Magyarország
A magyar-horvát kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Kásler Miklós Zágrábban

A magyar-horvát kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzéséről tárgyalt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn Zágrábban horvát kollégájával, Nina Obuljen Korzinekkel, ezt követően pedig aláírták a magyar-horvát kulturális együttműködésről szóló megállapodást.

Kásler Miklós a közös sajtótájékoztatón elmondta: a horvát miniszterrel megállapították, hogy a kétoldalú kulturális kapcsolatok az utóbbi időben rendkívül dinamikusan fejlődtek az előadóművészet, az örökségvédelem területén, a nemzetiségi oktatási kérdésekben és annak a kulturális vonatkozásiban is.

Mint mondta, a most az aláírt megállapodás a régebbihez képest kibővítette az együttműködési területeket, amelynek kiváló apropója az, hogy Horvátország január elsejétől átveszi az Európai Unió soros elnökségét. Ennek keretében több közös rendezvényre kerülhet sor - húzta alá.

Külön kiemelte a teljesen új együttműködési területet, a közös régészeti stratégiát, amelyen belül a legkorszerűbb technikák és technológiák meghonosítását, valamint együttes alkalmazását említette például az archeogenetika területén.

Nina Obuljen Korzinek köszönetet mondott a kiváló együttműködésért a nemzeti kisebbségek kulturális programjainak védelme és elősegítése területén úgy Horvátországban, mint Magyarországon. A horvát kisebbség tekintetében a pécsi Horvát Nemzeti Színházat emelte ki.

A horvát tárcavezető két nagyszabású kiállítást említett, amelyet Budapesten rendeznek meg a Horvátország EU-elnöksége alatt: a Kraljević-kiállítás márciusban lesz látható a budapesti Várkert Bazárban, míg a Horvát-magyar képzőművészeti örökségről a 12-20. századig című kiállítás, amely áprilistól lesz látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Kásler Miklós horvátországi tartózkodása alatt találkozott Ivan Malenica horvát közigazgatási miniszterrel is, akivel a magyarországi és a horvátországi közigazgatás helyzetéről beszélt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt hat idős, krónikus beteg, és újabb 941 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken. A kormányzati portálon azt írták: 16 111-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 669-re emelkedett, 4240-en már meggyógyultak. Az...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 10:29 ]
„Az első hullámnál annyit tudtunk mondani az embereknek, hogy mindenki maradjon otthon, mi pedig felkészítjük az egészségügyet. Ez megtörtént, ezért most az a feladat, hogy a szabályokat betartva, de mindenki élje az életét, mert Magyarországnak működnie kell.” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 10:05 ]
Európa ma Közép-Európában épül, a magyarok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek építik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) átadásán. Kijelentette: a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell. A kormányfő Igor Matovic szlovák miniszterelnök...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 10:00 ]
Beolvasás folyamatban