószerda van, elkezdődik egy másik időszak. Ilyenkor az emberek igazából kifelé élnek a farsangi időszakban, tehát megpróbálnak magukból mindent kiadni, míg a böjti időszakban kicsit befele fordulnak – hangsúlyozta Sárkány Dóra.

Az eseményen több mint 140 gyerek vett részt és a kiszebábok elégetése után a Művelődési Otthon nagytermében folytatták a mulatozást.

Bartok Zsófia
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Maradj otthon, a piac mostantól házhoz megy! jelmondattal online piac indult az Ada községbeli mezőgazdasági termelők és a termékeik iránt érdeklődő vásárlók számára a Moholi Konyhakertészek Egyesülete és az adai Smart Lead Kft. jóvoltából, amelyeknek illetékesei ilyen módon szerettek volna megoldást találni a piacterek...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 20:08 ]
A koronavírus szót nem használhatja az állami média, és az utcán sem szabad most már kimondani. Avagy: amiről nem beszélünk, az nincs is. Türkmenisztánban betiltották a koronavírus szót a sajtóban és az utcán - adta hírül kedden nyilatkozatban a Riporterek Határok Nélkül médiajogi csoport türkmén forrásokra...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 18:43 ]
A rendőrség letartóztatta a szabadkai S. N-t (39) rablás, kábítószer birtoklása és a kijárási tilalom megszegése miatt. Azzal gyanúsítják, hogy a 17 és 5 óra közötti időszakban feltört két személygépkocsit, ahonnan mobiltelefont illetve három napszemüveget lopott el. A rendőrség a feltört járművek közelében...
2020. ÁPRILIS 1.
[ 14:03 ]
Beolvasás folyamatban