Magazin
Meghalt a francia buszsofőr, akit azért vertek agyon, mert szájmaszk viselésére kért három utast

Meghalt az a buszvezető, akit öt nappal ezelőtt úgy megvert egy társaság a dél-nyugat-franciaországi Bayonne-ban, hogy beállt nála az agyhalál.

Az 58 éves Philippe Monguillot Bayonne városában dolgozott buszvezetőként. Vasárnap este 7 óra körül egy társaság jegyek és maszkok nélkül akart felszállni egy helyi járatra (egész Franciaország területén kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésen). Amikor ezt az ötvenes éveiben járó sofőr megpróbálta megakadályozni, a társaság tagjai verni kezdték. A buszvezetőt eszméletlen állapotban szállították kórházba, ahol az orvosok másnap agyhalált állapítottak meg nála.

Halálhíréről lánya, a tizennyolc éves Marie tájékoztatta az AFP hírügynökséget: "Úgy döntöttünk, hogy elengedjük őt. Az orvosok is támogatták, és mi is így éreztük helyesnek" – mondta el.

A hatóságok két férfit vádoltak meg gyilkossággal, akik 22 és 23 évesek, mindkettejüknek volt már dolga a rendőrséggel. Két másik ember ellen azért emeltek vádat, mert nem segítettek az életveszélyben lévő áldozatnak, egy harmadik gyanúsítottat azzal vádolnak, hogy segített elrejtőzni az egyik tettesnek. A bűncselekmény etnikai feszültségeket is okozhat, mivel az elkövetők a közösségi médiában olvasható feltételezések szerint észak-afrikai származásúak voltak.

A történteket a hatóságok úgy rekonstruálták, hogy a buszra három férfi szállt fel a helyi vasútállomásnál, egyikük kutyával. A következő megállóban egy negyedik is csatlakozott hozzájuk, a sofőr pedig hátrament, hogy ellenőrizze az új utas jegyét. Ekkor kérte meg a társaság tagjait, hogy vegyenek fel maszkot, amire sértésekkel válaszoltak. Monguillot-t a nyitott ajtón keresztül kilökték az utcára, ahol ketten rugdosni kezdték a földre esett férfi fejét és felsőtestét. Amikor látták, hogy a sofőr eszméletlen állapotban van, elfutottak, de később a rendőrség mind a négy elkövetőt letartóztatta. Monguillot családja csendes menetet szervezet a buszsofőr emlékére szerdán, amelyen hatezren vettek részt. Az eset után a városi tömegközlekedésben dolgozó többi sofőr sztrájkolni kezdett, de hétfőn újrakezdik a munkát. A bayonne-i Trambus járatokon mostantól biztonsági őröket fognak alkalmazni, és a belügyminiszter is a helyszínre látogat, hogy a közbiztonságról tájékozódjon. (index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus-járvány miatt augusztusban és szeptemberben Magyarországon játszhatja hazai mérkőzéseit a szerb labdarúgó-válogatott, illetve az európai kupaporondon érdekelt szerb klubcsapatok. A Direktno nevű belgrádi portál vasárnapi beszámolója szerint Szerbia járványügyi szempontból a nem biztonságos országok...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 6:55 ]
Szokatlanul nagyszámú, több mint hatvanezer rózsaszín flamingó gyűlt össze fiókáival Dél-Franciaország lápos vidékein, a madarakról készült feljegyzések 1945-ös kezdete óta a legtöbb állatot számlálták meg. A szakemberek légifelvételeket elemezve becsülték úgy, hogy 25 ezer flamingópár, azaz mintegy 50 ezer...
2020. AUGUSZTUS 9.
[ 12:36 ]
Úgy vélik, hogy az ilyen erős szlogen majd betalál a fiataloknál. Az angliai Preston városában sajátos szlogennel igyekszik a városvezetőség rábírni a fiatalokat, hogy tartsák be az újonnan hozott járványügyi előírásokat - írja a Metro. Az utóbbi napokban ugyanis megnőtt a Lancashire-ben található város...
2020. AUGUSZTUS 8.
[ 21:37 ]
Beolvasás folyamatban