Szerbia
Szerbiában az alkalmazottak 15 százaléka kapja a legalacsonyabb, 230 eurós bért
Horvátországban 405, Szlovéniában 667 euró a minimálbér

A régió országai közül Észak-Macedóniában a legalacsonyabb a minimálbér összege, mindössze 195 eurót tesz ki.

A legutóbbi adatok szerint Bosznia-Hercegovinában 208 euró, Albániában 211 euró, Montenegróban pedig, amely nemrég az utolsó helyen állt, július elseje óta viszont 222 euró a minimálbér.

Szerbiában jelenleg a legalacsonyabb bér 27.022 dinár, vagyis megközelítőleg 230 euró, de a kormány szeptember 13-ai döntése értelmében a minimálbér összege 2020-ra 11,1 százalékkal emelkedik, vagyis óránként nettó 172,54 dinárra, így január elsejétől a legalacsonyabb havi kereset 30.022 dinár, vagyis 255 euró lesz.

„Szerbia abba a kis csoportba tartozik Európában, ahol 500 euró alatti a minimálbér. Az elmúlt években történt, jelentősebb mértékű, összesen 42 százalékos béremelések ellenére a minimálbér továbbra is nagyon alacsony. Mégis, meg kell dicsérnünk a minimálbér emelésére vonatkozó politikát, és reméljük, hogy ez az elkövetkező időszakban is folytatódik majd”, nyilatkozta a Blic Biznisnek Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Azok a volt Jugoszláv tagállamok, amelyek időközben beléptek az Európai Unióba, vagyis Horvátország és Szlovénia, sokkal magasabb minimálbérrel rendelkeznek. A horvát munkások legalább 405 eurót keresnek, Szlovéniában pedig a minimálbér meghaladja a régió országainak átlagbérét is, hiszen 667 euró, de a szlovénok az elkövetkező két évben további emelést helyeztek kilátásba.

A horvátok csupán 2,2 százaléka dolgozik minimálbérért

A szakemberek szerint a régióbeli országok minimálbérének összehasonlítása nem mond sokat, viszont az jelentős adat, ha tudjuk, hogy hányan dolgoznak minimálbérért. Szerbiában mintegy 350 ezer munkás, vagyis a dolgozók 15 százaléka kap minimálbért, míg Horvátországban csupán 37 ezren (2,25 százalék) dolgoznak a 405 eurós havi bérért. Szlovéniában a 667 eurós bért 33 ezer dolgozó kapja meg a 885.700-ból, vagyis a 3,7 százalékuk.

Bosznia-Hercegovinában a dolgozók harmada kapja meg a 208 euró minimálbért, de hasonló a helyzet Montenegróban is, ahol 70 ezren (28 százalék) dolgozik a 222 eurós bérért.

„Emlékeztetnem kell arra, hogy a minimálbér bevezetésének ötletére azért volt szükség, hogy a munkaadók akkor is ki tudják fizetni ezt a legkisebb bért, ha problémájuk adódik az ügyvitelükben, de ez legfeljebb hat hónapos időszakra szólt. Ma sajnos azt látjuk, hogy nagyon sok kis- és közepes vállalat ezt az összeget fizeti ki a dolgozóknak, de sok esetben a szürkegazaság is felüti a fejét, mert a valós bér fennmaradt részét nem hivatalos úton kapja kézhez a dolgozó. Ezért jó intézkedés az állam részéről, hogy csökkentette az adókat és járulékokat, valamint emelte a jövedelem nem adóköteles összegét”, tette hozzá Orbović.

A szerb kormány a munkabér új összegéről szóló döntés elfogadása után közölte, hogy a minimálbér emelésével javul a polgárok életszínvonala és az ország gazdasága is.

Az európai országok többségében törvénnyel határozzák meg a minimálbér összegét, amely a munkaadók számára a legalacsonyabb kifizetendő bért jelenti. Az Eurostat adatai szerint, Dánián, Olaszországon, Cipruson, Ausztrián, Finnországon és Svédországon kívül az összes többi EU-tagországban nemzeti minimálbér van, mint ahogy a tagjelölt országokban is. Az EU-n belül 2018-ban a bolgár 261 eurótól a luxemburgi 1.999 euróig terjedő skálán mozgott a minimálbér összege. (Blic)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kórházba szállították Aleksandar Vučić szerb elnököt, közölték ma Belgrádban. Sajtóinformációk szerint állapota stabil. Szív- és érrendszeri problémák miatt vitték péntek délután a katonai akadémiai kórházba (VMA) - tudatta a köztársasági elnöki hivatal szombaton. A 49 éves Aleksandar Vučićot a belgrádi...
2019. NOVEMBER 16.
[ 10:12 ]
A szerb és a szlovén művelődési minisztérium küldöttségei Szentpéterváron, a nemzetközi kulturális fórum keretében tartott találkozójukon megvitatták az Auschwitz-Birkenau múzeumban lévő 17-es pavilon, az egyori jugoszláv pavilon közös felújátásának és felállításának folytatását. A Vladan Vukosavljević szerb...
2019. NOVEMBER 15.
[ 19:17 ]
A szerbiai választási jogszabályok jelenleg nincsenek összhangban az EBESZ-küldöttség követeléseivel, habár egyes területeken van előrelépés, jelentette ki Tanja Fajon, az Európai Parlament (EP) EU–Szerbia Stabilizációs és Társulási Bizottságának elnöke. „Nem csak arról van szó, hogy nincs összhangban, hanem a...
2019. NOVEMBER 15.
[ 11:33 ]
Beolvasás folyamatban