Szerbia
Brnabić: Szerbia vezető helyen áll a nemzeti kisebbségekkel folytatott munkában
Betűméret:             

Szerbia tiszteletben tartja a különbözőségeket és országunk folytatja jelenlegi politikáját, amelynek köszönhetően az EU felismerte: Szerbia vezető helyen áll a nemzeti kisebbségekkel folytatott munkában és jogaiknak tiszteletben tartásában, jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő a nemzeti kisebbségek tanácsának mai ülésén, amelyet első alkalommal tartottak meg a választások óta.

A kormányfő hozzátette, hogy ebben a kontextusban kifejezetten fontos a folytonosság a nemzeti tanácsokkal folytatott munkában.

„A kormány elhivatott ebben”, mondta Brnabić a nemzeti kisebbségek tanácsának ülésén, és hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban elsőbbséget élvez majd Szerbiában a nemzeti kisebbségek jogainak megvalósításáról szóló akcióterv teljes körű alkalmazása.

A kormányfő elmondta, hogy hátra van még a nemzeti kisebbségek jogairól és szabadságáról, illetve a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása.

„Fontos, hogy a kormány mielőbb elküldje a parlamentnek ezt a két törvényjavaslatot, és hogy tovább dolgozzunk azokon a prioritásokon, amelyeket a nemzeti tanácsok meghatároztak, ez pedig az oktatás és a tájékoztatás. Ebben a tekintetben fordítunk majd eszközöket a költségvetésből a nemzeti kisebbségek számára és a nemzeti közösségek nyelvén történő tájékoztatásra”, mondta Brnabić.

Arra a kérdésre, hogy a tanácskozáson beszéltek-e az albán nemzeti kisebbség képviselőivel arról, hogy Koszovó szerint az ország déli részén élő, szerb állampolgársággal rendelkező albán lakosok koszovói útlevelet és állampolgárságot is kaphatnának, Brnabić elmondta, hogy erről nem esett szó, és hogy csak olyasmiről beszélhetnek, ami összhangban van Szerbia Alkotmányával és törvényeivel.

„Nem beszéltünk erről, és nem is fogunk, mert nem ezek a témáink. A tanácskozás tárgyait azok az intézményes mechanizmusok képezik, amelyek összhangban vannak Szerbia Alkotmányával és törvényeivel, így az említett dologról nem tárgyalhatunk”, tette hozzá Brnabić. (Tanjug, Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A büntető törvénykönyv vonatkozó részeinek szigorítását jelentette be Slavica Đukić Dejanović szerb oktatási miniszter pénteken azt követően, hogy egy nappal korábban két belgrádi általános iskolában is szülők vertek meg tanárokat. A kormányfő tárgyalni hívja az esettel kapcsolatban a szakszervezeteket. Az egyik...
2024. JÚNIUS 14.
[ 12:17 ]
Marko Đurić külügyminiszter ma Magyar József szerbiai magyar nagykövettel folytatott megbeszélést a térség és Európa jelenlegi politikai helyzetéről. A minisztérium közleménye szerint a megbeszélés részvevői a közelmúltban lezajlott európai parlamenti választások előzetes eredményeiről cseréltek véleményt,...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:55 ]
Jugoszlávia és az azt követő utódállamok történetében először adózott egy szerbiai állami tisztségviselő Joszif Sztálin emléke előtt. Az állami küldöttség moszkvai látogatása alkalmával Aleksandar Vulin miniszter, a szerb kormány alelnöke virágot helyezett Sztálin sírjára a Virág téren. Tehetséges vezető, a...
2024. JÚNIUS 13.
[ 12:23 ]
Beolvasás folyamatban