Szerbia
Szerbia a 45. helyet szerezte meg a PISA-felmérésen

A 2018-as PISA-felmérésen Szerbia a 45. helyet szerezte meg, jelent meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapján.

A listán 79 országot, illetve entitást rangsoroltak, az első két helyet Kína és Szingapúr szerezte meg.

A volt Jugoszlávia utódállamai közül Szerbia előtt végzett Szlovénia (21) és Horvátország (29), rosszabbul teljesített azonban Montenegró (52) és Bosznia-Hercegovina (62).

Az irodalmi, matematikai, tudományos és pénzügyi feladatokat tavaly mintegy 8.000 tizenöt éves diák oldotta meg Szerbia 222 iskolájában.

A PISA-tesztelést az egész világon háromévente végzik el, Szerbia pedig 2001-ben csatlakozott a programhoz.

2012-ben a diákok a 43-ik helyet szerezték meg Szerbiának a 65 versenyben lévő ország közül, 2015-ben az anyagi eszközök hiánya miatt az ország nem vett részt a felmérésben.

Tavaly 79 ország, illetve entitás vett részt a felmérésben.

A PISA-felmérést egyébként az európai Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) programja. A tesztekkel a tanulók iskoláztatása alatt szerzett tudásának minőségét mérik fel. A tanulmány elkészítésének célja lehetővé tenni az országok és oktatási rendszerek számára, hogy áttekinthessék az oktatási eredmények minőségét és a tényezőket, amelyek erre kihatással vannak, valamint a diákok által elért eredmények alapján stratégiai döntéseket hozhatnak meg az oktatásban. (RTS)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Vučić Görögországban tárgyalt - illusztráció
2019. DECEMBER 10.
[ 11:45 ]
Albánia, Koszovó és Törökország után Bosznia-Hercegovina és Horvátország is bejelentette, hogy bojkottálja a Nobel-díjátadót Peter Handke osztrák író kitüntetése elleni tiltakozásként - közölte a balkáni térség médiája kedden. Siniša Grgić, Horvátország svédországi nagykövete azért nem vesz részt a...
2019. DECEMBER 10.
[ 10:52 ]
Magas légszennyezettségi mutatókra figyelmeztettek környezetvédők kedden, és közölték, hogy a nyugat-balkáni országok többsége nem teljesítette az ipari szennyezés csökkentésére vonatkozó európai uniós elvárásokat. A nyugat-balkáni ország vezetői 2005-ben tettek ígéretet arra, hogy igyekeznek csökkenteni a...
2019. DECEMBER 10.
[ 10:21 ]
Az amerikai Idegen Vagyont Ellenőrző Hivatal (OFAC) kibővítette azt az ún. feketelistát, amelyen magán- és jogi személyek is szerepelnek, és amelyre a bővítés után felkerült kilenc szerbiai személy és néhány vállalat is. Ezek a személyek azért kerültek fel a feketelistára, mert kapcsolatban állnak Slobodan Tešić...
2019. DECEMBER 10.
[ 9:10 ]
Beolvasás folyamatban