Magyarország
Az EU-bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt
Betűméret:             

Az Európai Unió Bírósága 200 millió euró (mintegy 80 milliárd forint) megfizetésére kötelezte Magyarországot, mert "nem tartja tiszteletben" az uniós jogszabályokat, egyebek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó unión kívüli országok állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében továbbá arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot, mivel nem teljesítette a bíróságnak a - befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban - 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat.

Emlékeztettek: az említett ítélet a nemzetközi védelem iránti eljáráshoz való hozzáférés korlátozására, a védelmet kérelmezők tranzitzónákban való jogellenes őrizetére, a jogellenesen tartózkodók kitoloncolására, valamint a menedékkérők azon jogának megsértésére vonatkozott, hogy a kérelmük elutasításával szembeni jogorvoslati kérelem elbírálásáig Magyarország területén maradjanak.

Az Európai Bizottság, mivel úgy ítélte meg, hogy Magyarország továbbra sem tett eleget a 2020-es ítéletben foglaltaknak - kivéve a tranzitzónákat, amelyeket Magyarország az ítélet kihirdetése előtt bezárt -, 2021 novemberében újabb kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet terjesztett elő, pénzügyi szankciók kiszabását is kérve.

Csütörtökön kihirdetett ítéletében az uniós bíróság mindenekelőtt azt állapította meg, hogy Magyarország nem tette meg a 2020-as ítéletben foglaltak teljesítéséhez szükséges intézkedéseket.

Hangsúlyozták: Magyarország "a lojális együttműködés elvének megsértésével szándékosan kivonja magát a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös uniós politika egészének, valamint az EU-ban jogellenesen tartózkodó, unión kívüli országok állampolgárainak kitoloncolására vonatkozó szabályok alkalmazása alól".

Ez a magatartása bíróság megállapítása szerint "jelentős mértékben veszélyezteti az uniós jog egységességét", ami "rendkívül súlyosan érinti" mind a magánérdekeket - köztük a menedékjogot kérelmező személyek érdekeit -, mind pedig a közérdeket.

A bírák szerint Magyarország kötelezettségszegése, mely a többi tagállamra hárítja át az arra vonatkozó felelősséget, hogy az uniós jognak megfelelően biztosított legyen a nemzetközi védelmet kérelmezők befogadása, kérelmeik elbírálása, valamint a jogellenesen az EU-területén tartózkodó, nem uniós országok állampolgárainak visszatérése, súlyosan sérti a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elvét.

Mivel az uniós bíróság úgy ítélte meg, hogy e kötelezettségszegés az uniós jog "precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül", 200 millió euró és a késedelem minden egyes napja után egymillió euró összegű kényszerítő bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot. (MTI)

Felháborítónak, igazságtalannak és elfogadhatatlannak nevezte Gulyás Gergely az EU-bíróság ítéletét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten a Kormányinfón azt mondta, az ítélet ellentmond az Európai Unió jogának, összeegyeztethetetlen a magyar alkotmánnyal, és azt az országot bünteti, amelyik a kezdettől fogva elutasítja a migrációt és védi a saját, illetve Európa külső határait.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2024. JÚNIUS 15. [ 4:04 ]

Magyarország a földrajzi helyzeténél (nem szigetország) és méreteinél fogva sem választhatja a kilépést - azonnal megszállnák. Mint 1944 márciusában, amikor Horthy megpróbálta a kiugrást. A németek rögtön hatalomra juttatták Szálasit. Most is készenlétben tartanak hasonló figurákat. Megkezdődne a legrosszabb. Ergo: ki kell dűlőzni Trump győzelméig, illetőleg az Únió belső átalakulásáig. A reménytelenségben még lehet remény, az öngyilkosság megsemmisülés. Nagyon le kéne épülnie az Úniónak, USÁnak ahhoz, hogy ebből békésen lehessen távozni.


Realista
2024. JÚNIUS 14. [ 22:00 ]

Kilépni!


olvasó
2024. JÚNIUS 14. [ 11:28 ]

Ha kilép az EU-ból, annak jó vége nem lesz, lásd: Brexit. Romokban ott a gazdaság


Eumaiosz
2024. JÚNIUS 14. [ 11:14 ]

Nekem ez az ítélet olyan Haynausra sikeredett!Benne van a gőg, az utálat és megvetés egy kis nép felé (mert megtehetik)! Benne van a miniszterelnök megtaposása, de az is hogy nem fogják soha ide adni a 21miliárdot, sőt megcsapolják az orosz & kínai külön utasságot! Benne van a megleckéztetés (itt nem kerül semmibe, megmutathatják mekkorát tudnak belerúgni a demokratikusnak hívott kettős mérce jog uralom alatt) .Megfordul az ember fejében, otthagyni őket (rohadjanak meg a saját mocskukban)!


Béla68
2024. JÚNIUS 14. [ 10:15 ]

Igen, innentől kezdve be kell tartani a szabályokat: Ukrajnában dúl csak háború, tehát a többi nem EU-s határ felől érkező illegális határsértőkre tüzet kell nyitni, ahogy a határvédelmi szabályzat rendelkezik. A büntetést, csak azután szabad befizetni (és kizárólag a visszatartott EU-s pénzek kamataiból) miután Lengyelország kifizette a kb. 2 éve kiszabott és szintén napi szinten növekvő bírságot. Érdekes, hogy ez a kérdés már sorra került, Salvini esete viszont nem, amikor az NGO hajó megtámadta az olasz partiőrség hajóit és azok nem süllyesztették el azt ,eset még nem került sorra.


Alfonz
2024. JÚNIUS 14. [ 6:53 ]

Mielőbb HUXIT és utána BRICKS-hez csatlakozni. Ne szaladj olyan kocsi után, amelyik nem akar felvenni. Felvették Magyarországot, de eddig csak kritikát kaptak. Az országnak járó pénzeket kérni kell kamatostól, napi x millió EU-s kamattal.


Érett Ifjú
2024. JÚNIUS 13. [ 20:50 ]

Szerintem ki kell lépni az EU-ból. Ha egy 27 tagú csoportban 26-an egy irányba mennek, mi pedig az ellenkező irányba, akkor nincs helyünk ebben a csapatban. Ja, akkor a még vissza nem tartott támogatások is elmaradnak, az már gáz. A tanulság: nem kell arra az asztalra piszkítani, ahonnan eszünk.


Pad
2024. JÚNIUS 13. [ 14:27 ]

Vérlázító! Trianon 2, akkor is, most is a magyarokat büntetik a legnagyobb mértékben!


Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján szerda délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren, írja a hirado.hu. A zászlót a...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:16 ]
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kedden este megbeszélést folytatott Emanuel Macron francia elnökkel egy munkavacsora keretében Párizsban. A találkozó előtt a magyar miniszterelnök az európai migrációs helyzetről beszélt Marine Le Pennel, a Nemzeti Tömörülés frakcióvezetőjével a francia Nemzetgyűlés...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:07 ]
A forradalmunk és szabadságharcunk eszményei és értékei arra köteleznek bennünket, magyarokat, hogy olyan Európai Unióért, és benne egy olyan magyar államért dolgozzunk, amely szolgálja, és nem kiszolgáltatja az európai és a magyar polgárokat – mondta az Országgyűlés elnöke a Rákóczi Szövetség Gloria Victis 1956-os...
2024. OKTÓBER 22.
[ 21:29 ]
Beolvasás folyamatban