Szerbia
Tizenegy személy fertőződött meg a nyugat-nílusi láz vírusával
A legtöbb fertőzött szúnyogot Belgrádban találták

Július 10-éig 11 nyugat-nílusi lázzal fertőzött személyt jegyeztek fel. A betegséget terjesztő szúnyogokat Szerbiában 29 helyen fedezték fel, ebből 20 Belgrád területén található, 7 Pancsován, valamint egy-egy Újvidéken és Nagybecskereken, mutattak rá a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet adatai.

A polgárok a belgrádi Palilula községben a legveszélyeztetettebbek, Pancsova községben pedig hét településről van szó: Hertelendyfalva (Vojlovica), Torontálalmás (Jabuka), Tárcsó (Starčevo), Omlód (Omoljica), Sándoregyháza (Ivanovo) és Galagonyás (Glogonj).

Az intézet adatai szerint nyolc férfi és három nő kapta el a nyugat-nílusi lázat, akik 43 és 83 év közöttiek. A betegek közül öt a dél-bánáti körzetből, négy Belgrádból, valamint egy-egy személy a dél-bácskai és a Duna menti körzetből való.

„A neuroinvazív betegséggel (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás) kezelt személyeknél a nyugat-nílusi vírus jelenlétét a megfelelő antitestek kimutatásával tudják bizonyítani”, áll az intézet közleményében.

Szerbiában az első ilyen fertőzést 2012 júliusában jegyezték fel.

Branislav Pešić, a biociddal és egészségügyi ökológiával foglalkozó intézet munkatársa a Tanjugnak elmondta: amikor megállapítják a vírus jelenlétét a szúnyogoknál, még aznap kiszállnak a terepre, hogy elvégezzék a szúnyogirtást, ezt követően pedig ismét ellenőrzik a vírus jelenlétét, amely eddig egy alkalommal sem jelent meg újra.

A szakember felhívja a polgárok figyelmét a szúnyogok elleni alapvető védelem fontosságára, amelyhez hozzátartozik az is, hogy ha a reggeli vagy az esti órákban kimennek a természetbe, húzzanak fel hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot.

A 2012 és 2017 közötti időszakban Szerbiában 574 esetben jegyezték fel a nyugat-nílusi lázat, ebből 61 személy halt bele a fertőzésbe.

A fertőzöttek többsége tünet nélküli, néhányan pedig a náthához hasonló tüneteket észlel, a fertőzöttek kevesebb mint egy százalékánál alakul ki agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, írja a Blic.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő úgy értékelte, hogy a mai tárgyalások Brüsszelben nagyon összetettek voltak és megállapodtak abban, hogy folytatni fogják azokat annak érdekében, hogy közös nevezőt találjanak egy kompromisszumos megoldáshoz, valamint igyekeznek megőrizni a békét és a stabilitást a Belgrád és Pristina...
2018. JÚLIUS 18.
[ 15:16 ]
Az állam csak a védelem és az ügyvédek költségei címén, az illetékesek becslése szerint, mintegy 7 millió eurót fizet ki a „csődmaffia” ügyében a múlt héten felmentett vádlottaknak.És ez még nem minden, az alaptalan fogva tartás címén mintegy 50 millió dinárt (vagyis közel 433.000 eurót) fizetnek ki a...
2018. JÚLIUS 18.
[ 11:25 ]
A szerb parlament bűnvádi feljelentést tett ismeretlen személy ellen festmények, szobrok és bútorok ellopása miatt, amelyek a Slobodan Milošević rezsimjét megdöntő, október 5-ei tüntetések éjszakáján tűntek el a parlament épületéből.Maja Gojković, a köztársasági képviselőház elnöke a Novostinak elmagyarázta, hogy...
2018. JÚLIUS 18.
[ 9:35 ]
Beolvasás folyamatban