Szerbia
Brnabić: Szerbia vezető helyen áll a nemzeti kisebbségekkel folytatott munkában

Szerbia tiszteletben tartja a különbözőségeket és országunk folytatja jelenlegi politikáját, amelynek köszönhetően az EU felismerte: Szerbia vezető helyen áll a nemzeti kisebbségekkel folytatott munkában és jogaiknak tiszteletben tartásában, jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő a nemzeti kisebbségek tanácsának mai ülésén, amelyet első alkalommal tartottak meg a választások óta.

A kormányfő hozzátette, hogy ebben a kontextusban kifejezetten fontos a folytonosság a nemzeti tanácsokkal folytatott munkában.

„A kormány elhivatott ebben”, mondta Brnabić a nemzeti kisebbségek tanácsának ülésén, és hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban elsőbbséget élvez majd Szerbiában a nemzeti kisebbségek jogainak megvalósításáról szóló akcióterv teljes körű alkalmazása.

A kormányfő elmondta, hogy hátra van még a nemzeti kisebbségek jogairól és szabadságáról, illetve a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása.

„Fontos, hogy a kormány mielőbb elküldje a parlamentnek ezt a két törvényjavaslatot, és hogy tovább dolgozzunk azokon a prioritásokon, amelyeket a nemzeti tanácsok meghatároztak, ez pedig az oktatás és a tájékoztatás. Ebben a tekintetben fordítunk majd eszközöket a költségvetésből a nemzeti kisebbségek számára és a nemzeti közösségek nyelvén történő tájékoztatásra”, mondta Brnabić.

Arra a kérdésre, hogy a tanácskozáson beszéltek-e az albán nemzeti kisebbség képviselőivel arról, hogy Koszovó szerint az ország déli részén élő, szerb állampolgársággal rendelkező albán lakosok koszovói útlevelet és állampolgárságot is kaphatnának, Brnabić elmondta, hogy erről nem esett szó, és hogy csak olyasmiről beszélhetnek, ami összhangban van Szerbia Alkotmányával és törvényeivel.

„Nem beszéltünk erről, és nem is fogunk, mert nem ezek a témáink. A tanácskozás tárgyait azok az intézményes mechanizmusok képezik, amelyek összhangban vannak Szerbia Alkotmányával és törvényeivel, így az említett dologról nem tárgyalhatunk”, tette hozzá Brnabić. (Tanjug, Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia továbbra is a katonai semlegesség politikáját követi, jelentette ki Aleksandar Vulin védelmi miniszter az orosz hivatali kollégájával, Szergej Sojguval való találkozója alkalmával, jelentette a Beta. Amíg Aleksandar Vučić elnök áll Szerbia élén, addig az ország nem lesz a NATO-paktum vagy bármilyen másik katonai...
2019. OKTÓBER 21.
[ 11:39 ]
Az interneten vásárolható gyógyszerek fele hamisítvány és potenciálisan mérgező, nem kevésbé veszélyesek az étrend-kiegészítők másolatai sem, míg az eredeti termékek, mint a vitaminok és az izomerősítő készítmények, csak minimális ellenőrzésen esnek át, írja a Večernje Novosti. A szerb egészségügyi...
2019. OKTÓBER 21.
[ 11:10 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök vasárnap a Prva TV reggeli műsorának vendégeként számos aktuális témáról beszélt, többek között az ország gazdasági távlatairól is, s leszögezte, van elég pénz az államkasszában, így jövőre is lesz bér- és nyugdíjemelés. „A mostani emelést követően az átlagnyugdíj 25 ezer...
2019. OKTÓBER 20.
[ 14:40 ]
Beolvasás folyamatban