Szerbia
Brnabić: Szerbia vezető helyen áll a nemzeti kisebbségekkel folytatott munkában

Szerbia tiszteletben tartja a különbözőségeket és országunk folytatja jelenlegi politikáját, amelynek köszönhetően az EU felismerte: Szerbia vezető helyen áll a nemzeti kisebbségekkel folytatott munkában és jogaiknak tiszteletben tartásában, jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő a nemzeti kisebbségek tanácsának mai ülésén, amelyet első alkalommal tartottak meg a választások óta.

A kormányfő hozzátette, hogy ebben a kontextusban kifejezetten fontos a folytonosság a nemzeti tanácsokkal folytatott munkában.

„A kormány elhivatott ebben”, mondta Brnabić a nemzeti kisebbségek tanácsának ülésén, és hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban elsőbbséget élvez majd Szerbiában a nemzeti kisebbségek jogainak megvalósításáról szóló akcióterv teljes körű alkalmazása.

A kormányfő elmondta, hogy hátra van még a nemzeti kisebbségek jogairól és szabadságáról, illetve a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása.

„Fontos, hogy a kormány mielőbb elküldje a parlamentnek ezt a két törvényjavaslatot, és hogy tovább dolgozzunk azokon a prioritásokon, amelyeket a nemzeti tanácsok meghatároztak, ez pedig az oktatás és a tájékoztatás. Ebben a tekintetben fordítunk majd eszközöket a költségvetésből a nemzeti kisebbségek számára és a nemzeti közösségek nyelvén történő tájékoztatásra”, mondta Brnabić.

Arra a kérdésre, hogy a tanácskozáson beszéltek-e az albán nemzeti kisebbség képviselőivel arról, hogy Koszovó szerint az ország déli részén élő, szerb állampolgársággal rendelkező albán lakosok koszovói útlevelet és állampolgárságot is kaphatnának, Brnabić elmondta, hogy erről nem esett szó, és hogy csak olyasmiről beszélhetnek, ami összhangban van Szerbia Alkotmányával és törvényeivel.

„Nem beszéltünk erről, és nem is fogunk, mert nem ezek a témáink. A tanácskozás tárgyait azok az intézményes mechanizmusok képezik, amelyek összhangban vannak Szerbia Alkotmányával és törvényeivel, így az említett dologról nem tárgyalhatunk”, tette hozzá Brnabić. (Tanjug, Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM), az N1 televízió kérelme nyomán eljárva, betiltotta a Szerb Haladó Párt (SNS) kampányvideóját, amelyben Aleksandar Vučić, a párt vezetője tűnik fel egy hatéves kislány társaságában, tudta meg az Informer. A lap értesülései szerint a döntést öten támogatták,...
2020. JÚNIUS 1.
[ 17:36 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában 18 újabb koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami jóval kevesebb, mint az elmúlt hetekben volt. Sajnos, egy személy elhunyt a koronavírus-fertőzés szövődményeiben, s ezzel a járvány áldozatainak száma 244-re nőtt. Az egészségügyi minisztérium Covid-19 honlapján közölt...
2020. JÚNIUS 1.
[ 15:49 ]
A szerbiai polgároknak még öt napig jelentkezhetnek a 100 eurós egyszeri segélyre, mivel az utolsó nap június 5-e, vagyis péntek. Az állam által nyújtott segélyt eddig mintegy 4,2 millió polgár igényelte. Azoknak, akik az utolsó napon (június 5.) jelentkeznek, a pénzt június 7-ig fizetik ki. A pénzt nem jelentkezési...
2020. JÚNIUS 1.
[ 13:49 ]
Beolvasás folyamatban