Szerbia
Kon az intézkedések enyhítéséről: A gyerekek iskolába indulása most a legfontosabb téma

Jelenleg a gyerekek iskolába indulása a legfontosabb téma, jelentette ki Predrag Kon epidemiológus, aki szerint a jelenleg hatályban lévő intézkedéseken nem lenne szabad enyhíteni szeptember első két hetében, amíg nem látszódik meg az „iskola hatása”.

Kiemelte, hogy nagy érdeklődés az intézkedések enyhítése iránt, hogy meghosszabbítsák a kávézók munkaidejét, és megnyissák a szórakozóhelyeket, mert sokan élnek a vendéglátóiparból.

„Ezek nehéz kérdések. Nem szabadna enyhíteni az intézkedéseken addíg, amíg nem látjuk azt, hogy miként telik el az első két hét az iskolában. Ennek a problémának a gazdasági része különösen fontos”, nyilatkozta Kon a Pink televíziónak.

Hangsúlyozta, hogy a fiatalabb gyerekeknél, vagyis elsőtől negyedik osztályig, szinte egyáltalán nincsenek súlyos kórképpel rendelkező fertőzöttek. A betegségellenőrző európai központ is közölte, hogy a gyermekek valószínűleg „nem jó vírushordozók”.

Kon rámutatott arra, hogy mégis biztosítani kell a feltételeket annak érdekében, hogy ne történjen fertőzés az iskolákban, de a távoktatást is meg kell szervezni.

Emlékeztetett arra, hogy az iskolák számára az egészségügyi javaslat a kézmosást, a fizikai távolságtartást, a maszkviselést, a helyiségek fertőtlenítését és az állandó szellőztetést jelenti.

Az iskolák bejáratánál meg kell mérni a gyermekek lázát.

„Fennáll a lehetősége annak, hogy az órák alatt levegyék a maszkot, amíg a diákok a saját asztalaiknál ülnek, de viselniük kell a szünetben, vagy amikor kimennek”, hangsúlyozta Kon.

A szerbiai járványügyi helyzetről szólva elmondta, hogy az „valamivel jobb”, de messze van az elégségestől és a stabiltól.

„Szerbia egyes területein kedvezőtlen a helyzet, Belgrádban a kedvezőtlenből a nem biztonságos szintre lépett. Csökken a fertőzöttek száma, és azoké is, akik gyanúsak a covid-19-re. Ez mutatja, hogy a vírus körforgásszerű mozgása egyre csökken”, közölte Kon. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban