Média
Eltemettük J. Garai Bélát

Ma délután az újvidéki Futaki úti temetőben családtagjai, rokonai, barátai, kollégái jelenlétében nagy részvét mellett eltemettük J. Garai Béla újságírót, szerkesztőt, a Magyar Szó, az Újvidéki Televízió volt munkatársát, a Vajdaság Ma rovatvezető cikkíróját.

A koporsójánál Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, Buda Hajnalka, a Vajdasági RTV magyar szerkesztőségének volt felelős szerkesztője, Sebestyén Imre, a Vajdaság Ma főszerkesztője és Léphaft Pál karikaturista, a Grimasz szerkesztője, a Magyar Szó nyugalmazott munkatársa vett búcsút a szerkesztőségük tagjai, valamennyi kolléga és a maguk nevében. A temetési szertartást Harmath Károly atya vezette.

– Minden újságírói teljesítmény befejezetlen. Az írástudók e fajtájánál nincs kikerekített életmű. Munkájuk ugyanis a múló mának szól. Nekik mindig az újra- és újrakezdés jutott. Aztán végül minden félbehagyottan marad. Garai Béla több mint ötven évig volt változó vidékünk krónikása. 1966-ban lépte át friss diplomával a Magyar Szó kapuját, hogy megpróbálkozzon a szép hivatással. Az utolsó írása pedig most, szeptember végén jelent meg a Vajdaság Ma Tűlevél rovatában. Tehát mindössze egy hónappal ezelőtt. Végigdolgozta az 52 esztendőt. Impozáns teljesítmény – mondta portálunk főszerkesztője, s a kiemelkedő teljesítményt nevezve Garai esetében az egyik kulcsszónak.

A másik kulcsszó pedig a sokoldalúság. Dolgozott napilapnál, dolgozott televíziónál, s végül – haladva a korral - internetes médiumnál. Szerkesztett, írt. Ami éppen kellett. Mindig a médiumnak megfelelő műfajokkal bánt a tehetségesek könnyedségével.

Ez lenne a harmadik kulcsszó: a tehetség. Mert e nélkül nem nyúlhatott volna az újságírás egyik legnehezebb műfajhoz: a humorhoz és a paródiához, kiművelve ennek a műfajnak a garaibélás változatát.

A negyedik kulcsszó Garai Béla esetében a hivatásbeli integritás. Mert a szerkesztők és újságírók szakmai autonómiája nélkül nincs hiteles újságírás.

Ezeket hagyta ránk példamutatásával szakmai örökségül, mondta a Vajdaság Ma főszerkesztője.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Hét Nap (augusztus 12.): Karanténkilók - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 12:30 ]
Mintegy 10 ív terjedelemben látott napvilágot az újvidéki Magyar Tanszék Tanulmányokcímű folyóiratának 2020/1-es száma. A forráskutatásokat és a kritikai kiadásokat bemutató rovata ezúttal Katona József István-drámájának értelmezéséhez nyújt fontos szempontokat (Nagy Imre: Szempontok Katona József Istvánjának...
2020. JÚLIUS 29.
[ 17:13 ]
A munkahely elvesztése – nemcsak ebben a rendkívüli időszakban, hanem egyébként is – az ember mindennapi életet, azaz a fennmaradás anyagi alapjait biztosító részét csökkenti vagy szünteti meg. Ugyanis, ha nincs anyagi forrás a mindennapi élethez, akkor a fennmaradás, a létezés, az egzisztencia válik kérdésessé. Ilyenkor...
2020. JÚLIUS 29.
[ 9:47 ]
Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 31. számunk tartalmából kiemeljük: * Egyesületlen Államok. Talpai Lóránt heti jegyzete * VILÁGKÉP: Bajban a tokiói olimpia? Előfordulhat, hogy nézők nélkül tartják meg * BELGRÁDI SZEMMEL:...
2020. JÚLIUS 28.
[ 12:21 ]
Beolvasás folyamatban