Szerbia
Tizenegy személy fertőződött meg a nyugat-nílusi láz vírusával
A legtöbb fertőzött szúnyogot Belgrádban találták

Július 10-éig 11 nyugat-nílusi lázzal fertőzött személyt jegyeztek fel. A betegséget terjesztő szúnyogokat Szerbiában 29 helyen fedezték fel, ebből 20 Belgrád területén található, 7 Pancsován, valamint egy-egy Újvidéken és Nagybecskereken, mutattak rá a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet adatai.

A polgárok a belgrádi Palilula községben a legveszélyeztetettebbek, Pancsova községben pedig hét településről van szó: Hertelendyfalva (Vojlovica), Torontálalmás (Jabuka), Tárcsó (Starčevo), Omlód (Omoljica), Sándoregyháza (Ivanovo) és Galagonyás (Glogonj).

Az intézet adatai szerint nyolc férfi és három nő kapta el a nyugat-nílusi lázat, akik 43 és 83 év közöttiek. A betegek közül öt a dél-bánáti körzetből, négy Belgrádból, valamint egy-egy személy a dél-bácskai és a Duna menti körzetből való.

„A neuroinvazív betegséggel (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás) kezelt személyeknél a nyugat-nílusi vírus jelenlétét a megfelelő antitestek kimutatásával tudják bizonyítani”, áll az intézet közleményében.

Szerbiában az első ilyen fertőzést 2012 júliusában jegyezték fel.

Branislav Pešić, a biociddal és egészségügyi ökológiával foglalkozó intézet munkatársa a Tanjugnak elmondta: amikor megállapítják a vírus jelenlétét a szúnyogoknál, még aznap kiszállnak a terepre, hogy elvégezzék a szúnyogirtást, ezt követően pedig ismét ellenőrzik a vírus jelenlétét, amely eddig egy alkalommal sem jelent meg újra.

A szakember felhívja a polgárok figyelmét a szúnyogok elleni alapvető védelem fontosságára, amelyhez hozzátartozik az is, hogy ha a reggeli vagy az esti órákban kimennek a természetbe, húzzanak fel hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot.

A 2012 és 2017 közötti időszakban Szerbiában 574 esetben jegyezték fel a nyugat-nílusi lázat, ebből 61 személy halt bele a fertőzésbe.

A fertőzöttek többsége tünet nélküli, néhányan pedig a náthához hasonló tüneteket észlel, a fertőzöttek kevesebb mint egy százalékánál alakul ki agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, írja a Blic.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő ma Pekingben kijelentette, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök elfogadta meghívását és ismét Szerbiába látogat, írja a Tanjug.„Megtettem azt, amit megígértem. Két alkalommal is meghívtam Hszi elnököt, ő pedig utasítást adott a külügyminiszternek, hogy készítse elő a látogatást, szóval el...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:44 ]
Súlyos tragédia történt ma Belgrád Čukarica községében, két nő mérget ivott és meghalt.A Blic nem hivatalos értesülése szerint az eset reggel 7 óra 40 perc körül történt egy lakásban a Dušan Vlajić utcában, ahol anya és lánya együtt követték el az öngyilkosságot.Egyikük a helyszínen a lakásban meghalt, a másikuk...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 12:55 ]
Az Európai Unió a saját migrációs politikája keretében szeretné jelentősen megerősíteni az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, ismertebb nevén a Frontex szolgálatát, és szeretné védelme alá venni a Nyugat-Balkánt is, beleértve Szerbiát.Miközben a Visegrádi négyeket alkotó Cseh Köztársaság, Magyarország,...
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 11:32 ]
Beolvasás folyamatban