Szerbia
Szerbiából Magyarországra koronavírus-tesztre

A koronavírus-teszteléssel kapcsolatos bonyolult procedúra miatt Szerbiából sokan Magyarországra utaznak, hogy a határ menti magánklinikákon végezzék el a tesztet, adta hírül a Szabad Európa Rádió.

Belgrádtól 220 kilométerre, Szegeden, legalább két magánklinika kínál PCR-tesztet és antitest-kimutató tesztet a szerbiai polgároknak. A teszteket sürgősségi eljárással, soron kívül is végzik, 24 órán belül, azzal, hogy jóval magasabb díjszabás mellett, mint Szerbiában.

„Nagy az érdeklődés Szerbiából”, nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak Somogyi Emma, a szegedi Doctor Hair Clinic igazgatója.

Szerbiában a magánklinikákon nem végzik a tesztelést, az államilag akkreditált intézményekben viszont hosszadalmas a procedúra, sorra kell várni, az eredményt pedig csak napok múlva tudja meg az ember.

Somogyi Emma szerint az érdeklődők nem elsősorban turisztikai célból, hanem munka miatt jelentkeznek a gyors tesztelésre. A július végi intézkedések keretében Magyarországon Szerbia bekerült a kockázatos országok sárga zónájába, ami azt jelenti, hogy a külföldiek és a magyar állampolgárok, akik ezekben az országokban jártak, hazatértük után 14 napra karanténba kerülnek.

A Magyarországon átutazóknak a kijelölt korridorokat és benzinkutakat kell használniuk, akárcsak a meghatározott határátkelőket. Szerbia polgárai átmehetnek Magyarországra és a határtól számított 30 kilométeres sávban mozoghatnak, de 24 órán belül kötelesek elhagyni az országot.

Somogyi Emma hangsúlyozta, hogy Szeged 18 kilométerre van a határtól, tehát a szerbiai polgárok minden gond nélkül átjárhatnak a tesztre, ha a határon elvégzett testhőmérséklet-méréskor nem merül fel a gyanú, hogy fertőzöttek.

A páciensek 48 órán belül mailben kapják az eredményt. A PCR-teszt ára fejenként 130 euró, ha pedig sürgős, további 50 euró. Az antitest-kimutató teszt 70 euróba, a sürgős szerológiai teszt 60 euróba kerül. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Várhelyi: Szerbia vegyes képet mutat - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 16:29 ]
Azok a szerbiai polgárok, akik holnap 18 óra után lépik át az országhatárt, külön egészségügyi felügyelet alá kerülnek. A határ átlépésekor egészségügyi figyelmeztetést kapnak, amelyben szerepel majd minden kötelezettség, amelyet teljesíteniük kell. Az első lépés, amelyet meg kell tenniük az országba történő...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 17:21 ]
Szerbiában az elmúlt 24 órában két páciens halt bele a koronavírus-fertőzés okozta szövődményekbe, valamint további 82 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Tegnap óta 6877 tesztet végeztek el, a járvány kezdete óta pedig 1.056.256-ot. Az országban eddig összesen 32 695 személy fertőződött meg a...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 15:27 ]
Predrag Kon epidemiológus kijelentette, hogy azok a polgárok, akik járványügyi szempontból kockázatos országból térnek haza Szerbiába, péntektől kötelesek elektronikus úton bejelentkezni az egészségügyi rendszerbe oly módon, hogy maguk írják be személyes adataikat az elektronikus egészségügyi kartonba, valamint kötelesek...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:30 ]
Beolvasás folyamatban