Magazin
Megmentettek egy Muzslyán maradt gólyát

A muzslyai határban ma befogták azt a gólyát, amely a település határában, Lackó Attila tanyáján tartózkodott, egy halastó mellett. Az illetékes a palicsi állatkertbe szállította, ahol a gondját viselik majd a téli időszakban.

Nebojša Stojanović, a Tartományi Természetvédelmi Intézetből, Újvidékről érkezett a muzslyai helyszínre, ő annak a csapatnak a tagja, akik a szigorúan védett fajok megmentésén fáradoznak, és azok ellátásán dolgoznak, gondoskodnak.

Stojanović elmondása szerint évente mintegy 300 ilyen alkalomra van példa, gólyákat, baglyokat, vörös vércséket, meg hattyúkat is befogtak már, némely védett madarak sérülés miatt jutnak a madármenhelyre, ahol az állatorvosok csapata látja el őket. Később, ha lehetséges, visszaengedik őket a természetbe, ha viszont ez nem történhet meg, akkor megfelelő ellátás mellett maradhatnak az állatkertben, a számukra kialakított helyen.

Mint Lackó Attila mesélte, körülbelül egy hónapja lett figyelmes a gólyára, mivel sérülés nem látszott rajta, úgy gondolták, majd csak elszáll. Mivel ez nem történt meg, így próbáltak valamilyen megoldást találni, állatvédő egyesületekkel értekeztek, míg végül felvették a kapcsolatot az újvidéki természetvédelmi intézet munkatársával, és nagy örömükre, ma nyélbe is ütötték a befogási akciót. Nagyobb gondot nem okozott a gólya befogása, eléggé gyorsan sikerült megfogni, majd egy rövid kis búcsúzkodás után elszállították Palicsra.

Lackóék már tavaszra meg fogják látogatni a "gólyájukat", viszont abban bíznak, hogy a vándormadár visszatérhet az eredeti élőhelyére, a természetbe, mert úgy ítélték meg, hogy fiatal egyedről van szó.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az érsekújvári kávézó teljes profilváltással igyekszik átvészelni a járvány miatti nehéz időket. A koronavírus-járvány miatti intézkedéseket Szlovákiában is megsínylik a vendéglátósok, ám egy felvidéki kávézótulajdonos kreatív ötlettel állt elő. Peter Kecskés kávézója egy lakótelepen működik...
2020. DECEMBER 1.
[ 16:33 ]
Új, az online térben zajló művészeti-gasztronómiai kalandra invitálja a művészet és a gasztronómia kedvelőit az újvidéki Matica srpska képtára. A Művészet íze című játék december és január folyamán tart a galéria közösségi oldalain. A játék lényege, hogy minden héten bemutatnak egy-egy olyan műalkotást,...
2020. DECEMBER 1.
[ 13:47 ]
Azokban a családokban, ahol bizonyítottan koronavírus-fertőzött van, amennyiben ezt a körülmények engedik, egy helyiségben kell elkülöníteni a fertőzöttet, tanácsolta az RTS műsorának vendégeként Violeta Rakić, a Batut közegészségügyi intézet epidemiológusa, hozzátéve, a közös helyiségeket pedig, miután a...
2020. DECEMBER 1.
[ 9:01 ]
Beolvasás folyamatban