Szerbia
Szerbia a 45. helyet szerezte meg a PISA-felmérésen

A 2018-as PISA-felmérésen Szerbia a 45. helyet szerezte meg, jelent meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapján.

A listán 79 országot, illetve entitást rangsoroltak, az első két helyet Kína és Szingapúr szerezte meg.

A volt Jugoszlávia utódállamai közül Szerbia előtt végzett Szlovénia (21) és Horvátország (29), rosszabbul teljesített azonban Montenegró (52) és Bosznia-Hercegovina (62).

Az irodalmi, matematikai, tudományos és pénzügyi feladatokat tavaly mintegy 8.000 tizenöt éves diák oldotta meg Szerbia 222 iskolájában.

A PISA-tesztelést az egész világon háromévente végzik el, Szerbia pedig 2001-ben csatlakozott a programhoz.

2012-ben a diákok a 43-ik helyet szerezték meg Szerbiának a 65 versenyben lévő ország közül, 2015-ben az anyagi eszközök hiánya miatt az ország nem vett részt a felmérésben.

Tavaly 79 ország, illetve entitás vett részt a felmérésben.

A PISA-felmérést egyébként az európai Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) programja. A tesztekkel a tanulók iskoláztatása alatt szerzett tudásának minőségét mérik fel. A tanulmány elkészítésének célja lehetővé tenni az országok és oktatási rendszerek számára, hogy áttekinthessék az oktatási eredmények minőségét és a tényezőket, amelyek erre kihatással vannak, valamint a diákok által elért eredmények alapján stratégiai döntéseket hozhatnak meg az oktatásban. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában az elmúlt 24 órában 6915 koronavírus-tesztet végeztek el, és újabb 279 polgárról derült ki, hogy elkapta a fertőzést. Ebben az egy napos időszakban 12 személy hunyt el, amivel 405-re nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma, a halálozási arány 2,17%. Jelenleg 154-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére,...
2020. JÚLIUS 13.
[ 15:45 ]
Az IT-szektor továbbra is kedvelt a leendő egyetemisták körében, de idén kifejezetten nagy érdeklődést mutattak más foglalkozások iránt is. Idén a végzős középiskolások észrevehetően jobban érdeklődtek a pszichológia iránt, s ahogy az előző években is, a leendő gólyák kívánságlistájának csúcsán álltak az...
2020. JÚLIUS 13.
[ 15:02 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma fogadta Alekszandr Bocan-Harcsenkót, Oroszország szerbiai nagykövetét, s megkérte, hogy adja át köszönetét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szívélyes vendéglátásért, amelyet moszkvai tartózkodása alatt tanúsított. Vučić elmondta, számára ez egy újabb kifejeződése annak a...
2020. JÚLIUS 13.
[ 13:51 ]
Beolvasás folyamatban