Szerbia
Tizenegy személy fertőződött meg a nyugat-nílusi láz vírusával
A legtöbb fertőzött szúnyogot Belgrádban találták

Július 10-éig 11 nyugat-nílusi lázzal fertőzött személyt jegyeztek fel. A betegséget terjesztő szúnyogokat Szerbiában 29 helyen fedezték fel, ebből 20 Belgrád területén található, 7 Pancsován, valamint egy-egy Újvidéken és Nagybecskereken, mutattak rá a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet adatai.

A polgárok a belgrádi Palilula községben a legveszélyeztetettebbek, Pancsova községben pedig hét településről van szó: Hertelendyfalva (Vojlovica), Torontálalmás (Jabuka), Tárcsó (Starčevo), Omlód (Omoljica), Sándoregyháza (Ivanovo) és Galagonyás (Glogonj).

Az intézet adatai szerint nyolc férfi és három nő kapta el a nyugat-nílusi lázat, akik 43 és 83 év közöttiek. A betegek közül öt a dél-bánáti körzetből, négy Belgrádból, valamint egy-egy személy a dél-bácskai és a Duna menti körzetből való.

„A neuroinvazív betegséggel (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás) kezelt személyeknél a nyugat-nílusi vírus jelenlétét a megfelelő antitestek kimutatásával tudják bizonyítani”, áll az intézet közleményében.

Szerbiában az első ilyen fertőzést 2012 júliusában jegyezték fel.

Branislav Pešić, a biociddal és egészségügyi ökológiával foglalkozó intézet munkatársa a Tanjugnak elmondta: amikor megállapítják a vírus jelenlétét a szúnyogoknál, még aznap kiszállnak a terepre, hogy elvégezzék a szúnyogirtást, ezt követően pedig ismét ellenőrzik a vírus jelenlétét, amely eddig egy alkalommal sem jelent meg újra.

A szakember felhívja a polgárok figyelmét a szúnyogok elleni alapvető védelem fontosságára, amelyhez hozzátartozik az is, hogy ha a reggeli vagy az esti órákban kimennek a természetbe, húzzanak fel hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot.

A 2012 és 2017 közötti időszakban Szerbiában 574 esetben jegyezték fel a nyugat-nílusi lázat, ebből 61 személy halt bele a fertőzésbe.

A fertőzöttek többsége tünet nélküli, néhányan pedig a náthához hasonló tüneteket észlel, a fertőzöttek kevesebb mint egy százalékánál alakul ki agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, írja a Blic.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A francia nagykövet bocsánatot kért Belgrádtól az “ülésrend” miatt - illusztráció
2018. NOVEMBER 12.
[ 18:20 ]
Minden eddigit felülmúló méretű hadgyakorlatot tartottak ma Szerbiában az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából.A Győztesek évszázada fedőnevű hadgyakorlaton a szerbiai hadsereg nyolcezer tagja vett részt, és 645 fajta fegyvert próbáltak ki, amelyek összesen 125 tonna lőszert “fogyasztottak”....
2018. NOVEMBER 10.
[ 16:52 ]
Ma eljuttatták az akadémia osztályainak titkáraihoz a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) elnökének, Vladimir Kostićnak a lemondását, erősítették meg a Tanjug hírügynökségnek.Kostić megkérte az osztályokat, hogy minél rövidebb időn belül nyilatkozzanak a felkínált lemondással kapcsolatban, amelyet a...
2018. NOVEMBER 9.
[ 20:25 ]
Az állami és közvállalatokban a jövő évtől öt százalékkal emelkednek a bérek, döntött pénteken a szerb kormány, miután elfogadta az idevágó törvénymódosítást.A közalkalmazottak béralapjának ideiglenes rendezéséről szóló törvény módosításai a 25.000 dinárnál nagyobb bérekre vonatkoznak azokban a...
2018. NOVEMBER 9.
[ 16:50 ]
Beolvasás folyamatban