Magyarország
Orbán Viktor a Welt am Sonntagnak: A törést a német-magyar politikai kapcsolatokban a bevándorlás okozta

Nem szeretem a bosszú politikáját címmel közölt interjút Orbán Viktor miniszterelnökkel a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lap.

A kormányfő a magyar-német viszonyról kiemelte, hogy "a negatívumok kizárólag a politikának köszönhetőek", és az élet minden más területén kiválóak a kapcsolatok.

A törést a politikai kapcsolatokban "egyedül a bevándorlás okozta" - tette hozzá, aláhúzva, hogy "mi ragaszkodunk a nemzetek önvédelemhez való jogához", a németeknek viszont "más a filozófiájuk".

"Biztos rám is jut egy rész a felelősségből a magyar-német rossz politikai közérzetért" - mondta Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy ha a politikusok tehetnek erről, akkor ez rá is vonatkozik-e.

A különbségek a "migránskérdésben" ugyan "nem áthidalhatók, de kezelhetők". Ennek érdekében a migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett országok belügyminisztereinek külön tanácsára kell bízni.

"A schengeni övezet belügyminisztereinek kellene egy erős testületet létrehozniuk, hogy az egész schengeni zónát érintő kérdéseket ott lehessen eldönteni úgy, ahogyan ezt szakemberek teszik, és nem úgy, mint a politikusok" - mondta Orbán Viktor.

Arra a felvetésre, hogy majdnem négy év telt el a migrációs válság csúcspontja óta, aláhúzta: "minden, amit 2015 óta megéltünk, még erősebb formában újra meg fog történni", mert az arab világ népessége hamarosan meghaladja az EU-ét, "és akkor még nem beszéltem Fekete-Afrikáról, ahol ilyen sok embert aligha tudnak eltartani".

Magyarország ebben a helyzetben "határország", amely "teljes készültségben" él és tudja, kizárólag a török kormánytól függ, hogy az ott élő több millió menekült megindul-e Európa felé.

Németország viszont védettebb helyen fekszik, és ezért biztonságosabbnak érzi helyzetét. "Ebből, és az eltérő történelmi tapasztalatunkból ered a különböző gondolkodásmódunk" - mondta a kormányfő.

A migrációval foglalkozó kormányzati kampányról az Európai Néppártban (EPP) megfogalmazott bírálatokkal kapcsolatban elmondta: az EPP "problémája abból fakad, hogy nagyra nőtt", északi tagjai közelebb állnak Emmanuel Macron francia elnökhöz, mint a német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU), és "sajnos a migráció itt is kiélezte a különbségeket".

A kampány egyik fő alakjáról, Jean-Claude Junckerről elmondta: a luxemburgi EPP-s politikus megítélése Nyugaton és Keleten "merőben különbözik, Nyugat-Európában az EPP azzal kampányol, hogy az új csúcsjelölt, Manfred Weber majd Juncker úr munkáját folytatni fogja", ami Közép-Európában "politikai öngyilkosság, mivel Juncker úrnak itt alig van tekintélye".

"Ha az EPP győzni szeretne Közép-Európában, azt kell mondania itt: Juncker úr a múlt, Weber úr a jövő" - mondta Orbán Viktor.

"Nem szeretem a bosszú politikáját, a bosszú mindig hátrafelé van, és visszahúzza az embert" - tette hozzá a kérdésre, hogy a plakátokkal bosszulják-e meg, hogy Junkcer követelte a Fidesz kizárását az EPP-ből.

Mint mondta, Juncker "kedves ember", akinek a "legidétlenebb és legostobább gesztusait" is megbocsátja az ember, és nincs köztük ellenszenv. Azonban "kísérlete" a Fidesz kizáratására "személyes illojalitás", és "nem várhatja el senki, hogy az illojalitásra ne adjunk választ, még ha ez egy kedves ember illojalitása is".

"Egy ilyen plakátról Magyarországon senkinek nem jut az eszébe az antiszemitizmus" - jelentette ki a felvetésre, hogy a plakát antiszemita vonásokat hordoz. A felvetés számára "egy német problémának tűnik" - mondta.

"Régebben létezett antiszemitizmus a keresztény jobboldalon Magyarországon is, de azt visszaszorítottuk", és ma "új jellege van az antiszemitizmusnak: a zsidók és az Izrael ellen irányuló ellenségességet ma a migráció hozza be a társadalmainkba".

"Ezért van az, hogy Nyugat-Európában az antiszemitizmus nő, míg Közép-Európában csökken. Európának nincsen koncepciója ez ellen, pedig kellene" - fejtette ki Orbán Viktor.

A kampány másik alakja, Soros György "a globalizmus rosszabbik arcát testesíti meg". Az egyik oldalon Magyarország áll, amelyet választott vezetői képviselnek. A másik oldalon "a senki által meg nem választott, Soros György által finanszírozott nemzetközi civilszervezetek, NGO-k, amelyek azt akarják, hogy egy másfajta migrációs politikát folytassunk" - mondta a kormányfő, kiemelve, hogy az európai parlamenti választáson a migrációs politika a tét, és "a migrációbarát politikát ők ketten testesítik meg".

A kampány következő szakaszában, amely már "pártkampány lesz, egy további szereplőt fognak a plakátokon látni, Timmermans urat. Juncker úr nyugdíjba vonul, és helyébe Timmermans úr érkezik" - utalt az európai szocialisták csúcsjelöltjére. "Soros György szerepe az európai politikában nem megkerülhető, és mindenkinek joga van tudni, hogy Timmermans bevallottan a szövetségese."

Kiemelte: a kampány miatti támadás a baloldalról indul, és "ha a Fidesz nem létezne, akkor valaki mást támadnának".

Mindig lesz valaki, akit a baloldal "kipécéz, ez a hatalomtechnikájuk lényege". Ezt hívják szalámitaktikának, a cél pedig az, hogy meggyengítsék az EPP-t, és átvegyék Európa irányítását.

"Ez tehát nem szellemi, hanem hatalmi természetű küzdelem. Ezt kellene megérteni. Nem mindenki érti ezt, de a politikai szakirodalomban Lenin nyomán ők a hasznos idióták", akik "miközben azt hiszik, hogy szellemi harcot vívnak, valójában mások, sőt az ellenfeleink hatalmi érdekeit szolgálják" - mondta a kormányfő.

Kérdésre megerősítette: ez az EPP azon tagjaira is vonatkozik, akik "az egység, az erők összefogása helyett a megosztást tartják jónak".

"Lehet, hogy Juncker úr javasolja a mi kizárásunkat, de én sosem követelném a luxemburgiak kizárását", mert ez "a baloldal malmára hajtaná a vizet, és Európa baloldali hatalmi átvételét készíteném elő ezáltal" - mondta Orbán Viktor. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2019. MÁRCIUS 15. [ 8:20 ]

Igaz a témát már túlbeszéltnek tartom, de... Uraim ha a "nyugati világnak" valamiért is hálásnak kell lenni az merő baromság. Ők mindég úgytesznek hogy a számlájuk gyarapodjon, de ezért másoknak (nekünk is) hálásak kell lennünk. Magyarázat: a gyarmattartók kirabolták az ázsiai, afrikai országokat, megakádályozták őket a fejlődésükben, kárpótlásért meghívták őket ide rabszolgának. Mert az itt nemzetek már nem szófogadóak.


Érett Ifjú
2019. MÁRCIUS 14. [ 22:27 ]

István, a növekedés ütemének tessék utána nézni. Én arról irtam. Gabi, igen, úgy hiszem, ha kapunk valamit, azért hálásnak kell lenni, vagy nem kell elfogadni. Az EU-tól kapott összeget kell összehasonlitani a befizetett összegekkel, ez a valódi mérce. A külföldi befektetők a saját pénzüket tették az asztalra, ezért jogos, hogy a haszonnal saját belátásuk szerint rendelkezzenek.


gabi
2019. MÁRCIUS 13. [ 18:25 ]

Érett ifjú. nem egészen világos Ön mit nehezményez ? Azt, hogy Orbán Viktor nem hálás az ösztöndíjért amit Soros úrtól kapott, vagy azt, hogy nem veszem észre kettejük hasonlóságát?


gabi
2019. MÁRCIUS 13. [ 18:09 ]

Hát kedves Sándor, engem is meglepett, hogy te azt a pici füstölgést egy hatalmas lángolásnak láttad. Pedig hidd el csak segíteni szerettem volna. Ma már nem elég azt bizonygatni, hogy Árpád apánktól, egész Orbán Viktorig mindenki migráns, azt is be kéne mutatni, hogy mai migráns módra viselkedtek. Nem kell megijedni, ne féltsd OV-t nem kezdő politikus, tisztában van a határokkal. Kedves tőled, hogy aggódsz érte:)


gabi
2019. MÁRCIUS 13. [ 17:38 ]

Érett ifjú. igen sokan gondolják Önhöz hasonlóan, hogy Magyarországot gyakorlatilag az Eu-s pénzek tartják el. Egy franciának kell bebizonyítania, hogy több pénz megy ki, mint ami bejön. http://piketty.blog.lemonde.fr/…/16/2018-the-year-of-europe/ A zöld oszlop a bejövő, a másik az országból kivitt bevételek aránya.


Óbecsei
2019. MÁRCIUS 13. [ 11:05 ]

Kedves Turi István úr, elnézését kérem, hogy az én kommetem miatt Őnt gyanusitották meg a "lipsis" kijelentéssel. Bocsánat, nem Ön tette, én voltam de nem vonom vissza. Orbán Viktort sem kell megvédenem, megvédi őt 2/3-mad. Soros OV-t iskoláztatta, de nem vásárolta meg őt kilóra. Egykettőre kiderült a Soros támogatás miértje.


istván
2019. MÁRCIUS 12. [ 15:33 ]

Sándor a mozsori, aki "mindenhez IS ért" ! ! ! A prognózisaid hasonlóak, mint a helyesírásod ! Mikor az olaszoknál volt a választási kampány, azt mondtad, hogy Orbánra nem fognak emlékezni sem, úgy letűnik a politikai porondról, míg a baloldali olasz kormányfő még akkor is a posztján lesz ! Nos, az történt, hogy én már nem emlékszem az olasz nevére, lejárt az ideje, süllyesztőbe ment ... Orbán "keményebb dió" ...


istván
2019. MÁRCIUS 12. [ 10:47 ]

Érett Ifjú ! Kerüld a mellébeszélést ... Ha nem vagy színtévesztő, akkor ezen az ábrán láthatod a GDP egy főre jutó alakulását a visegrádi országokban 2006-2018 közötti időszakban. Azt, hogy hol tartana a magyar gazdaság az EU pénzek nélkül, senki nem tudja megmondani, te meg különösen nem.... https://gvi.hu/grafikon/29/az-egy-fore-juto-gdp-alakulasa-a-visegradi-orszagokban-2006-2018


Turi István
2019. MÁRCIUS 12. [ 7:36 ]

Kedves Érett Ifjú, sajnos én sem látok pártot-mozgalmat amely nemzeti liberálisként lenne szabadelvű.Abban téved hogy én valakire a "libsi" minősítést használtam volna,csak próbáltam elmagyarázni hogy kik mikor milyen könnyen libsizik le a másikat. "Viszont azt, aki nem élteti a jelenlegi vezetőt, Ön libsi és egyéb szitokszavakkal illeti". Számomra talány hogy hogyan jutott erre a következtetésre!?Mely hozzászólásomban vélte ezt felfedezni?


Sándor a mozsori
2019. MÁRCIUS 11. [ 22:01 ]

Hát kedves gabi, meglepet egy kisé, mert hogy abbol a pici füstböl az elején amiböl kiindultál, egy hatalmas minösitési lángba borultál. Nem ismétlem a latin közmondást: ha halgatál volna… Az orbán kormánynak az àmokfutása csak a felsöbácskai tanyavilágban élvez aféla höstett, de a világ többi részén semi képen sem. Azt hogy a jelenlegi magyar kormány a hatalmas EU- t a saját izlése szerint átalakitja az aben végzödik majd amibe a Mohácsi csata is végzödöt.


Érett Ifjú
2019. MÁRCIUS 11. [ 20:48 ]

Turi uram, lát-e a politikai palettán olyan személyt vagy pártot/mozgalmat, amely nemzeti liberálisnak mondható? Én sajnos nem, sem MO-on, sem Szerbiában. Ezért irtam egy előző hozzászólásomban, hogy az, a szerintem szomorú helyzet van, hogy le kellene váltani a jelenlegi vezetőket, de nem tudjuk ki lenne a jobb (kevésbé rossz). Viszont azt, aki nem élteti a jelenlegi vezetőt, Ön libsi és egyéb szitokszavakkal illeti. Én az Idegen szavak szótárát (Akadémiai Kiadó, Bp. 1999) használom.


Érett Ifjú
2019. MÁRCIUS 11. [ 20:35 ]

Gabi, semmi indulat nincs sem bennem, sem a hozzászólásomban: ha úgy gondolja, hogy ezek a jelzők nem illenek OV-ra (arogáns, kizárólagos) vagy nem Soros tanitványa, azaz nem az EU pénzeknek köszönheti, hogy most a magyar gazdaság ott tart, ahol van, indokolja meg. 2008-ban a kelet európai országok közül MO-nak volt a legmagassabb a GDP növekedése, ma a legalacsonyabb. Erre azért nem lehet túl büszke.


Turi István
2019. MÁRCIUS 11. [ 17:13 ]

Már korábban is belenéztem-https://idegen-szavak.hu/liber%C3%A1lis Azért lehet tudni hogy ki mire gondol ha kíséri a hozzászóló vagy egy írás mondandóját. http://www.hetek.hu/belfold/201312/libsi_katko_cigo_ratyi https://hafr.blog.hu/2014/10/01/a_legfontosabb_kulonbsegek_konzervativizmus_es_liberalizmus_kozott Hozzáteszem ma is mint történelmünk során nemzeti liberálisokra lenne nagy szükségünk, nem liberálisokra ....


Érett Ifjú
2019. MÁRCIUS 11. [ 15:19 ]

Turi uram, Ha belenéz az idegen szavak szótárába, látni fogja a "liberális" valódi jelentését, hogy közben ki mire gondol, azt nem igazán tudhatjuk. Én igyekszek a szavakat a valódi jelentésük szerint használni, amint irtam, ebben elég konzervativ vagyok, tehát, nem bújok egy eszme mögé. Hozzászólásában próbálja meg a liberális kifejezést konzervativval helyettesiteni, akkor is értelmes és igaz lesz minden szava.


Óbecsei
2019. MÁRCIUS 11. [ 13:09 ]

Ó kedves Pestám, magyar ellenséget keresel a saját fajtádban, miért? Ha a gyermeked liberális útra téved, te még lehetsz továbbra is magyar érzésű ember. Ha nem ismerlének azt mondanám lezülöttél. Vagy tévedek?


gabi
2019. MÁRCIUS 11. [ 13:04 ]

Még csak annyit, az én családomban is vannak erdélyiek. Rendes, gerinces székelyek.


gabi
2019. MÁRCIUS 11. [ 13:01 ]

Kedves mozsori Sándor, örülök, hogy a kanadai hirlaposok kiderítették Orbán Viktor erdélyi gyökereit. Várom, hogy a folytatásban azt is kiderítsék a családról, hogy szociális segélyből élt, autókat gyújtogatott, nőket erőszakolt , orvosokat késelt meg....súgok, nehogy valamit kifelejtsenek a nagy igazságból.


gabi
2019. MÁRCIUS 11. [ 12:31 ]

Érett ifjú, a hozzászólását nem tudom értelmezni, ez indulat kifejezés nem érvelés. Hadjuk ki a trágárságot, tiszteljük az olvasókat!


Alfonz
2019. MÁRCIUS 11. [ 8:46 ]

Csak tudnám, mi lett Kishantossal? A magyar ember legnagyobb ellensége a magyar ember. Ez látszik a vitából is....


Turi István
2019. MÁRCIUS 10. [ 22:18 ]

De jó lenne ha csak a szabadelvűek kampányolnának.Politikai értelemben magyar nyelvben már van "libsi",igaz a jelentése változik. Mikor pl. korábban a Jobbik libsi-zett akkor a zsidókra értette.Óbecsei szerintem a libsit arra értette hogy a liberalizmus(szabadelvűség) eszméje mögé bújva csak egy értelmezés lehet helyes,ami ellentmond a mindenkori szabadelvűségnek.Ezt a hozzáállást én sem nevezném liberalizmusnak .....


Érett Ifjú
2019. MÁRCIUS 10. [ 18:31 ]

Óbecsei, ha már magyarok vagyunk, használjunk magyar szavakat: "libsi" nem létezik a magyarban, csak liberális/szabadelvű. "A szabadelvűek kampányolnak" - egész másként hangzik. Ha egy férfi "libsi" "komcsi" "tali", stb. szavak használ, feltételezhető, hogy bevágott neki a tanga és ez nem teszi magyarrá. A nyelvtanban elég konzervativ nézeteket vallok.


kritikus
2019. MÁRCIUS 10. [ 16:58 ]

Törökverő Hunyadit is magára hagyta a művelt nyugat mert érdekei úgy kívánták. A történelemből: semmit sem tanultak, semmit sem felejtettek. Maradt az arogancia és rohannak a végzet felé.


BTóth
2019. MÁRCIUS 10. [ 16:57 ]

Valóban van, OV-ban jópár jócskán nemtetsző és elítélendő. De a megtermelt GDP javak 28% -át visszajuttatja, az azokat megtermelőknek (magyaroknak). Az előző ElKuró és D209-type-ok talán 8% -ot löktek vissza a „munkás csürhéknek”. Érthető hogy a túlreprezentált (és túlfizetett) libsik fanyalognak (meg fúrnak,- még itt is). Amíg nincs jobb (nemzetibb) addig be kell érnünk a hintás C és Zs type-os Viktorral.


Óbecsei
2019. MÁRCIUS 10. [ 10:28 ]

Kampányolnak a libsik: Tornyosi, Sándor a mozsori, Érett Ifjú. Rájuk is fér. Orbán pedig látott már karón varnyút, sőt a károgását is hallotta. Hajrá Magyarok.


Tornyosi
2019. MÁRCIUS 10. [ 0:43 ]

Orbán Viktor a széllel szemben pisál. Ez veszélyes! Önnek is joga van megtudni, hogy mire készül Orbán Viktor.


Sándor a mozsori
2019. MÁRCIUS 9. [ 14:44 ]

@gabi, szintén ne vegye tolakodásnak, de OV is magyarországra érkezet erdélyi migránscsalád tagja, lásd: http://kanadaihirlap.com Az, hogy a „Rákosi Mátyás unokáinak“ az Érett Ifjú értelmes komentjei nem tetszik, azt kellene hogy minden olvasonak már az elsö pilantásra világos legyen. Az ö szándéka, hogy az EU- ot a saját elképzelései szerint átszerveze kizárolag csak oda vezethet hogy az EU szinpadárol, rövidesen eltünik...


Érett Ifjú
2019. MÁRCIUS 8. [ 21:30 ]

Gabi- OV személyében az arogancia, a kizárólagosság zavar, politikájában pedig az, hogy nem illő arra az asztalra sz..ni, ahonnan eszünk (gondolok itt Sorosra meg az EU-ra). Habár nem kérdezte, elmondom, hogy az ellenzék fatökűsége éppen úgy zavar. Ebből adódik az a (szerintem szomorú) helyzet, hogy jó lenne leváltani Orbánt, csak nem látom ki lenne az, aki ezt helyre tudná hozni. Egyébként, a szerbiai állapotokról is ugyan ezt gondolom.


gabi
2019. MÁRCIUS 8. [ 15:07 ]

Érett ifjú, kérem ne vegye tolakodásnak, de őszintén érdekelne mit kifogásol Orbán Viktor politikájában és személyében?


Érett Ifjú
2019. MÁRCIUS 6. [ 20:15 ]

Nagy Bata Károly - Ez elég sommás vélemény, de érdekel, milyen gondolatmenet végén jutott erre a következtetésre. Arról esetleg lehetne véleményt cserélni. (Ha már odatette a kérdőjelet, elmondhatom Önnek, hogy nem vagyok ellenzéki, de kormánypárti sem, csak próbálom a világot a saját szememmel nézni.)


Nagy Bata Károly
2019. MÁRCIUS 6. [ 17:16 ]

Érett Ifjú - a hozzászólásából leszűrhető, hogy Ön még elég "zőőőd"! Egyébként: nem "az összehasonlítás végett" - hanem, miatt! /Ellenzéki?!/


Érett Ifjú
2019. MÁRCIUS 5. [ 20:39 ]

Óbecsei, ki az a száz éve született politikus, akivel Orbán mérhető? Szerintem bárkit nevez meg, az most szégyelné magát az összehasonlitás végett.


Óbecsei
2019. MÁRCIUS 5. [ 10:30 ]

Igen, hála Istennek, hogy legalább száz évente születik egy kitűnő képességű politikus aki rendbe tudja tenni az országot. Sajnos az ellenzéki csőcselék csak rombolásra alkalmas, s nagy károkat okoz az országnak, de nem akkorát milyet szeretne. Remélem a "festészetük" egyszer számon lesz kérve.


Csiszár
2019. MÁRCIUS 4. [ 12:34 ]

Hála Istennek, hogy ilyen vezetőink vannak az országunk élén akik megvédik országunkat és nemzetünket a ragadozókról és a hiénákról. Isten óvja népünket ebben a nehéz időkben!


Sándor a mozsori
2019. MÁRCIUS 3. [ 19:35 ]

Újra és újra Orbán Viktor miniszterelnök megtámadja az európai migrációs politikát. Lassan az Unió elveszti a türelmet. De az európai választásokat megelőzően senki sem merte követelni a konzervatív pártcsaládból való kirekesztést. WELT/Sebastian Struwe Orbán miniszterelnök a Juncker elleni támadásával tulfeszitette a helyzetet. Az Európai Néppártban való együttműködés a szélén áll. Időközben még a CSU is távozik. WELT/ Matthias Heinrich


Óbecsei
2019. MÁRCIUS 3. [ 11:40 ]

A politikai értelem és az értelmetlen politika ütközését látjuk. A többség jobblétét vagy a kisebbség vagyongyarapodását akarjuk-e?


A Hableány tragédiájára, a 28 áldozatot követelő dunai hajóbaleset áldozataira emlékeztek hajós kegyeleti szertartás keretében, a tragédia évfordulóján pénteken Budapesten. A kegyeletadás alkalmával a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Hajózási Társaság Millennium I. nevű hajójáról egy koszorút helyeztek a...
2020. MÁJUS 29.
[ 13:12 ]
Elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta: a lélegeztetőgép prototípusát a Budapesti Műszaki és...
2020. MÁJUS 29.
[ 12:39 ]
Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Közölte: a kérdőív nagy része elkészült, és várhatóan már péntek délután meg is indítják a...
2020. MÁJUS 29.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban