Szerbia
A szerbiai ellenzék romokban hever: Egymást támadják a bojkott miatt

Az ellenzéki pártok, amelyek aláírták a néppel kötött egyezséget, az elmúlt napokban két csoportra szakadtak. Az egyikbe tartoznak azok, akik „elárulták” a bojkottot, a másikba pedig azok, akik kitartanak a választások bojkottja mellett. A két csoport az egymás elleni küzdelemben nem válogatják meg az eszközöket, a fizikai leszámolástól sem riadnak vissza.

Így Sergej Trifunovićot, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetőjét vasárnap Belgrád központjában támadták meg, miközben támogatói aláírásokat gyűjtött a választásokon történő részvételhez. Trifunović azonnal meggyanúsította a bojkott támogatóit, hogy „célkeresztet rajzoltak a mozgalom tagjainak homlokára”, mert a támadói azt kiabálták, hogy áruló, és hogy „Vučić megvásárolja a szavazatait”.

A Szövetség Szerbiáért tagjai, akik továbbra is a bojkott mellett állnak ki, erőteljes kampányba kezdtek azok ellen, akikkel tegnap még szövetségben voltak, és akik időközben úgy döntöttek, hogy mégis részt vesznek a választásokon.

Vuk Jeremić és Zoran Lutovac, a Szövetség Szerbiáért vezetője, valamint a Nép- és Demokrata Párt elnöke a Vračarhoz tartozó polgárokat arra szólították fel, hogy ne menjenek ki szavazni a június 21-ei választásokon. Ebben a belgrádi községben a választásokon részt vesz a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt, valamint a Zorana Živković vezette Új Párt és a Szabad Polgárok Mozgalma is.

Živković szerint ez a kampány, amelyet a Szövetség Szerbiáért megkezdett az ellenzék egy része ellen, nem jó szándékú.

„A bojkottnak sincs jóhiszemű szándéka, úgy gondolom, hogy azzal a rezsimet segítik abban, hogy bármilyen gond nélkül folytathassa uralkodását. A bojkottáló kollégák azt mondták, hogy már elérték a győzelmet, én pedig gratulálok nekik ebben, és kellemes pihenést kívánok, mert úgy tűnik, hogy szabadságra mentek a politikából. Az Új pártnak, sem a Zöld Párttal kötött koalíciónak nem témája ez. Mi a rossz kormányzással foglalkozunk, amelyet mielőbb meg kell változtatnunk, hogy Szerbia komoly állammá váljon”, mondta Živković.

Konstantin Samofalov, a Szociáldemokrata Párt tagja, aki első a Szabadítsuk fel Vračart listán úgy véli: az ellenzékben mindenkinek joga van saját becslése és megítélése szerint válassza meg, hogy miként akar harcolni a rezsim ellen.

„A másfajta hozzáállás nem képezhet alapot a különböző támadások számára, és az ellenzéki további szétforgácsolódására”, mondta Samofalov.

Dejan Vuk Stanković politikai elemző szerint, ami az ellenzék egy részénél, vagyis a Szövetség Szerbiáért körül tömörülőknél megfigyelhető, az nem meglepő, főleg akkor, ha figyelembe vesszük ennek a pártnak az előtörténetét.

„A bojkott ötletét már több alkalommal tesztelték, és minden alkalommal sikertelen volt. Így az ellenzék ideológiai eltévelyedése, az egymás ellen folytatott negatív kampánya azt eredményezi, hogy nem tudnak semmi mást felmutatni az aktuális hatalom elleni agresszív politikán kívül. Most pedig, amikor nem tudják megsemmisíteni a hatalmat, akkor saját magukat semmisítik meg”, magyarázta az elemző.

Janko támadta meg Sergejt

A Twitteren hétfőn is folytatódott az eszmecsere a Trifunović elleni támadásról, így Janko Veselinović, a Szövetség Szerbiáért tagja azt kérdezte a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetőjét, hogy „el tudja-e mondani mostmár magáról, hogy Vučić embere, mert ő került a címlapokra”.

Balša Božović, a Demokrata Párt képviselője pedig azt írta, hogy egyes politikusok a bojkottal saját „életrajzukat akarják tisztára mosni”. (Novosti)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában átlépte az ezres lélektani határt az új fertőzöttek száma, keddről szerdára 1053 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a következő héten ez a szám csak tovább fog növekedni - mondta Predrag Kon, az ország legismertebb járványügyi szakértője a szerbiai közszolgálati televízió internetes oldalának...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:52 ]
Az új kormány megalakításával megbízott Ana Brnabić ma a szerb parlament külön ülésén mond expozét és bemutatja a kabinet tagjait. A parlamenti ülés napirendi pontjai között szerepel a kormány megválasztása, valamint a miniszterelnök és a kormánytagok eskütétele, amellyel hivatalosan is megkezdődik a mandátumuk. A...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:41 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma találkozik a covid-kórházak vezetőivel. A találkozót 12 óra 15 perckor tartják meg a Szerbia Palotában, amely után sajtótájékoztatót tartanak, közölte az elnöki kabinet sajtószolgálata. Vučić 13 órakor közli majd Szerbia polgáraival a koronavírus-járvány elleni védelmet...
2020. OKTÓBER 28.
[ 8:39 ]
Beolvasás folyamatban