Magazin
Megmentettek egy Muzslyán maradt gólyát
Betűméret:             

A muzslyai határban ma befogták azt a gólyát, amely a település határában, Lackó Attila tanyáján tartózkodott, egy halastó mellett. Az illetékes a palicsi állatkertbe szállította, ahol a gondját viselik majd a téli időszakban.

Nebojša Stojanović, a Tartományi Természetvédelmi Intézetből, Újvidékről érkezett a muzslyai helyszínre, ő annak a csapatnak a tagja, akik a szigorúan védett fajok megmentésén fáradoznak, és azok ellátásán dolgoznak, gondoskodnak.

Stojanović elmondása szerint évente mintegy 300 ilyen alkalomra van példa, gólyákat, baglyokat, vörös vércséket, meg hattyúkat is befogtak már, némely védett madarak sérülés miatt jutnak a madármenhelyre, ahol az állatorvosok csapata látja el őket. Később, ha lehetséges, visszaengedik őket a természetbe, ha viszont ez nem történhet meg, akkor megfelelő ellátás mellett maradhatnak az állatkertben, a számukra kialakított helyen.

Mint Lackó Attila mesélte, körülbelül egy hónapja lett figyelmes a gólyára, mivel sérülés nem látszott rajta, úgy gondolták, majd csak elszáll. Mivel ez nem történt meg, így próbáltak valamilyen megoldást találni, állatvédő egyesületekkel értekeztek, míg végül felvették a kapcsolatot az újvidéki természetvédelmi intézet munkatársával, és nagy örömükre, ma nyélbe is ütötték a befogási akciót. Nagyobb gondot nem okozott a gólya befogása, eléggé gyorsan sikerült megfogni, majd egy rövid kis búcsúzkodás után elszállították Palicsra.

Lackóék már tavaszra meg fogják látogatni a "gólyájukat", viszont abban bíznak, hogy a vándormadár visszatérhet az eredeti élőhelyére, a természetbe, mert úgy ítélték meg, hogy fiatal egyedről van szó.

Kónya-Kovács Otília
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új tarifarendszer...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 23:00 ]
Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban