Sport
Idén is folytatja a birkózóiskolák megnyitását a Vajdasági Birkózóakadémia 
Betűméret:             

Idén is folytatja a vajdasági településeken az utánpótlás biztosítása, a tehetségek felfedezése céljából a birkózóiskolák megnyitását a magyarkanizsai székhelyű Vajdasági Birkózóakadémia. Közben folyik az edzők képzése is, illetve a működés minél sikeresebb logisztikájának a megszervezése. Minderről Bálint Zoltán. a Vajdasági Birkózóakadémia Alapítvány ügyvezetője beszélt a Magyar Nemzeti Tanács pénteki ülésén, amelynek napirendjén szerepelt az alapítvány 2022. évi munka- és pénzügyi beszámolója is.

Bálint Zoltán elmondta, hogy tavaly befejezték a fennmaradt építkezéseket is, illetve júliusban megérkeztek az akadémia minibuszai is.

- Azon bentlakó fiatalokat, akik iskolába járnak, márpedig a 22 bentlakóból 21 középiskolás, illetve egyetemista, őket naponta kell szállítani a környező négy község különféle tanintézményeibe, s ez egy nagyon komoly logisztikai feladatot rótt ránk. Így viszont, hogy megérkeztek a minibuszok, sokkal sikeresebben tudjuk azt megoldani – mondta Bálint Zoltán, aki azt is elmondta, hogy sikerült az egészségügyi csapatot is felállítani, van már sportorvos, nővér, fizioterapeuta is és tudományos munkások segítik a gyerekek egészségének a megőrzését, s a sérülésekből való felépülés folyamatát.

- Az idén már magyar válogatottak is nálunk rehabilitálódnak Vajdaságban, hiszen az itteni szaktudás és hozzáértés ezen a területen sokkal hatékonyabb, mint az anyaországban. Az edzések pontos megtartása mellett fontos feladatunk az együttműködés és a minőségi munkának a minél magasabb szintű végzése, ezért edzőtáborokat szervezünk amikor csak erre lehetőség van, de tudni kell, hogy ez a generáció, aki nálunk van, a 14-től 21 éves korosztály nagyon el van foglalva. Iskolába járnak, nemcsak itt, Vajdaságban, hanem Magyarországon is. Ezért igyekszünk a nyári időszakot vagy az állami ünnepeket kihasználni, s hétvégi, 4-5 napos edzőtáborokat tartani. Tavaly a lányok számára két alkalommal szerveztünk ilyet, ahol anyaországi és horvátországi birkózó lányokkal tudtak közösen edzeni. A fiúk esetében egy németországi sportiskolával tartunk fel 2-3 éve kapcsolatot, s ezt ápoljuk tovább. Tavaly is vendégül láttuk őket. Mi még nem jutottunk el oda, hogy utazni is tudunk, de bízunk benne, hogy az elkövetkező időszakban ilyen irányba is ki tud terjedni a munkánk.

Bálint Zoltán szerint nagyon fontos, hogy a birkózópalánták lássák, hogy mi történik az akadémia falain kívül a birkózósportban. Igyekeznek tehát őket olyan nemzetközi versenyekre elvinni, ahol eszményképeiket is láthatják versenyezni. Tavaly például a budapesti Európa-bajnokságon is ott voltak, illetve a belgrádi világbajnokságon.

- Sajnos jellemző a családok elköltözése. A szülők külföldön keresnek munkát, s a gyerekeket is viszik magukkal. A birkózás fellegvára Magyarkanizsa, Zenta és Szabadka, s a birkózók zömét is a magyar ajkú sportolók alkotják. Sajnos nagyon nagy a fogyásunk, s ahhoz, hogy a jövőben is biztosítani tudjuk az akadémia létjogosultságát, fontos megoldani a gyermekekkel való feltöltését a környező községekből. Egy új programot indítottunk, amit előtte jóvá kellett hagyatnom a budapesti anyaalapítványunkkal. Elkezdtük a birkózóiskolák nyitását. Tavaly Martonoson, Kishegyesen és Bácsfeketehegyen kezdték meg ezek a munkát közel 100 gyermek részvételével. Ez a folyamat folytatódni fog és addig nem szeretnénk megállni, amíg a Bánságban is legalább két helyen, valamint Nyugat-Bácskában és Közép-Bácskában is legalább még két-két helyen nem nyitunk birkózóiskolákat. Szeretnénk, ha 2024 végére 12-14 ilyen működne. Persze ez külön feladattal jár, hiszen ahhoz, hogy egy ilyen iskola sikeresen működjön, ahhoz szakemberek kellenek. Számunkra fontos, hogy ha zömében magyar gyerekek járnak az ilyen edzésekre, akkor magyar edzők foglalkozzanak velük.

Bálint Zoltán szerint fel van adva a lecke, de a szerb és magyar birkózó szövetségek sikeres együttműködésnek köszönhetően tavaly év végén két edzőjük Budapesten sikeresen befejezte a kurzust, tehát nemcsak itthon képezik a szakembereiket, hanem külföldön is, s ezért biztos benne, hogy idén is sok-sok sikerről tudnak majd beszámolni.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Ferencváros hátrányból fordítva 3-1-es hazai győzelemmel rajtolt a szerb Cukaricki ellen a labdarúgó Konferencia-liga csütörtöki nyitófordulójában. A vendégek ugyan Đorđe Ivanović pontos lövésével vezetést szereztek a 26. percben, de a szinte végig fölényben futballozó zöld-fehérek még a szünet előtt...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 21:07 ]
Bejelentette visszavonulását Márton Anita, a magyar atlétika első világbajnoka. Az olimpiai bronzérmes súlylökő csütörtökön a M4 Sporton a Nemzeti Sporthíradóban elmondta, a budapesti világbajnokság után kért egy kis gondolkozási időt, majd a befejezés mellett döntött. Márton Anita a 2018-as fedett pályás...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 14:50 ]
A topolyai TSC csapata ma este a West Ham United ellen kezdi meg az Európa Liga csoportkörét. A TSC tegnap este már Londonban tartotta meg a mérkőzés helyszínén az edzését. Žarko Lazetić vezetőedző a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón elmondta, jó ideje keményen dolgoztak azért, hogy eljussanak idáig, Hozzátette,...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 12:36 ]
Beolvasás folyamatban