Média
Tartományi támogatás a kisebbségi lapoknak

A Vajdaság rovatból átvett hír

Az idén 312 millió dinárral támogatja a tartományi kormány a kisebbségi nyelven megjelenő sajtótermékeket. A támogatásról szóló szerződéseket Újvidéken írták alá.

A támogatást 9 kisebbségi lapkiadónak ítélték oda, amelyek összesen 22 lapot jelentetnek meg Vajdaságban.

A tartományi költségvetésből az idén 105 millió dinárt irányoztak elő a Magyar Szó Lapkiadó Kft. működésének támogatására. Ökrész Rozália igazgató elmondta, az odaítélt összeget négy kiadványra fordítják: a 75 éves Magyar Szóra, valamint a gyermek és ifjúsági lapokra: a Mézeskalácsra, a Jó Pajtásra és a Képes Ifjúságra. Mint fogalmazott, újabb komoly kihívások elé állítja a vezetőséget az a tény, hogy a tavalyihoz képest az idén nem emelkedett a támogatási szint. A napilap szerepe és jelentősége kapcsán kiemelte, a Magyar Szó hetvenöt éve dokumentálja a magyar közösség életét, befolyásolja, meghatározza annak kultúráját. Őrzi a nemzet nyelvét, identitásmegőrző szerepe van.

A Hét Nap Lapkiadó Kft. 30 millió dináros támogatásban részesült, hallottuk László Edit igazgatótól. – Nyomdaköltségre, működésre és a bérekre fordítjuk az összeget. Úgy próbáljuk felhasználni az eszközöket, hogy jusson minden olyan tevékenységre, amely konkurenssé és élhetővé teheti a hetilapot. A Hét Nap a hagyományok, az érték, a magyar nyelv megtartásán munkálkodik majdnem 75 éve, egy olyan színfoltja a vajdasági magyar közéletnek, amely egyedülállóan és saját módján járul hozzá ahhoz, hogy értékeinket megtartsuk – tette hozzá az igazgató.

A tartományi kormány egyik legfontosabb feladata a kisebbségi sajtó támogatása - hangsúlyozta Dragana Milosević tájékoztatási titkár. Emlékeztetett, a kormány megalakulásakor, 2016-ban a médiumoknak szánt társfinanszírozási összeg 264 millió dinárt tett ki, az elmúlt három és fél év alatt azonban jelentős növekedés valósult meg. A szaktitkár hozzátette, mindez a lapok stabil és fenntartható megjelentetését eredményezi.

A magyar nyelven megjelenő lapok mellett, román, szlovák, ruszin, ukrán, macedón, bunyevác és a horvát nyelvű lapok részesültek támogatásban.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora március végi, április elejei adásfolyamát aktuális témának, a népi gyógyászatnak szenteli. A zenei összeállításban a szerkesztő az Utolsó Óra népzenei gyűjtéssorozatból válogat. Az egészségünk számára vészterhes időszakban a Kossuth Rádió „Hajnali”-...
2020. MÁRCIUS 25.
[ 22:06 ]
Online meghallgathatóvá tette a Magyar Katolikus Rádió a napi evangéliumot a honlapján, hogy a koronavírus-járvány idején megkönnyítsék a híveknek hitük otthoni gyakorlását - közölte a rádió szerdán az MTI-vel. A gyűjtemény az evangelium.katolikusradio.hu címen érhető el és minden internetkapcsolat...
2020. MÁRCIUS 25.
[ 10:45 ]
A rendkívüli helyzetben lapunk is rendkívüli módon készül. Sok munkatársunk idősebb személy, van, akit érint a házi karantén is. Bemutatjuk lapunk olvasóinak, milyen feltételek között dolgoznak idősebb kollégáink, és hogyan jut el előfizetőinkhez az újság a megváltozott körülmények között. Olvassunk, eddzük az...
2020. MÁRCIUS 25.
[ 10:09 ]
Beolvasás folyamatban