Média
Tartományi támogatás a kisebbségi lapoknak

A Vajdaság rovatból átvett hír

Az idén 312 millió dinárral támogatja a tartományi kormány a kisebbségi nyelven megjelenő sajtótermékeket. A támogatásról szóló szerződéseket Újvidéken írták alá.

A támogatást 9 kisebbségi lapkiadónak ítélték oda, amelyek összesen 22 lapot jelentetnek meg Vajdaságban.

A tartományi költségvetésből az idén 105 millió dinárt irányoztak elő a Magyar Szó Lapkiadó Kft. működésének támogatására. Ökrész Rozália igazgató elmondta, az odaítélt összeget négy kiadványra fordítják: a 75 éves Magyar Szóra, valamint a gyermek és ifjúsági lapokra: a Mézeskalácsra, a Jó Pajtásra és a Képes Ifjúságra. Mint fogalmazott, újabb komoly kihívások elé állítja a vezetőséget az a tény, hogy a tavalyihoz képest az idén nem emelkedett a támogatási szint. A napilap szerepe és jelentősége kapcsán kiemelte, a Magyar Szó hetvenöt éve dokumentálja a magyar közösség életét, befolyásolja, meghatározza annak kultúráját. Őrzi a nemzet nyelvét, identitásmegőrző szerepe van.

A Hét Nap Lapkiadó Kft. 30 millió dináros támogatásban részesült, hallottuk László Edit igazgatótól. – Nyomdaköltségre, működésre és a bérekre fordítjuk az összeget. Úgy próbáljuk felhasználni az eszközöket, hogy jusson minden olyan tevékenységre, amely konkurenssé és élhetővé teheti a hetilapot. A Hét Nap a hagyományok, az érték, a magyar nyelv megtartásán munkálkodik majdnem 75 éve, egy olyan színfoltja a vajdasági magyar közéletnek, amely egyedülállóan és saját módján járul hozzá ahhoz, hogy értékeinket megtartsuk – tette hozzá az igazgató.

A tartományi kormány egyik legfontosabb feladata a kisebbségi sajtó támogatása - hangsúlyozta Dragana Milosević tájékoztatási titkár. Emlékeztetett, a kormány megalakulásakor, 2016-ban a médiumoknak szánt társfinanszírozási összeg 264 millió dinárt tett ki, az elmúlt három és fél év alatt azonban jelentős növekedés valósult meg. A szaktitkár hozzátette, mindez a lapok stabil és fenntartható megjelentetését eredményezi.

A magyar nyelven megjelenő lapok mellett, román, szlovák, ruszin, ukrán, macedón, bunyevác és a horvát nyelvű lapok részesültek támogatásban.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Országút címmel új kulturális lap indult a Magyar Szemle Alapítvány kiadásában, Falusi Márton főszerkesztésével. A lap nyomtatásban kéthetente, minden páros pénteken jelenik meg, online változata folyamatosan frissül a www.orszagut.com oldalon. Az első szám január 31-én, a második február 14-én jelent meg - mondta...
2020. FEBRUÁR 14.
[ 18:53 ]
Mikor vált a nagy érzelmek, a szerelmesek, és az ajándékozás napjává február 14-ke? A szerető és a szerelmes ember vegykonyhája rendkívül érdekesen működik. Mivel ebben a témában mindenki érintett, a Jó Pajtás legújabb számában a szerelem napja körüli legendákról, a szerelem kémiájáról olvashattok. Arról is...
2020. FEBRUÁR 12.
[ 11:40 ]
Január végén röppent fel a hír, hogy Szerbia 30 ezer tonna jó minőségű búzát importál Magyarországról arra hivatkozva, hogy a hazai termés nagy része nem felel meg a feldolgozóipar elvárásainak. Annak próbáltunk utánajárni, hogy valóban rossz minőségű-e a vajdasági gazdák búzája, és hogyan érintette őket ez a hír...
2020. FEBRUÁR 12.
[ 9:40 ]
Beolvasás folyamatban