Szerbia
Egyre többen kapnak behívót katonai gyakorlatokra
Betűméret:             

Mind több szerbiai polgár kap behívót, hogy néhány napon belül jelenjen meg a kaszárnyában, a katonai gyakorlatok résztvevői pedig annyi juttatást kapnak, mintha dolgoztak volna.

A védelmi minisztérium illetékeseinek elmondása szerint a tartalékosok rendes aktivitásáról van szó, tartalékosnak pedig azok számítanak, akik leszolgálták katonai szolgálatukat vagy más módon rendezték ezt a kötelességüket, de még nem töltötték be 60. életévüket.

„Mindez a törvény szerint történik. A katonaság semmit sem tesz önkényesen. Én is tartalékos vagyok, de már régóta nem hívtak be, mert 48 éves vagyok. A harci beosztás szerint Kruševachoz tartozom, és a járművezető vagyok” – mondta el a Blic napilapnak nyilatkozva Bratislav Gašić védelmi miniszter.

Minden tartalékos számíthat arra, hogy egyszer csak behívót kap katonai gyakorlatra. Az pedig, hogy végül kapni fog-e, nagyrészt attól függ, hogy az az egység, amelyhez a beosztás szerint tartozik, tervez-e gyakorlatokat. Az ilyen aktivitásokon a bevett gyakorlat szerint 30-100 tartalékos vesz részt, magyarázták a minisztériumban.

A hiányzást igazolni kell

„A hadköteles polgárokat gyakorlatokra, kurzusokra, valamint a katonai és civil képzések egyéb formáira hívják be annak céljából, hogy képessé váljanak a missziók és gyakorlatok végrehajtására háborúban és békeidőben” – fejtette ki Jovan Krivokapić, az illetékes tárca szóvivője. Hozzátette: a hadkötelesség felfüggesztéséről szóló döntés meghozatalával az önkéntes szolgálat került bevezetésre, de mindazok, akik nem kívánnak katonai szolgálatot teljesíteni, bekerülnek a katonai nyilvántartása és kötelesek a tartalékos egységek részeként szolgálatot teljesíteni.

A katonai gyakorlat idejére a tartalékosokat a kaszárnyában vagy sátorban szállásolják el, a dolgozóknak igazolni kell munkaviszonyukat, hogy az átlagfizetéssel összhangban levő juttatást kaphassanak.

Vannak olyan esetek is, amikor egy adott személynek nem kell részt vennie a gyakorlaton, így például ha beteg, ha már a vele egy háztartásban élők közül valakit behívtak, vagy ha haláleset történt a családban. Aki nem igazolja kimaradását, 10 és 50 ezer dinár közötti pénzösszeggel büntethető vagy akár 60 napos börtönbüntetéssel sújtható.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mondhatnánk, ijesztő időjárási fordulat előtt állunk. A vasárnapi nyárias meleg után hétfőn és kedden tovább emelkedik a hőmérséklet, elérheti a 33 fokot is, ami nyáron is kánikulának számít, nemhogy április közepén. Kedden estefelé viszont egy olyan fordulat áll be az időjárásban, ami után rohamosan zuhanni fog a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 16:47 ]
A koszovói rendőrség ma minden magyarázat nélkül a brnjaki adminisztratív átkelőn letartóztatta a zvečani Srećko Sofronijevićet, közölte a Koszovó-ügyi Iroda. A koszovói rendőrség parancsnokhelyettese később arról számolt be, hogy a szerb férfit „Koszovó alkotmányos rendjének megsértésével” gyanúsítják. A...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 19:14 ]
Magyarország mindent megtesz Szerbia európai uniós integrációs folyamatának felgyorsítása érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán, miután telefonon egyeztetett Ivica Dačić szerb külügyminiszterrel, ügyvivő miniszterelnökkel. A magyar külügyminiszter...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 18:04 ]
Beolvasás folyamatban