Média
Tartományi támogatás a kisebbségi lapoknak

A Vajdaság rovatból átvett hír

Betűméret:             

Az idén 312 millió dinárral támogatja a tartományi kormány a kisebbségi nyelven megjelenő sajtótermékeket. A támogatásról szóló szerződéseket Újvidéken írták alá.

A támogatást 9 kisebbségi lapkiadónak ítélték oda, amelyek összesen 22 lapot jelentetnek meg Vajdaságban.

A tartományi költségvetésből az idén 105 millió dinárt irányoztak elő a Magyar Szó Lapkiadó Kft. működésének támogatására. Ökrész Rozália igazgató elmondta, az odaítélt összeget négy kiadványra fordítják: a 75 éves Magyar Szóra, valamint a gyermek és ifjúsági lapokra: a Mézeskalácsra, a Jó Pajtásra és a Képes Ifjúságra. Mint fogalmazott, újabb komoly kihívások elé állítja a vezetőséget az a tény, hogy a tavalyihoz képest az idén nem emelkedett a támogatási szint. A napilap szerepe és jelentősége kapcsán kiemelte, a Magyar Szó hetvenöt éve dokumentálja a magyar közösség életét, befolyásolja, meghatározza annak kultúráját. Őrzi a nemzet nyelvét, identitásmegőrző szerepe van.

A Hét Nap Lapkiadó Kft. 30 millió dináros támogatásban részesült, hallottuk László Edit igazgatótól. – Nyomdaköltségre, működésre és a bérekre fordítjuk az összeget. Úgy próbáljuk felhasználni az eszközöket, hogy jusson minden olyan tevékenységre, amely konkurenssé és élhetővé teheti a hetilapot. A Hét Nap a hagyományok, az érték, a magyar nyelv megtartásán munkálkodik majdnem 75 éve, egy olyan színfoltja a vajdasági magyar közéletnek, amely egyedülállóan és saját módján járul hozzá ahhoz, hogy értékeinket megtartsuk – tette hozzá az igazgató.

A tartományi kormány egyik legfontosabb feladata a kisebbségi sajtó támogatása - hangsúlyozta Dragana Milosević tájékoztatási titkár. Emlékeztetett, a kormány megalakulásakor, 2016-ban a médiumoknak szánt társfinanszírozási összeg 264 millió dinárt tett ki, az elmúlt három és fél év alatt azonban jelentős növekedés valósult meg. A szaktitkár hozzátette, mindez a lapok stabil és fenntartható megjelentetését eredményezi.

A magyar nyelven megjelenő lapok mellett, román, szlovák, ruszin, ukrán, macedón, bunyevác és a horvát nyelvű lapok részesültek támogatásban.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bíbelődjetek a mi A zújvidéki lány esete Pesten: Én, a közjegyző „Mindig körülvett a népművészet” – Szabó Zsuzsanna Miért írjunk? My Choice: Lajkó Anett Egy újabb Malom-könyv – Rész[1]rehajló repedések Látványvilágban, zenei stílusban első helyen – Green Future Fesztivál Sárkány Sátán...
2023. SZEPTEMBER 25.
[ 16:43 ]
Csaknem 94 felvételt mutat be a világ minden tájáról a World Press Photo kiállítás péntektől a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM). A sajtófotó és a fotó megjelenésével lehetővé vált, hogy a világ távoli pontjain történő események eleven valójukban kerüljenek a szemünk elé, így a valóság sokkal átélhetőbb...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 18:14 ]
A TANULMÁNYOK 2023/1-ES SZÁMA Az újvidéki Magyar Tanszék tudományos folyóiratának idei első száma hazai és külföldi kutatók értekezéseit, tudományos kritikáit tartalmazza. A kiadvány főszerkesztője, aki ezt a számot is szerkesztette: Bence Erika. TARTALOM PETŐFI SÁNDOR SZÜLETÉSÉNEK...
2023. SZEPTEMBER 20.
[ 12:18 ]
Beolvasás folyamatban