Szerbia
A belgrádi hármas találkozó homlokterében az úthálózat fejlesztése
Véget ért Szerbia, Törökország és Bosznia-Hercegovina vezetőinek tárgyalása

Ma délután fél 3 körül ért véget a Szerbia, Törökország és Bosznia-Hercegovina közötti hármas találkozó, amelynek házigazdája Aleksandar Vučić szerb elnök volt, és amelynek két fontos üzenete volt, mégpedig hogy szükség van a béke megőrzésére és az infrastrukturális összeköttetésre.

A Szerbia Palotába ma előbb a bosznia-hercegovinai elnökség tagjai, Milorad Dodik, Šefik Džaferović és Željko Komšić érkeztek meg, őket követte Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A három ország képviselőinek másfél órán át tartó megbeszélése után Vučić elmondta, hogy elégedett a mai találkozóval, és hálás Erdogannak „vitathatatlan stabilizációs szerepéért a Balkánon, amely nem csak a mai nap, hanem az előttünk álló évek fontos üzenet‟.

„Köszönöm Törökországnak és Erdogan elnök úrnak az igyekezetét és elkötelezettségét. Eljött ma Belgrádba és közösen megyünk Sremska Račába, ezzel pedig megmutatta, hogy mennyire fontos neki a régió, Szerbia és Bosznia-Hercegovina‟, közölte Vučić.

A szerb elnök elmondta, azt szeretné, ha a jövőben „nem árgus szemekkel figyelnénk egymást, és nem arról álmodoznánk, hogy hogyan pusztítjuk el a másikat, hanem arról, hogy miként élhetünk együtt a jövőben, amelyhez a Belgrád-Szarajevó autópálya is hozzájárul majd‟.

Kiemelte továbbá, hogy Szerbia és Belgrád számára fontos nap a mai, mert „1945 óta létezett egy láthatatlan kéz, amely megakadályozta a kommunikációs kapcsolatok építését Szerbia és Bosznia-Hercegovina között‟.

„Itt az idő, hogy ez megváltozzon. Fontos nap a mai, mert végeztünk az összes papírmunkával, amely a Belgrád-Szarajevó autópálya kiépítéséhez szükséges, lezártuk a pénzügyi kérdéseket. A Száva feletti hidat önerőből építjük fel, a Bijeljina felé vezető út pedig Brčkón és Tuzlán halad majd át‟, emelte ki Vučić, aki hozzátette, hogy a híd kiépítése miatt három évig fog tartani a projektum megvalósítása.

„Csupán három óra alatt Szarajevóba érnénk‟, hangsúlyozta a szerb államfő.

„Széthajtogattuk ma a térképet és belerajzoltuk az autópályákat és vasútvonalakat. A pontos útvonalakat most nem ismertetjük, de elégedetten néztük a térképet, amelyre felvázoltuk azt, hogy hogyan segíthetünk a polgároknak. Az összes projekt, amelyről beszélünk az emberek összekapcsolására vonatkozik. Ha összekötjük az embereket, akkor azok a jobb életszínvonalról fognak gondolkodni és nem foglalkoznak a vitákkal‟, tette hozzá Vučić.

Recep Tayyip Erdogan elégedettségét fejezte ki a találkozó kapcsán, majd elmondta, hogy a három ország képviselői a jövőben is tárgyalni fognak.

„Érdekeltek vagyunk abban, hogy folytassuk az ilyen találkozókat. A mai tárgyalás legfontosabb pontja az, hogy az egész régió jövőjéről gondolkodunk. A bosznia-hercegovinai kormány problémáit meg kell oldani, mert máskülönben nem folytathatjuk a munkát‟, magyarázta Erdogan, majd kiemelte, hogy sokat beszéltek a közúti infrastruktúráról, amely reményei szerint összekötheti Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát.

„Mindig azt mondom, hogy az utak a civilizáció szinonimái, mert kihatással vannak a lakosságra, és meggátolják az emberek távozását, akiknek nem kell elhagyniuk a régiót‟, emelte ki Erdogan.

Milorad Dodik a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja hasznosnak ítélte a találkozót, mert különböző témákról is szó esett, illetve megbeszélték, hogy jövőre Bosznia-Hercegovinában, azután pedig Törökországban kerítenek sor hasonló megbeszélésekre.

„Erdogan azt mondta, hogy minden lehetséges etnikai összetűzést el kell kerülni a régióban, és a békét kell építenünk, ami természetesen számunkra is sokkal elfogadhatóbb. Ezt is szeretnénk tenni, és sikereket szeretnénk elérni ezen a területen‟, fogalmazott Dodik.

Dodik hozzátette, hogy az autópálya mellett tárgyaltak a Török Áramlat gázvezetékről is, amelyben a boszniai Szerb Köztársaság is érdekelt, de szó esett a vasútvonalak korszerűsítéséről is. Közölte továbbá, hogy problémák voltak Bosznia-Hercegovinán belül viszont egy miniszteri tanács megalakításával egyszerűbbé válna a további együttműködés.

Šefik Džaferović, a bosznia-hercegovinai elnökség bosnyák tagja szerint párbeszédet kell folytatni és intenzívebb együttműködésre van szükség a szerb és a boszniai intézmények között, mert csak így oldhatóak meg a bilaterális kérdések, Törökország pedig stabilizációs tényező a régióban.

Željko Komšić, a bosznia-hercegovinai elnökség horvát tagja a találkozó témáról szólva elmondta, hogy költséges projektekről van szó, méghozzá olyan földrajzi területeken, amelyeken nagyon nehéz az építkezés, főként Bosznia-Hercegovinában. Az viszont kétségtelen, hogy a két ország közötti jobb összeköttetés többszörös haszonnal jár minden polgár számára, tette hozzá Komšić.

A találkozó után a résztvevők elindultak Sremska Rača és Kuzmin felé, ahol ünnepélyes keretek között helyezik el a Belgrád-Szarajevó közötti autópálya alapkövét. Az autópálya kapcsán Erdogan úgy fogalmazott, hogy az a béke hídja lesz, amely a nemzetek szívét kapcsolja össze.

A török elnök látogatása alkalmával egyébként összeült Szerbia és Törökország együttműködési tanácsa, és összesen kilenc megállapodást írtak alá.

Erdogan hivatalos látogatásának első napja szerb-török üzleti fórummal ért véget, ahol több mint 200 török vállalat és vállalkozó volt jelen, illetve ahol bejelentették egy ipari park kiépítését Belgrádnál, méghozzá 16 török vállalat részvételével. (Tanjug, Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Aleksandar Vučić szerb államfő ma elmondta, hogy a koszovói probléma megoldása érdekében a nyugati szövetségesek egyeztetni fogják álláspontjaikat, de nem tudja, hogy milyen formában értesítik majd őket. „Teljesen mindegy, hogy az amerikaiak vagy az európaiak jelennek-e meg először, az álláspontokat egyeztetni...
2020. FEBRUÁR 27.
[ 16:06 ]
Szerbiában ma első alkalommal bonyolították le a mobiltelefonos IPS QR-kóddal történő vásárlást. Az első ilyen jellegű tranzakciót Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) kormányzója végezte el. A mobiltelefonos fizetésre a Mercator S objektumában került sor, ahol a bankkormányzó elmondta, hogy számára...
2020. FEBRUÁR 27.
[ 13:28 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma beszélgetett Timothy Fraserrel, az Egyesült Királyság hadereje védelmi központjának parancsnok-helyettesével a kétoldalú együttműködés fejlesztéséről a védelem és a biztonság területén, valamint a régióban uralkodó helyzetről. „Szerbia mindig a békés és stabil Balkán...
2020. FEBRUÁR 27.
[ 11:46 ]
Beolvasás folyamatban