Magazin
Ma van a balkezesek világnapja
Betűméret:             

A szerencsés embereknek, akik balkezesekké váltak, van világnapjuk is, amikor meg tudják ünnepelni, hogy az lett a dominánsabb kezük. Ez a nap augusztus 13-án van, melyet 1976-ban tartottak meg először.

Balsors, ballépés, balsejtelem – a nyelvünk azt sugallja, a bal negatív fogalom. Egyes kultúrákban balkezesnek lenni sokáig sorscsapásnak, sőt, bűnnek számított, ami valószínűleg a mássággal szembeni ösztönös bizalmatlansággal függ össze. Napjainkra ez az előítélet – remélhetőleg – eltűnt.

A balkezes emberek intelligensebbek?

Néhány évvel ezelőtt a balkezességet még úgy kezelték, mint egyfajta betegséget. A nagyszüleink többségét át akarták szoktatni a jobb kézzel történő írásra, sőt, a középkorban a boszorkányság egyik jele volt. Előfordulhat, hogy a balkezes emberek tényleg különlegesebbek, mint a jobbkezesek?

Egy tanulmány szerint, a balkezesek teljesen máshogy gondolkoznak, viselkednek, mint a jobbkezesek. Egyes becslések szerint, minden második ember balkezesnek születik, mégis számuk elég elenyésző ebben a jobbkezes társadalomban. Nagyon sokan, életük során, egyszerűen átnevelődnek a jobb kézre, amit sokan szülői kényszerre, vagy a társadalom hatására tesznek meg. Ez persze nem feltétlenül tanácsos. Egyes vélemények szerint, ez az átnevelés kedvezőtlen hatású lehet a gyermek későbbi életére, sőt zavar állhat be az agy működésében, ami a viselkedésben is megnyilvánulhat.

Hogyan alakul ki a balkezesség?

Egyes kutatások kimutatták, hogy a nagyobb tesztoszteron szint magzati korban, vezethet balkezességhez. Ez a kutatás Norman Geschwind nevéhez fűződik. De növelheti kialakulásának esélyét a születéskor fellépő stressz, sőt genetikai okok is közrejátszhatnak.

Egy jobbkezesekből álló világban, bizony nincs egyszerű dolga a balkezeseknek. Sok az úgynevezett, két kezes ember, akik életük során alkalmazkodtak, ehhez a jobbkezesekből álló közösséghez. Számos területen hasznos lehet, ilyen a sebészet, ahol jó, ha mindkét kéz egyformán ügyes, de a sportolóknál is előnyös lehet.

Híres balkezesek

Nagyon sok híres emberről, sportolóról tudjuk, hogy balkezes volt, ilyen Einstein, vagy éppen Jeanne d’Arc. Egyesek szerint Marilyn Monroe is balkezes volt, bár sokan az ellenkezőjét állítják.

A balkezesekről gyakran mondják, hogy erős empatikus érzékekkel is rendelkeznek, tehát, ha idegenekkel kerülnek szembe, nagyon segítőkésznek mutatkoznak. Ők azok, akik az egész társadalom iránt éreznek elkötelezettséget, és a céljuk, hogy megmentsék az emberiséget.

Mára már számos bolt áll a balkezesek rendelkezésére, hogy beszerezzék azokat az eszközöket, melyek segítésükre lesz az élet minden területén. Ilyen például a balkezes olló, vagy tollak, ceruzák, és egyéb eszközök.

Állati érdekességek

Egy ausztrál kutatócsoport felfedezte, hogy a kenguruk túlnyomó többsége balkezes. Ezzel megcáfolták azt a feltételezést, hogy a jobb- vagy balkezesség kizárólag az emberre lenne jellemző. (index.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hétfő esti vihar villámai két repülőgépet is telibe találtak, az osztrák Austrian Airlines járatainak vissza kellett térniük Bécsbe. Az egyik repülőbe Sopron felett csapott bele a villám – írja a Kronen Zeitung. A Bécsből Nápolyba tartó járatot este fél hét körül érte villámcsapás Sopron légterében. A gép...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:32 ]
A horvát-szlovén határon fekvő Donji Macelj lakóit ma meglepte a hótakaró, főként azután, hogy tegnap csaknem 30 Celsius fokot mértek. Szlovénia hegyvidéki részein hótorlaszok alakultak ki, de kedden délelőtt jég is esett. Roglán is esik a hó – adta hírül a 24sata horvát portál. A horvát meteorológiai intézet...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:00 ]
Bill Clinton egykori amerikai elnök után Tony Blair volt brit miniszterelnök is szobrot kap Koszovóban, a szoboravatás júniusban várható. A Kosovo Online hírportál beszámolója szerint a dél-koszovói Ferizaj város vezetése tavaly novemberben engedélyezte a szobor felállítását, amelyet a várakozások szerint június...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 16:05 ]
Beolvasás folyamatban