Szerbia
Tizenegy személy fertőződött meg a nyugat-nílusi láz vírusával
A legtöbb fertőzött szúnyogot Belgrádban találták

Július 10-éig 11 nyugat-nílusi lázzal fertőzött személyt jegyeztek fel. A betegséget terjesztő szúnyogokat Szerbiában 29 helyen fedezték fel, ebből 20 Belgrád területén található, 7 Pancsován, valamint egy-egy Újvidéken és Nagybecskereken, mutattak rá a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet adatai.

A polgárok a belgrádi Palilula községben a legveszélyeztetettebbek, Pancsova községben pedig hét településről van szó: Hertelendyfalva (Vojlovica), Torontálalmás (Jabuka), Tárcsó (Starčevo), Omlód (Omoljica), Sándoregyháza (Ivanovo) és Galagonyás (Glogonj).

Az intézet adatai szerint nyolc férfi és három nő kapta el a nyugat-nílusi lázat, akik 43 és 83 év közöttiek. A betegek közül öt a dél-bánáti körzetből, négy Belgrádból, valamint egy-egy személy a dél-bácskai és a Duna menti körzetből való.

„A neuroinvazív betegséggel (agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás) kezelt személyeknél a nyugat-nílusi vírus jelenlétét a megfelelő antitestek kimutatásával tudják bizonyítani”, áll az intézet közleményében.

Szerbiában az első ilyen fertőzést 2012 júliusában jegyezték fel.

Branislav Pešić, a biociddal és egészségügyi ökológiával foglalkozó intézet munkatársa a Tanjugnak elmondta: amikor megállapítják a vírus jelenlétét a szúnyogoknál, még aznap kiszállnak a terepre, hogy elvégezzék a szúnyogirtást, ezt követően pedig ismét ellenőrzik a vírus jelenlétét, amely eddig egy alkalommal sem jelent meg újra.

A szakember felhívja a polgárok figyelmét a szúnyogok elleni alapvető védelem fontosságára, amelyhez hozzátartozik az is, hogy ha a reggeli vagy az esti órákban kimennek a természetbe, húzzanak fel hosszú ujjú felsőt és hosszú szárú nadrágot.

A 2012 és 2017 közötti időszakban Szerbiában 574 esetben jegyezték fel a nyugat-nílusi lázat, ebből 61 személy halt bele a fertőzésbe.

A fertőzöttek többsége tünet nélküli, néhányan pedig a náthához hasonló tüneteket észlel, a fertőzöttek kevesebb mint egy százalékánál alakul ki agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, írja a Blic.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dačić cáfolta, hogy az ellenzékhez csatlakozást latolgatja a pártja - illusztráció
2019. FEBRUÁR 18.
[ 14:58 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök Münchenben az újságíróknak arról beszélt, hogy tárgyalt a Pristinával való párbeszéd folytatásáról Joseph Bidennel, az USA volt alelnökével, valamint amerikai kongresszusi képviselőkkel is, akik a Bitići-fivérek kérdéséről érdeklődtek, a belgrádi tüntetések kapcsán pedig azt mondta,...
2019. FEBRUÁR 18.
[ 9:51 ]
Egy 40 éves afgán férfi, aki három éve tartózkodik Szerbiában, lett az első menekült vállalkozó az országban, tájékoztatott a menekülteket segítő központ. A férfi hét nyelven beszél, s vállalkozása fordítói szolgáltatást nyújt. A menekülteket segítő központ jogászainak segítségével kapta meg a menedékjogot,...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 20:39 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök elégedett a müncheni útjával, ahol az 55. Nemzetközi Biztonságpolitikai Konferencián vett részt. Megjegyezte, különösen elégedett a német képviselőkkel folytatott tárgyalásaival. Vučić látogatását az Atlanti Tanács képviselőivel való egyeztetéssel zárta. A tanács a NATO-t támogató...
2019. FEBRUÁR 17.
[ 17:31 ]
Beolvasás folyamatban