Szerbia
Vučić: Két válságstábot alakítunk, az egészségügyi dolgozók pedig 10 százalékos béremelést kapnak

Aleksandar Vučić szerb elnök a polgárokhoz intézett ma esti, rendkívüli felszólalásában elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók 10 százalékos béremelésre számíthatnak április elsejétől, mert az egészségügyi intézmények hatalmas nyomás alatt vannak a koronavírus elleni harc miatt.

A szerb államfő kiemelte továbbá, hogy két válságstábot is megalakítanak, az egyik az egészségügyi helyzettel, a másik pedig a koronavírus okozta gazdasági következmények elhárításával foglalkozik majd.

Vučić hangsúlyozta, hogy a koronavírus jelentette kihívásra szervezetten és szolidaritással kell válaszolni.

Szerbia elnöke elmondta továbbá, hogy az ország helyzete nagyon összetett, mert nem csak a betegséggel kell szembe néznünk, hanem a migránsválsággal és az üzemanyag árának válságával is.

„Mindez együtt kihat a világ és Európa tőzsdéire is, és egy a szolidaritástól teljesen ellentétes viselkedést látunk az országon és a régión belül is”, emelte ki Vučić, aki rámutatott arra, hogy ez az első eset, hogy betiltották az Európából az Amerikai Egyesült Államokba induló repülőjáratokat.

A szerb államfő közölte azt is, hogy Szerbia jelenleg 1.008 lélegeztető géppel rendelkezik, az elkövetkező 25 napban pedig további 500-at vásárol majd. A jelenlegi készlet pedig háromszorosa a 2009-esnek, amikor a sertésinfluenza miatt 350 ilyen készülékkel rendelkezett az ország, és amikor 137-en haltak bele a betegségbe.

Biztos, hogy egyre több lesz a megbetegedettek és a fertőzöttek száma, mondta Vučić, aki szerint csak akkor tudjuk majd átvészelni a problémákat, ha egységesek és szolidárisak leszünk.

Az államfő szerint két harcot kell megvívnunk a koronavírussal kapcsolatban, és mindkettőben győznünk kell, valamint arra szólította fel a polgárokat, hogy ne a politikusoknak és a médiának adjanak bizalmat, hanem a szakemberek véleményének.

„Az egyik harc az embereink, főként a legidősebb polgárok egészségének megőrzéséért folytatott küzdelem, mert ők a legveszélyeztetettebbek, és akiket sajnos a leggyorsabban és leghatékonyabban támad meg a vírus”, mondta a szerb elnök.

Vučić arra kérte a nyugdíjasokat, mint legveszélyeztetettebb csoportot, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, majd kiemelte, hogy a legalább 4000 dináros egyszeri segélynek, amelyet április 15-éig folyósít az állam, az a célja, hogy a polgárok tudjanak elegendő fertőtlenítőszert vásárolni.

Szerbiában holnaptól három egészségügyi intézményben kizárólag a koronavírussal megfertőzött betegek gyógyításával foglalkoznak majd, ezek pedig a belgrádi, a vajdasági és a niši klinikai központok fertőző betegségekkel foglalkozó osztályai. (RTS, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
író
2020. MÁRCIUS 14. [ 11:00 ]

Végre mondtál valami okosat is.


olvasó
2020. MÁRCIUS 13. [ 16:32 ]

Ezek hibátlan, közérdekű döntések, mert a társadalom megnyugtatását szolgálják. Ezt akkor is el kell ismerni, ha nem kedveljük Vučićot.


Cinike
2020. MÁRCIUS 12. [ 22:12 ]

1. Mondjuk le a kampányrendezvényeket a következő 3 hétre 2. A kampányeszközökből adjunk egyszeri támogatást a nyugdíjasoknak, a járvánnyal indokolva! 3. Megemeljük 10%-al az egészségügyi dolgozók bérét is. 4. ...? Vajon hogyan vásároljunk még szavazatokat?


Szerbiában a 25.014 tesztelésből 7.232 újabb esetben azonosították a koronavírust, 38 személy vesztette életét, 188-an vannak lélegeztetőgépen. Az ország kórházai egyre inkább megtelnek a koronavírusos páciensekkel, a vörös zónákban 3.000-rel több a beteg, mint a hónap elején, ezért egyre több egészségügyi...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 16:33 ]
Szerbia polgárai mától az eUprava portálon keresztül is jelezhetik, ha érdekli őket az idényjellegű influenza elleni védőoltás, ezzel elkerülhetik a tolongást is az egészségházban, közölte ma az eUprava. Egy egyszerű kérdőív kitöltésével jelezhetik a polgárok az idényjellegű influenza elleni védőoltás iránti...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 16:07 ]
Véget ért a szerb Nemzetbiztonsági Tanács ülése, ahol a koszovói biztonságpolitikai helyzetéről tárgyaltak, miután a ROSU egységeit kivezényelték a szerbek lakta Jarinje és Brnjak településeknél lévő adminisztratív átkelőkhöz. Aleksandar Vučić szerb elnök ma elmondta, hogy Szerbia megfontolja a Pristinával szembeni...
2021. SZEPTEMBER 21.
[ 13:44 ]
Beolvasás folyamatban