Szerbia
Egyre többen kapnak behívót katonai gyakorlatokra
Betűméret:             

Mind több szerbiai polgár kap behívót, hogy néhány napon belül jelenjen meg a kaszárnyában, a katonai gyakorlatok résztvevői pedig annyi juttatást kapnak, mintha dolgoztak volna.

A védelmi minisztérium illetékeseinek elmondása szerint a tartalékosok rendes aktivitásáról van szó, tartalékosnak pedig azok számítanak, akik leszolgálták katonai szolgálatukat vagy más módon rendezték ezt a kötelességüket, de még nem töltötték be 60. életévüket.

„Mindez a törvény szerint történik. A katonaság semmit sem tesz önkényesen. Én is tartalékos vagyok, de már régóta nem hívtak be, mert 48 éves vagyok. A harci beosztás szerint Kruševachoz tartozom, és a járművezető vagyok” – mondta el a Blic napilapnak nyilatkozva Bratislav Gašić védelmi miniszter.

Minden tartalékos számíthat arra, hogy egyszer csak behívót kap katonai gyakorlatra. Az pedig, hogy végül kapni fog-e, nagyrészt attól függ, hogy az az egység, amelyhez a beosztás szerint tartozik, tervez-e gyakorlatokat. Az ilyen aktivitásokon a bevett gyakorlat szerint 30-100 tartalékos vesz részt, magyarázták a minisztériumban.

A hiányzást igazolni kell

„A hadköteles polgárokat gyakorlatokra, kurzusokra, valamint a katonai és civil képzések egyéb formáira hívják be annak céljából, hogy képessé váljanak a missziók és gyakorlatok végrehajtására háborúban és békeidőben” – fejtette ki Jovan Krivokapić, az illetékes tárca szóvivője. Hozzátette: a hadkötelesség felfüggesztéséről szóló döntés meghozatalával az önkéntes szolgálat került bevezetésre, de mindazok, akik nem kívánnak katonai szolgálatot teljesíteni, bekerülnek a katonai nyilvántartása és kötelesek a tartalékos egységek részeként szolgálatot teljesíteni.

A katonai gyakorlat idejére a tartalékosokat a kaszárnyában vagy sátorban szállásolják el, a dolgozóknak igazolni kell munkaviszonyukat, hogy az átlagfizetéssel összhangban levő juttatást kaphassanak.

Vannak olyan esetek is, amikor egy adott személynek nem kell részt vennie a gyakorlaton, így például ha beteg, ha már a vele egy háztartásban élők közül valakit behívtak, vagy ha haláleset történt a családban. Aki nem igazolja kimaradását, 10 és 50 ezer dinár közötti pénzösszeggel büntethető vagy akár 60 napos börtönbüntetéssel sújtható.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb elnök reményét fejezte ki , hogy "gyűlölet őrülete", amely terjed a világon, megszűnik hamarosan, egyben gyors felépülést kívánt Donald Trump volt amerikai elnöknek az ellene elkövetett merénylet után. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnapi beszámolója szerint a jelenleg...
2024. JÚLIUS 14.
[ 16:07 ]
Az ország egész területén folytatódik az elhúzódó hőség, ami már embert, állatot és növényt egyaránt megvisel. A nappali hőmérséklet továbbra is 35 és 40 fok között alakul, de éjszaka sem hűl le a levegő. Bácska középső részén az elmúlt éjszaka vihar volt, de a nagy villámlások és dörgések közepette...
2024. JÚLIUS 14.
[ 9:33 ]
Az elmúlt húsz évben 27 százalékra csökkent a dohányosok aránya Szerbiában, jelentette ki ma Biljana Kilibarda, a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet dohányzásmegelőzési irodájának vezetője, hozzátéve, ez a csökkenés még mindig nem elegendő. Leszögezte, Szerbia még mindig azok közé az országok...
2024. JÚLIUS 13.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban