Magazin
Rasszista elnevezés? Átkeresztelik a bécsi Szerecsen Gyógyszertárat

Több évszázad óta viselte ezt a nevet, de most a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) aláírásgyűjtéssel tiltakozott a patika szerinte rasszista elnevezése ellen, a tulajdonos pedig úgy döntött, átkereszteli a patikát.

Új nevet és logót kap a szerecsenről elnevezett bécsi belvárosi gyógyszertár, a Mohren-Apotheke azt követően, hogy az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő amerikai radikális jogvédő civil mozgalom, a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) aláírásgyűjtéssel tiltakozott a patika szerinte rasszista elnevezése ellen.

Az intézményt 1350-ben alapították, és a tulajdonos birtokában lévő dokumentumok szerint ez az osztrák főváros harmadik legrégebbi gyógyszertára.

Korábban egy ideig A fekete etiópiaihoz nevet is viselte, több évszázada azonban Szerecsen Gyógyszertárnak (Mohren-Apotheke) hívják.

A Black Lives Matter ugyanakkor aláírásokat gyűjtött annak érdekében, hogy kereszteljék át a patikát.

Teresa Marosi, az intézmény vezetője szerint azonban az elnevezés nem diszkriminatív, sőt, sokkal inkább elismerésnek számított, hogy a szerecsenről nevezték el a gyógyszertárat. Európában ugyanis a középkorban még fejletlen volt az orvostudomány, a hatékony gyógyszerek többnyire Afrikából és a keletről származtak. Éppen ezért ebben az időszakban több patika kapta a szerecsen nevet.

A tulajdonos végül úgy döntött: tekintettel a tiltakozók érzékenységére, megváltoztatja a gyógyszertár nevét.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a névváltoztatás hivatali ügyintézéssel jár, ezért időt vesz igénybe.

A szociáldemokrata párthoz (SPÖ) tartozó Mireille Ngosso kongói születésű osztrák orvos és politikus, aki egyben Bécs I. kerületének helyettes elöljárója is, a Twitteren azt írta: lenyűgöző érzés, hogy a gyógyszertár tulajdonosa hajlandó a névváltoztatásra. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2020. JÚNIUS 28. [ 19:22 ]

A kongói származású helyettes elöljáró kisasszony, lévén fekete-afrikai, úgy látszik, zsigeri gyűlöletet táplál az észak-afrikai mórok iránt. Részéről ez most rasszizmus vagy sovinizmus csupán?


Az egyesült államokbeli Indianában kedden reggel végrehajtották a 17 év utáni első szövetségi halálbüntetést. Az 1996-ban elkövetett gyilkosságért - egy arkansas-i háromtagú család kiirtásáért - elítélt Daniel Lee-t méreginjekcióval végezték ki, miután a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a washingtoni...
2020. JÚLIUS 14.
[ 19:05 ]
A Görögország és Bulgária menti határövezetben megjelentek a hamis Covid-19-tesztek, amelyeket 30-40 euróért árulnak a Görögországba igyekvő turistáknak, jelentette a görög TV Mega. A hatóságok vizsgálata annyit kiderített, hogy szervezett banda gyártja a negatív teszteket azoknak, akik az idei nyarat Görögországban...
2020. JÚLIUS 14.
[ 17:48 ]
A horgosi határ vámosai több mint 200 ezer amerikai dollárt és 50 ezer eurót találtak egy autó csomagtartójában elrejtve, amely Lengyelországból tartott Törökországba. Az utasok, török állampolgárok, azt mondták a vámosoknak, hogy nincs semmi bejelentenivalójuk, de az ellenőrzés alkalmával kiderült, hogy a pótkerék...
2020. JÚLIUS 14.
[ 17:32 ]
Beolvasás folyamatban